BACK TO ALL

33ο Φεστιβάλ Ναυπλίου - 29 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου 2024

Δειλινό στο Ναύπλιο, sunset over Nafplio Greece

Το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 ανοίγει η αυλαία του 33ου Φεστιβάλ Ναυπλίου, το οποίο έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Θα απολαύσουμε και φέτος στο πανέμορφο Ναύπλιο μια μουσική πανδαισία στα πιο εμβληματικά σημεία της πόλης, από 29 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου 2024.

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον διεθνούς φήμης πιανίστα και καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Γιάννη Βακαρέλη, είναι ένας θεσμός, που στα τριαντατρία χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του έχει προσφέρει στο ελληνικό και διεθνές κοινό αναρίθμητες στιγμές υψηλής απόλαυσης, συγκίνησης και χαράς, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα εκδηλώσεων στα πιο όμορφα σημεία της πόλης: στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, μπροστά από την ομώνυμη εκκλησία, στο εμβληματικό Μπούρτζι (μετά από πολλά χρόνια), στην Πλατεία Συντάγματος, στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα...

Σύνοψη - Highlights
Η φετινή 33η έκδοση του Φεστιβάλ, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων, περιλαμβάνει εκδηλώσεις αφιερωμένες στα πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως την συζήτηση του Γιώργου Κουβαρά με την Άννα Διαμαντοπούλου στην Πρώτη Βουλή των Ελλήνων και την συναυλία του Στέφανου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη, με έργα Μίκη Θεοδωράκη στο Μπούρτζι.
Επίσης θα φιλοξενήσει την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε μια βραδιά ισπανικής μουσικής, με σολίστ τον Χριστόφορο Πετρίδη σε διεύθυνση Ανδρέα Τσελίκα, το κουαρτέτο εγχόρδων Άουνερ από την Αυστρία και το τρίο Βύζεχραντ από την Τσεχία στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη και την Κατερίνα Πολέμη σε μια βραδιά ποίησης και μουσικής με τζαζ χαρακτήρα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, τον Δημήτρη Σουκαρά και τη Νεφέλη Μούσουρα σε σόλο εμφανίσεις για κιθάρα και πιάνο αντίστοιχα καθώς και τον Τιμόθεο Πετρίν, στο τσέλο και την Αλεξία Μουζά, στο πιάνο.
Στο παράλληλο πρόγραμμα του φεστιβάλ, συμμετέχει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας ο χορός ψαλτών "Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης", υπό τη χοραρχία του Αχιλλέα Χαλδαιάκη στο Βουλευτικό.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 21:00. Η είσοδος για το κοινό ξεκινά από τις 20:30.
Αναλυτικά:

1

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024Πλατεία Συντάγματος, 21:00
¡VIVA ESPAÑA! – II ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Χριστόφορος Πετρίδης, βιολί
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας
Οι Γάλλοι συνθέτες είχαν πάντοτε αδυναμία στην ισπανική μουσική. Στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος σε έργα εμπνευσμένα από το σαγηνευτικό ισπανικό ταμπεραμέντο, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη "Symphonie Espagnole για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, έργο 21", το περίφημο δεξιοτεχνικό αριστούργημα του Édouard Lalo, το οποίο ο συνθέτης αφιέρωσε στον θρυλικό Ισπανό βιρτουόζο του βιολιού Pablo de Sarasate. Το ισπανικό χορευτικό στοιχείο κυριαρχεί στην πιο δημοφιλή Σουίτα αρ. 1 από την όπερα "Κάρμεν" του Georges Bizet, την οποία ενορχήστρωσε ο φίλος του, Ernest Guiraud, μετά το θάνατο του συνθέτη.
Πρόγραμμα
Édouard Lalo (1823-1892), Ισπανική Συμφωνία για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, αρ. 21
Allegro non troppo
Scherzando: Allegro molto
Intermezzo: Allegretto non troppo
Andante
Rondo: Allegro
Georges Bizet (1838-1875) Σουίτα αρ. 1 από την όπερα Κάρμεν

Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, City of Athens Symphony Orchestra

