BACK TO ALL

Ύδρα - Πηγή ένδοξης ιστορίας και διαχρονικής μαγείας

Η Ύδρα, το πανέμορφο αυτό νησί του Αργοσαρωνικού, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για ξένους τουρίστες, αλλά και Αθηναίους, δεδομένης της σχετικά μικρής της απόστασης από την πρωτεύουσα. Οφείλει το όνομά της στα άφθονα νερά, που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές, που είχε κατά την αρχαιότητα. Έχει σημαντική ναυτική ιστορία και παράδοση. Αναπαλαιωμένα αρχοντικά, το παλιό γραφικό λιμάνι με τις πολεμίστρες και τα κανόνια, τα μουσεία, τα μοναστήρια, η ναυτική σχολή, συνθέτουν την εικόνα του νησιού, η οποία μας μαρτυρεί την σημαντική ιστορική σημασία της. Κατά τον αγώνα της επανάστασης του 1821 η Ύδρα, μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά, έπαιξαν σημαντικό ρόλο, λόγω της μεγάλης ναυτικής δύναμης που διέθεταν. Στην Επανάσταση του 1821 η Ύδρα διέθετε 186 πλοία.

Αξίζει να δεις

Ιστορικό Αρχείο-Mουσείο Ύδρας
Ιδρύθηκε το 1918 και βρίσκεται κοντά στο Λιμεναρχείο, στην ανατολική πλευρά του λιμανιού. Ο επισκέπτης του Μουσείου κινούμενος στην ατμόσφαιρα του χώρου, έχει τη δυνατότητα να αναβιώσει μέσα του ολόκληρο το ηρωικό παρελθόν της Ύδρας. Φιλοξενεί 18.000 έγγραφα από τις αρχές του 18ου έως και τις αρχές του 19ου αιώνα, 12.000 τίτλους βιβλίων, ιστορικού αλλά και λογοτεχνικού περιεχομένου, καθώς και δεκάδες εκθέματα που αιφνιδιάζουν, όπως η πρωτότυπη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και η ασημένια λήκυθος, με την ταριχευμένη καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη. Επίσης εκτίθενται κειμήλια των Βαλκανικών πολέμων και του Α' και Β' Παγκοσμίου πολέμου, υδραϊκές ενδυμασίες, ακρόπρωρα και ακροστόλια από πλοία του Αγώνα, σπουδαία μικροκαλλιτεχνήματα του 18ου - 19ου αιώνα, όπλα υδραίων αγωνιστών, ωραιότατα χαρακτικά, ναυτικοί χάρτες, καθώς και θαυμάσια Iστορική Πινακοθήκη με έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων.
Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο Ύδρας
Λειτουργεί από το 1999. Στεγάζεται στην δυτική πλευρά (στο χώρο των παλιών κελιών) του μοναστηριακού συγκροτήματος της Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το "Μοναστήρι" όπως αποκαλείται η Μητρόπολη της Ύδρας, που χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Υδρας. 
Φυλάσσονται σε ειδικές προθήκες κειμήλια του μοναστηριού, αφιερώματα, ιερές εικόνες που ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εικόνα της Παναγίας "Ρόδο Αμάραντο", που τοποθετείται χρονικά γύρω στα 1774, άμφια, ιερά σκεύη, μουσικά χειρόγραφα, τούρκικα φιρμάνια, κ.α.
Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη, Παράρτημα Εθνικού Ιστορικού Μουσείου
Η οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη βρίσκεται πάνω από την προκυμαία και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής υδραίικης αρχιτεκτονικής. Από το καλοκαίρι του 2001 η ιστορική οικία είναι ανοιχτή για το κοινό και λειτουργεί ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
Οικία Γεώργιου Κουντουριώτη, Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας
Στο Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας της Ύδρας εκτίθενται κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη και εκθέματα από τη Νεότερη Ιστορία της Ύδρας.
"Μιαούλεια", η μεγαλύτερη εκδήλωση  του νησιού.
Πραγματοποιούνται στο τέλος του Ιουνίου και περιλαμβάνουν δραστηριότητες γύρω από τη δράση του Ανδρέα Μιαούλη, όπως δημοτικούς χορούς, λεμβοδρομίες και αθλητικούς αγώνες. Την τελευταία μέρα η εκδήλωση ολοκληρώνεται με πυροτεχνήματα και αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας.
Ακαδημία Εμποροπλοιάρχων Ύδρας
Η Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό ιστορικό-ναυτικό μνημείο και μια χειροπιαστή έκφραση της ναυτικής μας συνέχειας, με ιστορία που ξεκινά από το 1800!
Ο περίπατος στα γραφικά σοκάκια της Ύδρας, μας αποκαλύπτει προτομές ναυάρχων, προμαχώνες με κανόνια σε κάθε σημείο της πόλης να αποτυπώνουν την μακραίωνη ναυτική ιστορία της στο Αιγαίο, και τα μέρη όπου έζησαν επαναστάτες, όπως ο Μιαούλης και ο Κουντουριώτης. Στο νησί υπάρχουν περίπου 30 αρχοντικά του 18ου αιώνα και 300 καπετανόσπιτα. Ξεχωρίζουν τα αρχοντικά των Παύλου και Λάζαρου Kουντουριώτη, Tομπάζη, Tσαμαδού, Kριεζή, Bούλγαρη, Mπουντούρη... Kάποια απ’ αυτά έχουν μετατραπεί σε μουσεία, άλλα αγοράστηκαν από ιδιώτες και λίγα διατηρούνται από απογόνους των παλιών οικογενειών. Αξίζει, όμως, να επισκεφθείτε τα 6 Μοναστήρια και τις 300 Εκκλησίες του νησιού.