Χριστόφορος Πετρίδης
Γεννήθηκε το 2004 στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία μόλις 16 ετών, αποφοίτησε ως εξαιρετικό ταλέντο από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης παίρνοντας Δίπλωμα με Άριστα παμψηφεί και Ειδικό Βραβείο, στην τάξη του καθηγητή Κώστα Καμπάνταη. Έχει αποσπάσει 14 πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, ειδικά βραβεία, τιμητικά βραβεία στη μνήμη διάσημων καλλιτεχνών που έζησαν στην Ελλάδα. Έχει κερδίσει ολική υποτροφία και κάνει bachelor με τον γνωστό σολίστ βιολιού και δάσκαλο Kurt Nikkanen, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας των ΗΠΑ.
Έκανε το ντεμπούτο του στο Κάρνεγκι Χολ, καθώς επίσης στην Αίθουσα συναυλιών Μέρκιν των ΗΠΑ, το 2023. Σε ηλικία 12 ετών εμφανίστηκε ως σολίστ στο Μουζίκφεραϊν της Βιέννης, καθώς κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο και Ειδική Διάκριση "Best Beethoven Performance" στον Διεθνή Διαγωνισμό "Grand Prize Virtuoso". Έχει συμπράξει ως σολίστ σε ηλικία μόλις 12 ετών, με τη Συμφωνική του Δήμου Θεσσαλονίκης (Μπετόβεν, Κοντσέρτο για βιολί, έργο 21), με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Camerata Junior (Τσιγγάνικοι σκοποί, έργο 20 του Σαρασάτε), με τη Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων (Κοντσέρτο για βιολί του Σιμπέλιους) και με τη Συμφωνική του Δήμου Θεσσαλονίκης (Σκέρτσο-Ταραντέλα του Βιενιάφσκι). Συναυλία ορόσημο, το μουσικό ρεσιτάλ (και αναμετάδοση) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2021, σε ηλικία μόλις 16 ετών.
Έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για την ευαίσθητη και συναισθηματική ερμηνεία του, καθώς και για την εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση. Επιλέχθηκε στο διεθνές masterclass βιολιού του Λεωνίδα Καβάκου το 2022, ενώ το 2021 κέρδισε ετήσια υποτροφία για ιδιαίτερα μαθήματα. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στον 14ο Διεθνή Διαγωνισμό "Βιενιάφσκι-Λιπίνσκι" στην Πολωνία, το 2018, και έχει λάβει μέρος σε πολλά μουσικά φεστιβάλ (Αίγινας, Λέσβου, Ναυπλίου κτλ.).
Ανδρέας Τσελίκας
Άρχισε τη διεθνή του σταδιοδρομία το 2005, όταν τιμήθηκε με το "Encouragement Award" στον φημισμένο διεθνή διαγωνισμό για νέους μαέστρους "Γιαν Σιμπέλιους" στο Ελσίνκι. Μεταξύ 2001 και 2005, είχε τιμηθεί με πρώτα βραβεία στα Wiener Meisterkurse για διευθυντές ορχήστρας στη Βιέννη. Έκτοτε, τιμητικές μετακλήσεις του επέτρεψαν να διευθύνει διάσημες ορχήστρες σε Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Φιλανδία, Δανία, Ρουμανία, Αλβανία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Κύπρο και ΗΠΑ, σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών, όπως το Κοντσέρτχαους της Βιέννης, το Φινλάντια Χολ στο Ελσίνκι, το Radiohuset της Κοπεγχάγης, την Αίθουσα Φιλαρμονικής του Κιέβου, το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση κ.ά.
Είναι μόνιμος Αρχιμουσικός της Συμφωνικής του Δήμου Αθηναίων. Παλαιότερα είχε διατελέσει συνεργάτης Αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει ηχογραφήσει για τις εταιρείες Subways και Parma Records. Επαινετικές κριτικές έχουν δημοσιευτεί για πολυάριθμες συναυλίες του σε ελληνικά και ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Έχει σπουδάσει, μεταξύ άλλων, διεύθυνση ορχήστρας και μουσική σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, με καθηγητές τους Leopold Hager, Erwin Acel και Herbert Lauermann, και στο Hellenic-American University με τον Θεόδωρο Αντωνίου, πολιτιστική διαχείριση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανώτερα θεωρητικά της μουσικής, καθώς και βιολί με τη Nancy Bargerstock. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό από ποικίλα μουσικά σύνολα και ορχήστρες. Διδάσκει διεύθυνσης ορχήστρας στο Ωδείο Αθηνών.

Χριστόφορος Πετρίδης βιολί, Christoforos Petridis violin
2

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024Βουλευτικό, 21:00
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς συνομιλεί με την Άννα Διαμαντοπούλου, για την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Τα 50 αυτά χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, ζήσαμε σε ειρήνη, σχετική ευημερία, ζήσαμε την καλύτερη (συγκριτικά με το παρελθόν μας) Δημοκρατία στη χώρα και ταυτόχρονα αποτύχαμε (συγκριτικά με άλλες χώρες) στην οικονομία, οδηγώντας μάλιστα τη χώρα σε ακόμη μία χρεοκοπία. Σε αυτή την 50χρονη Ελληνική Δημοκρατία υπήρξαν 20 εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς καμία αμφισβήτηση, και οι θεσμοί της δημοκρατίας άντεξαν ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, που αντιμετώπισε η ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όπου χάθηκε το 25% του ΑΕΠ. Η δημοκρατία άντεξε. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά έχει ενδιαφέρον να αναλυθούν, γιατί βγαίνοντας από τη δικτατορία πολλές φορές η δημοκρατία ταυτίστηκε με ένα ελληνικό δόγμα του "κάνω-ό,τι-θέλω", πέρα από νόμους και κανόνες.
Η εξέλιξη του πολιτικού συστήματος σχετίζεται προφανώς με την ιστορία, την κουλτούρα και τις προσωπικότητες της περιόδου αυτής. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το μεγαλύτερο λαϊκό οργανωμένο κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε το κόμμα με τις πιο βαθιές ρίζες και η Αριστερά, αν και η ηττημένη του Εμφυλίου και η κατατρεγμένη του μετεμφυλιακού κράτους, επηρέασε σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό την κουλτούρα και το πολιτεύεσθαι και των δύο κομμάτων. Το Κέντρο έδινε τη νίκη, η Αριστερά επιβαλλόταν στην κοινωνία ιδεολογικά.
Ο 21ος αιώνας άλλαξε αυτή την πορεία των πραγμάτων. Η κοινωνική κινητικότητα σταμάτησε, οι νέοι έζησαν αλλεπάλληλες κρίσεις μεγαλώνοντας χωρίς θετική προοπτική, τα κόμματα έχασαν την αίγλη τους, και η κοινωνία συντηρητικοποιήθηκε. Οι προκλήσεις μετά τα πρώτα 50 χρόνια ειρήνης και δημοκρατίας είναι ένα νέο μεγάλο εθνικό όραμα για τη χώρα, που αφορά την αναδιανομή, την ισότητα, τη συλλογική αισιοδοξία και απαιτεί πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις. Η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη, η ανάγκη σύγκλισης με το μέσο όρο της Ε.Ε. είναι τα ζητούμενα της νέας εποχής, που δεν μπορεί να συνεχίσει να αποκαλείται μεταπολίτευση...

Κουβαράς και Διαμαντοπούλου Ναύπλιο, Kouvaras and Diamantopoulou
3

Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024, πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, 21:00
AUNER QUARTET Vienna 
Daniel Auner, βιολί
Barbara de Menezes Galante, βιολί
Gabriel Squizzato, βιόλα
Konstantin Zelenin, τσέλο 
Το βιεννέζικο κουαρτέτο εγχόρδων Auner, που ιδρύθηκε το 2013, έχει κερδίσει μια σημαντική παρουσία στον κόσμο της κλασικής μουσικής διεθνώς. Τα μέλη του Κουαρτέτου έχουν οριστεί από το Αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών πολιτιστικοί πρεσβευτές της χώρας τους. 
Πρόγραμμα
Franz Schubert (1797-1828) Κουαρτέτο εγχόρδων σε ντο ελάσσονα D 703
Κωνστάντια Γουρζή (γενν. 1962) - Telestía
Alban Berg (1885-1935) Λυρική σουίτα για κουαρτέτο εγχόρδων
Allegretto gioviale
Andante amoroso
Allegro misterioso - Trio estatico
Adagio appassionato
Presto delirando - Tenebroso
Largo desolato
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 19 σε ντο μείζονα, KV 465 
Adagio. Allegro 
Andante cantabile 
Menuetto and Trio. Allergro 
Allegro molto
Auner Quartet Vienna
Είναι το πρώτο αυστριακό σύνολο, που έγινε εξώφυλλο στο Performing Arts Yearbook of Europe, με τον τίτλο "Auner Quartet - Το βραβευμένο κουαρτέτο εγχόρδων: η τέλεια μουσική συνάντηση". Το Κουαρτέτο συμμετέχει τακτικά ως μέλος της σειράς NASOM σε πολιτιστικά φόρουμ και εκδηλώσεις πρεσβειών σε όλο τον κόσμο. Έχει επαινεθεί για τη "στιλιστική του αυτοπεποίθηση και το αληθινό συναίσθημα […] καθώς, και για τους τέσσερις μουσικούς, η μουσική δωματίου είναι η ουσία της μουσικής καθαυτής" (Ραδιόφωνο Ö1, "Intrada"), όπως και για τη "λεπτότητα και την επιδεξιότητα, με την οποία ερμηνεύουν τόσο το νέο όσο και το κλασικό ρεπερτόριο".
Ακολουθώντας την παλιά βιεννέζικη παράδοση των συναυλιών δωματίου, το σύνολο οργανώνει κύκλους μουσικής δωματίου στη Βιέννη, σε αίθουσες όπως η αίθουσα Μπραμς του Μουζίκφεραϊν, η αίθουσα Σούμπερτ του Κοντσέρτχαους, το Κέντρο Άρνολντ Σαίνμπεργκ, η αίθουσα Μπαρόκ του Δημαρχείου της Βιέννης και η αίθουσα του μεγάρου Έρμπαρ.
Από τη σεζόν 2021-22, ο κύκλος μουσικής δωματίου βρήκε μόνιμη στέγη στο παρεκκλήσι του αυτοκρατορικού παλατιού Χόφμπουργκ. Ορμώμενοι από την αγάπη τους για τη μουσική δωματίου, τα μέλη του Κουαρτέτου θέλουν όχι μόνο να εξερευνήσουν το εκτενές ρεπερτόριο του είδους, αλλά και να δώσουν το δικό τους στίγμα στο χώρο της μουσικής.
Οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στο βιεννέζικο ύφος (Wiener Klang), όπως και σε έναν εξεζητημένο τρόπο ερμηνείας των έργων της βιεννέζικης "κλασικής" περιόδου. Εκκινώντας από αυτό το ίδιο εκπαιδευτικό υπόβαθρο, καθένας ατομικά και όλοι μαζί, η Μπάρμπαρα, ο Γκάμπριελ, ο Κονσταντίν και ο Ντάνιελ επιχειρούν να ανακαλύψουν εκ νέου τη βιεννέζικη μουσική παρακαταθήκη, εμπλουτίζοντάς τη με το δικό τους ύφος.
To Κουαρτέτο έχει καλλιτεχνικές επιρροές από προσωπικότητες όπως ο Hatto Beyerle και ο Günter Pichler (Alban Berg Quartett) και ο Petr Prause (Talich Quartet), ο Alasdair Tait (Belcea Quartet), ο Geoffrey Nuttall και η Lesley Robertson (St. Lawrence String Quartet, ΗΠΑ).
Το Auner Quartet είναι επιλεγμένο μέλος της ECMA, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσικής Δωματίου. Διοργανώνει εργαστήρια σε σχολεία, κάνοντας εύκολη και προσιτή για τους μη μυημένους ακροατές την πρώτη προσέγγιση στην κλασική μουσική. Σε μια εποχή που το ακροατήριο βαίνει διαρκώς μειούμενο, το Κουαρτέτο θεωρεί καθήκον του να απευθυνθεί πιο συντονισμένα σε νέους ακροατές. Δίνει μαθήματα, συχνά σε συνεργασία με το Αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών, και συναυλίες στο πλαίσιο διάφορων νεανικών μουσικών διοργανώσεων σε Περού, Βραζιλία, Μπελίζ και Νότια Αφρική.
Το άλμπουμ τους με τον Simon Reitmaier στο κλαρινέτο (με κουιντέτα για κλαρινέτο των Μότσαρτ, Ρέγκερ και Λάιτνερ), που κυκλοφόρησε από την "Gramola" το 2018, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Ο δίσκος τους με έργα μουσικής δωματίου της Γιοχάννας Ντόντερερ κυκλοφόρησε από την εταιρία "Capriccio" το 2019, και μια νέα ηχογράφηση με κουαρτέτα εγχόρδων από τους Έγκον Βέλλες, Τσεμλίσνκυ και Βέμπερν για την Αυστριακή Εθνική Τράπεζα κυκλοφόρησε από την "Gramola" το 2021.
Το Auner Quartett συνεργάζεται στενά με τον βιεννέζο κατασκευαστή εγχόρδων Thomastik Infeld, για τη βελτίωση των εξαιρετικών οργάνων τους. Ο Ντάνιελ παίζει με βιολί Giovanni Battista Guadagnini, δανεισμένο από τη συλλογή πολύτιμων οργάνων της Αυστριακής Εθνικής Τράπεζας. Επίσης, το Κουαρτέτο χρησιμοποιεί επίσης ένα βιολί Giovanni Paulo Maggini και ένα τσέλο Giovanni Battista Grancino.