Αυτό το ήξερες;
Στο νησί με νόμο δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων. Η μετακινήσεις ντόπιων κι επισκεπτών γίνονται μόνο με τα πόδια, με τα γαϊδουράκια και με θαλάσσια ταξί!
Το νησί είναι δημοφιλής προορισμός για θαλάσσιο τουρισμό (yachting).
Πρόσωπα της κοσμοπολίτικης ιστορίας έδωσαν το παρών ανά τα χρόνια: Ωνάσης, Κάλλας, Ρεξ Χάρισον, Πήτερ Ουστίνωφ, Έρικ Κλάπτον, Σοφία Λόρεν, Ρόουλινγκ Στόουνς, η Ύδρα ελκύει συχνά τους διάσημους αυτού του κόσμου.
Για τους δυνατούς και λάτρεις των σπορ, εκδηλώσεις όπως το Hydra’s trail Event και η διαδρομή Eros mountain Trail, από το ψηλότερο βουνό του νησιού, κυριολεκτικά συναρπάζουν!

Πώς θα πας
Απόσταση από το Ναύπλιο για το φέρρυ (λιμάνι Ερμιόνης): 77,2 χλμ. (70 λεπτά της ώρας).
Δρόμος: Επαρχιακός (μέτριος)
Διόδια: Δεν υπάρχουν
Εκτιμώμενος Χρόνος (συνολικά ως το νησί): Περίπου 2 ώρες
Με αυτοκίνητο
Από το Ναύπλιο ακολουθείς τον δρόμο προς Κρανίδι - Ερμιόνη.
Από την Λεωφ. Ασκληπιού, ακολουθείς την Ε.Ο. Άργους – Αρχαίας Επιδαύρου. Μετά το Λυγουριό, ακολουθώντας τις ταμπέλες για Κρανίδι, φτάνεις στην είσοδο και στρίβεις αριστερά για Ερμιόνη, στον προορισμό σου.
Από το λιμάνι Ερμιόνης, μπορείς να πάρεις ferry boat, καραβάκι ή θαλάσσιο ταξί για το νησί της Ύδρας (με flying dolphins φτάνεις σε 20 λεπτά και με flying cat σε 25 λεπτά). Υπάρχουν δρομολόγια από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Με ΚΤΕΛ
Μπορείς να δεις τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Εδώ
Με πλοίο
Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να πάρεις το πλοίο από το Τολό και να κάνεις μια μονοήμερη κρουαζιέρα στις Σπέτσες και στην Ύδρα. Μπορείς να δεις δρομολόγια και εισιτήρια εδώ.


Πηγή: Wikipedia, www.hydra.gr

hydra, cruise, tour, trip, nafplio, Ύδρα
hydra, cruise, tour, trip, nafplio, Ύδρα
hydra, cruise, tour, trip, nafplio, Ύδρα
hydra, cruise, tour, trip, nafplio, Ύδρα
hydra, cruise, tour, trip, nafplio
hydra, cruise, tour, trip, nafplio, Ύδρα
hydra, cruise, tour, trip, nafplio, Ύδρα
hydra, cruise, tour, trip, nafplio, Ύδρα

37.350270664429, 23.465230464935