Auner Quartet Vienna
4

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024, πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, 21:00
VYSEHRAD TRIO
Vyšehrad Natálie Toperczerová, βιολί
Štěpánka Plocková, τσέλο
Pavol Praženica, πιάνο
Το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα των Φέλιξ Μέντελσον- Μπαρτόλντυ και Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Το Vysehrad Trio κατέκτησε την 3η θέση (κατηγορία μουσικής δωματίου) στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό Concertino Praga 2021.
Πρόγραμμα
Josef Suk (1874 – 1935) Ελεγία για πιάνο τρίο, εργ. 23
Bedřich Smetana (1824 – 1884) Πιάνο τρίο σε Σολ ελάσσονα, εργ. 15
Moderato Assai
Allegro, Ma Non Agitato
Presto
Διάλειμμα
Antonín Dvořák (1841 – 1904) Πιάνο τρίο αρ. 4, εργ. 90 “Dumky”
Lento maestoso - Allegro quasi doppio movimento
Poco adagio - Vivace non troppo - Vivace
Andante - Vivace non troppo - Allegretto
Andante moderato - Allegretto scherzando - Quasi tempo di marcia
Allegro
Lento maestoso
Vysehrad Trio
Το Τρίο Vysehrad ιδρύθηκε στην Πράγα το 2018. Οι μουσικοί του Τρίο έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επιτυχημένες εμφανίσεις, τόσο ως σολίστ, όσο και ως μέλη του συνόλου. Παίζουν, επίσης, σε ορχηστρικά σύνολα. Το Τρίο έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στην Πρεσβεία της Τσεχίας στο Βερολίνο, στην αίθουσα Μαρτινού στο Παλάτι του Λίχτενσταϊν, στο ίδρυμα Άγιος Κάρολος Μπορρομέο, στο Εθνικό Παιδαγωγικό Μουσείο J.A. Comenius στην Πράγα. 

Vysehrad Trio
5

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024Fougaro Art Center, 21:00
MONOLOGUES – Για Τρεις Κιθάρες Και Έναν Ερμηνευτή
Ένας "Μονόλογος" είναι στην πραγματικότητα διάλογος με τον εαυτό σου. Ο μονόλογος αυτός προβάλλει το διάλογο μεταξύ συνθέτη, ερμηνευτή και οργάνου. Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ για τρεις κιθάρες (ρομαντική, κλασική και ηλεκτρική) και έναν κιθαρίστα. Σαν ηθοποιός, η σόλο κιθάρα γίνεται αφηγήτρια, αντανακλώντας την προσωπική μας σύνδεση με τον σημερινό κόσμο. Ένα μείγμα ηλεκτρικών και ακουστικών ήχων, πρώιμων και μοντέρνων έργων. Ένα ταξίδι στο χρόνο...
Πρόγραμμα
Leo Brouwer (1939)
Paisaje Cubano Con Rumba [Κουβανέζικο τοπίο με ρούμπα] (διασκ. για ηλεκτρική κιθάρα: Δημήτρης Σουκαράς)
John Dowland (1563 – 1626)
Mr Dowland’s Midnight
Α Fancy P.5 (διασκ. για κθάρα: Δημήτρης Σουκαράς & Michael Lewin)
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Prelude BWV 1012 (διασκ. για κθάρα: Δημήτρης Σουκαράς)
Mario Castelnuovo-Tedesco (1895 – 1968)
Capriccio de Goya N.18
"El Sueno de la razón produce monstruos"
Eric Satie (1866 – 1925)
Γνωσιανή αρ. 1: Lent
Γυμνοπαιδία αρ. 1: Lent et douloureux (διασκ. για κθάρα: Δημήτρης Σουκαράς)
Vicente Asencio (1908 – 1979)
Collectici Intim
La Joia
La Calma
La Guabanca
Διάλειμμα
Roland Dyens (1955 – 2016) - Tango en Skai
Belle Chen (1988)
Anamneses - departure - drops - reflections - a song (Σύνθεση σε συνεργασία με τον Δημήτρη Σουκαρά)
Dimitris Soukaras (1995)
Reflections of Corea (βασισμένο στα Παιδικά τραγούδια Αρ.1 & Αρ.3 του Chick Corea).
Δηµήτρης Σουκαράς
Γεννήθκε στην Κόρινθο το 1995. Είναι κιθαρίστας µε έδρα το Λονδίνο. Θεωρείται ένας από τους πιο βραβευµένους και υποσχόµενους µουσικούς της γενιάς του. Υπήρξε ο πρώτος σπουδαστής του Τµήµατος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου, που ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε 3 χρόνια (αντί για 5 χρόνια) µε βαθµό Άριστα, ενώ του έχει αποµενεµηθεί το βραβείο DipRAM (το υψηλότερο βραβείο της Royal Academy of Music) για εξαιρετική επίδοση στις σπουδές του. Έχει διακριθεί µε περισσότερα από 20 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισµούς. Είναι Eurostring και D’Addario Artist, AER amps artist, Yeoman της Musician’s Company, νικητής της Πλατφόρµας Νέων Καλλιτεχνών του IGF και νικητής του Stradivari Trust.
Τον Μάρτιο του 2024 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο University of Surrey µε θέµα έρευνας "Ο ρόλος του εκτελεστή, µέσα από τη δηµιουργία νέων έργων για κιθάρα, από µη-κιθαριστές συνθέτες" αποσπόντας Ph.D. Έχει δώσει σεµινάρια ως καλεσµένος καθηγητής σε πολλά φεστιβάλ µουσικής και κιθάρας στην Ευρώπη, ενώ διδάσκει τακτικά στη Rachmaninov Music Academy του Λονδίνου. Είναι απόφοιτος Master of Arts και Advanced Diploma της Royal Academy of Music, London, στην οποία και φοίτησε µε ολική υποτροφία. Επίσης, έχει διαριθεί µε Πρώτο Βραβείο από την Ακαδηµία Αθηνών στο διαγωνισµό υποτροφίας για σπουδές στο εξωτερικό.
Από το 2019 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Σειράς Συναυλιών MUΣΑ, που διοργανώνει ο ίδιος σε συνεργασία µε τον Δήµο Κορινθίων. Ενδιαφέρεται να προάγει την Ελληνική Λόγια Μουσική.Έχει συνεργαστεί µε σηµαντικούς Έλληνες συνθέτες (Θεόδωρος Αντωνίου, Φίλιππος Τσαλαχούρης, Πέτρος Κλαµπάνης, Ιάσονας Μαρούλης) για τη δηµιουργία ενός album µε πρωτότυπη µουσική, το οποίο εκδόθηκε από την διεθνή διασκογραφική εταιρία NAXOS of America. Έχει συµπράξει ως σολίστ µε την Audentia Ensemble, Filarmonica Orchestra Campana, Filarmonica Orchestra de stat Oradea, Academica Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα ποικίλης µουσικής της ΕΡΤ, Ορχήστρα του Δήµου Πατρέων και Ορχήστρα Ιονίου Πανεπιστηµίου. Σπούδασε κιθάρα µε τους Κώστα Κοτσιώλη, David Russell, Fabio Zanon, Michael Lewin, Stephen Goss, Αντώνη Χατζινικολάου, Κορίνα Βουγιούκα, Γιώργο Μπαχλιβάνογλου, Μιχάλη Μπρούζο και µε τον πατέρα του, Νίκο Σουκαρά. Έχει δώσει σόλο ρεσιτάλ στο King’s Place (Λονδίνο), Musikverein (Βιέννη), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θέατρο Θερβάντες (Λονδίνο) και έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραµµα της ΕΡΑ και το BBC radio 3. Αυτή την περίοδο ετοιµάζει ένα νέο project το "Αntithesis". Στοχεύει στο να αναµίξει την κλασική µουσική παράδοση µε την καινοτοµία δηµιουργώντας ένα πρόγραµµα, που αντικατροπτίζει την προσωπική σύγκρουση του κάθε ανθρώπου στο σύγχρονο κόσµο. Οι Βραβευµένοι µε Grammy συνθέτες Leo Brouwer και Sergio Assad του έχουν αφιερώσει έργα τους για τον εν λόγω project. 

Δηµήτρης Σουκαράς κιθάρα, Dimitris Soukaras Greek guitarist
6

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024Βουλευτικό, 21:00
Νεφέλη Μούσουρα, πιάνο, σε έργα Mozart, Scarlatti, Eric Satie, Debussy, Rachmaninoff κ.ά.
Πρόγραμμα
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) 12 παραλλαγές πάνω στο: "Ah vous dirai-je, maman", K. 265 Domenico Scarlatti (1785 – 1857) - Σονάτα σε φα ελάσσονα, K. 466
Eric Satie (1866 – 1925) Γνωσιανή αρ. 3
Claude Debussy (1862 – 1918) Estampes [Γκραβούρες] Παγόδες: Modérément animé Βραδιά στη Γρανάδα: Mouvement de Habanera Κήποι στη βροχή: Net et vif
Wolfgang Amadeus Mozart Φαντασία σε ντο ελάσσονα, Κ. 475
Sergei Rachmaninoff (1873 – 1943) Μουσικές στιγμές, έργο 13: αρ. 3 σε σι ελάσσονα αρ. 4 σε μι ελάσσονα
Alberto Ginastera (1916 – 1983) Τρεις χοροί της Αργεντινής
Νεφέλη Μούσουρα
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε με τον Αναστάσιο Πάππας στο Ωδείο Κόνταλυ, και με τους Rolf Plagge και Imre Rohmann στο Πανεπιστήμιο Μοτσαρτέουμ της Αυστρίας, αποκτώντας τους τίτλους σπουδών Bachelor of Arts και Master of Arts. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει λάβει υποτροφίες από το Κοινωφελές Ίδρυμα "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης", τον Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μουσικής", το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και το Σωματείο Τζίνα Μπαχάουερ, ενώ έχει βραβευτεί σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς, καθώς και από την Ακαδημία Αθηνών.
Ως σολίστ συμπράττει τακτικά με ορχήστρες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ προσκαλείται τακτικά σε διεθνή φεστιβάλ: Σκριάμπιν στη Μόσχα, Εϊλάτ στο Ισραήλ, Ζάλτσμπουργκ και φεστιβάλ σε Ιταλία, ΗΠΑ κ.ά. Έχει πραγματοποιήσει περιοδείες στην Κίνα και τη Νότια Κορέα. Ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, οι συνεργασίες της με τον μαέστρο Κρίστοφ Έσενμπαχ, τον πιανίστα Μπόρις Μπερεζόφσκι και τους βιολονίστες Ίβρι Γκίτλις και Σεργκέι Κρίλοφ. Το 2022 πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στο Κοντσέρτχαους της Βιέννης. Έχει επίσης εμφανιστεί ως σολίστ στην UNESCO στο Παρίσι, και έχει παρουσιάσει κοντσέρτα για πιάνο με ορχήστρες όπως η Orchestre de l’lsle de France στο Παρίσι, η Συμφωνιέτα Israeli Raanana στο Τελ Αβίβ, I Maestri Orchestra of London, η Ton der Jugend Orchester της Βιέννης, η Armonia Atenea, η Φιλαρμονική “Mihail Jora” από το Μπακάου της Ρουμανίας, η Φιλαρμόνια Αθηνών, η Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων, η Συμφωνική της ΕΡΤ, και οι Κεντρική Ορχήστρα Αθηνών και Κεντρική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Νεφέλη Μούσουρα πιάνο, Nefeli Mousoura Greek pianist
7

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, πλατεία Αγίου Γεωργίου, 21:00
Αλέξανδρος - Δράκος Κτιστάκης και Κατερίνα Πολέμη "Anthologia Graeca"
Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, σύνθεση
Δημήτρης Τσάκας, σαξόφωνο
Γιάννης Παπαδόπουλος, πιάνο, πλήκτρα
Γιώργος Γεωργιάδης, μπάσο
Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, τύμπανα, electronics
Κατερίνα Πολέμη, τραγούδι, απαγγελία.
Οι συνθέσεις του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το λόγο και την ποίηση, όπως φαίνεται και στις τρεις προσωπικές του δουλειές. Εδώ, ο Κτιστάκης μελοποιεί μια ποιητική ανθολογία σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής ποίησης και μαζί με το κουαρτέτο του "συνομιλούν" με έλληνες ποιητές. Η ποιητική ανθολογία διατρέχει πολλούς και διαφορετικούς ιστορικούς σταθμούς, καθώς η ποίηση της προεπαναστατικής περιόδου διασταυρώνεται με αυτήν του μεσοπολέμου, αλλά και την σύγχρονη ποίηση. Με σαφείς μουσικές αναφορές στον αυτοσχεδιασμό, η μουσική του κουαρτέτου καταργεί τις φόρμες και υιοθετεί στοιχεία από διαφορετικά είδη μουσικής, οδηγώντας σε ένα μουσικό έργο, που επεκτείνεται έξω από τα όρια της τζαζ. Μαζί τους, η ταλαντούχα τραγουδίστρια Κατερίνα Πολέμη.

Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης και Κατερίνα Πολέμη, Ktistakis and Polemi Anthologia Graeca
8

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024, στο Μπούρτζι, 21:00
Στέφανος Κορκολής και Σοφία Μανουσάκη σε Έργα Μίκη Θεοδωράκη, στο Μπούρτζι!
Για τον εορτασμό των 50 χρόνων της ελληνικής δημοκρατίας, ο Στέφανος Κορκολής παρουσιάζει λυρικά τραγούδια του μεγάλου Έλληνα μουσουργού, όπως και αποσπάσματα από το Άξιον εστί, τον Μαουτχάουζεν και τον Επιτάφιο, με την αποκαλυπτική ερμηνεία της Σοφίας Μανουσάκη.
Ο Μίκης Θεοδωράκης αγαπούσε τη ζωή, αγαπούσε τους ανθρώπους, αγαπούσε τη δημιουργία. Ήταν ο μεγάλος συνθέτης, ο μεγάλος αγωνιστής, που σημάδεψε με το έργο και τους αγώνες του τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Τα 50 χρόνια δημοκρατίας του τόπου μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μουσική του δημιουργία.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Μίκης είχε εμπιστευτεί στον Στέφανο Κορκολή το "νέο του ξεκίνημα" αποκαλώντας τον "ιδανικό ερμηνευτή και πρεσβευτή της μουσικής του προς το ελληνικό και το διεθνές κοινό". Η Σοφία Μανουσάκη ήταν γι’ αυτόν η "μεγάλη, καινούργια αποκάλυψη, τόσο φωνητικά, όσο και ερμηνευτικά". "[Η Σοφία] συνέλαβε απολύτως την ιδιοφυή ερμηνευτική σύλληψη του Στέφανου Κορκολή, ο οποίος με ένα πιάνο δημιουργεί ένα μουσικό-ηχητικό σύμπαν, αποτέλεσμα μιας μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας, με τα χιλιάδες χρώματα και ρυθμούς" ανέφερε σε χειρόγραφο μήνυμά του ο Μίκης Θεοδωράκης.
Τρεις χρυσούς δίσκους έχει ηχογραφήσει το ντουέτο Κορκολής – Μανουσάκη με έργα του Μίκη και έχει δώσει sold-out συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας. Για τον εορτασμό των 50 χρόνων της ελληνικής δημοκρατίας, παρουσιάζει λυρικά τραγούδια του μεγάλου Έλληνα μουσουργού, όπως και αποσπάσματα από το Άξιον εστί, το Μαουτχάουζεν και τον Επιτάφιο.
Κρατήσεις θέσεων
Για τη συμμετοχή του κοινού στη συναυλία, είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσεων, καθώς ο αριθμός των θεατών είναι περιορισμένος. Με βάση τις ισχύουσες οδηγίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, ο αριθμός των θεατών δεν μπορεί να υπερβεί, στο σύνολο, τους 300.
Οι εγγραφές για την δήλωση συμμετοχής θα ανοίξουν Πέμπτη 4-7-2024 στις 12:00, στην πλατφόρμα που θα αναρτηθεί με σχετικό link, στην ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπλιέων, https://nafplio.gr/ , την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ https://www.nafplionfestival.gr/  και στη σελίδα του Facebook: https://www.facebook.com/dimosnafpliewn
Για την μετακίνηση των θεατών από και προς το Μπούρτζι, θα χρησιμοποιηθούν πλοιάρια με αντίτιμο πέντε (5) ευρώ. Της επιβίβασης θα προηγηθεί ταυτοποίηση, με την επίδειξη σχετικών εγγράφων.
Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν στις 19:30 από την αποβάθρα του λιμένα Ναυπλίου (έναντι εστιατορίου Καραμανλή).

Korkolis Manousaki duet, Κορκολής και Μανουσάκη
9

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024Βουλευτικό, 21:00
Ο Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν και η Αλεξία Μουζά, εξέχοντες εκτελεστές με αξιοσημείωτη καλλιτεχνική παρουσία σε διεθνές επίπεδο, ενώνουν το ταλέντο τους σε ένα πρόγραμμα υψηλών συγκινήσεων, με βιολοντσέλο και πιάνο. 
Θα ακουστούν έργα των Robert Schumann, Francis Poulenc, Johannes Brahms, κ.ά.
Πρόγραμμα
Robert Schumann (1810 – 1856) Adagio και Allegro, έργο 70
Francis Poulenc (1899 – 1963) Cello Sonata FP 143
Allegro, Tempo di Marcia
Cavatine
Ballabile
Finale
Johannes Brahms (1833 – 1897) Σονάτα για βιολοντσέλο αρ. 2 σε φα μείζονα, έργο 99
Allegro vivace
Adagio affettuoso
Allegro passionato
Allegro molto
Το βιολοντσέλο ξεχωρίζει ανάμεσα στα έγχορδα για τον βαθύ λυρικό του ήχο, ο οποίος προσομοιάζει, θα μπορούσε κανείς να πει, με μια φωνή ανθρώπινη, αρρενωπή και μεστή. Κορυφαίοι συνθέτες, ιδίως της εποχής του Ρομαντισμού, θεώρησαν το βιολοντσέλο ιδανικό για να εκφράσει τις "μεγάλες" μελωδίες και τις πιο σπαρακτικές αφηγήσεις τους. Το πιάνο, από την άλλη, απόλυτα κυρίαρχο στη μουσική του 19ου και 20ού αιώνα, είχε δείξει στο έπακρο τις ικανότητές του για έναν ήχο συμφωνικών διαστάσεων, ο οποίος μπορεί να λάμψει αυτούσιος αλλά και να πλαισιώσει πληθωρικά άλλα όργανα. Γι’ αυτό και η συμπόρευση βιολοντσέλου και πιάνου τροφοδότησε μοναδικά τη φαντασία πολλών μουσουργών και τους ενέπνευσε μερικά από τα ωραιότερα έργα τους.

Petrin and Mouza musicians in Nafplio Festival 2024
10

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024Βουλευτικό, 19:00
Εσπερινή βυζαντινή μυσταγωγία - Παράλληλη εκδήλωση
O χορός ψαλτών "Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης", υπό τη χοραρχία του Αχιλλέα Χαλδαιάκη, μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, παρουσιάζει μιαν "εσπερινή βυζαντινή μυσταγωγία", υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, στον απόηχο του πρώτου Διεπιστημονικού Συνεδρίου των Σχολών και Τμημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: "ΕΚΠΑ 2024 – Εξελίξεις και Προοπτικές".
Θα ερμηνευθούν μελοποιήματα των σπουδαίων βυζαντινών μαϊστόρων Μανουήλ Αμπελοκηπιώτη, Νικολάου Κουκουμά και Ιωάννου Κουκουζέλη.
1. Στίχος Ανοιξανταρίων, Ὡς ἐμεγαλύνθη τὰ ἔργα σου, Κύριε, μέλος ιερέως Μανουήλ Αμπελοκηπιώτου (πριν από την άλωση), εξήγηση Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος († 1840), ήχος πλ. δ΄ 
2. Τμήμα της β΄ στάσης του πολυελέου Νικολάου μαΐστορος του Κουκουμά (πριν από την άλωση), Καὶ ἐλυτρώσατο ἡμᾶς ἐκ τῶν ἐχθρῶν ἡμῶν, εξήγηση Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος († 1840), ήχος πλ. β΄ 
3. "Σημάδια ψαλλόμενα κατ’ ἦχον", τμήμα της "Μεθόδου των Θέσεων" (το "Μέγα Ἴσον") Ιωάννου Μαΐστορος του Κουκουζέλη (αρχές 14ου αιώνα), Ἴσον, ὀλίγον, ὀξεῖα καὶ πεταστή, εξήγηση Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος († 1840)

Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης

Είσοδος
Ελεύθερη σε όλες τις παραστάσεις, εκτός της 6ης Ιουλίου.
Στην παράσταση της 6ης Ιουλίου 2024 (Μπούρτζι), θα υπάρχει ειδική διαδικασία, με περιορισμένη συμμετοχή.

Κρατήσεις θέσεων
Για να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις, αρκεί η έγκαιρη προσέλευση.
Επικοινωνία: γραφεία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Ναυπλιέων, διεύθυνση Λεωφόρος Ασκληπιού (Βίλα Ζυμβρακάκη)

Πληροφορίες
Τ. +30 27520 27153
U. www.nafplionfestival.gr 

Αυτό το ήξερες;
Το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών.
Συνδιοργανωτής η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

33 Nafplio Festival 2024

37.565292445979, 22.798106074333