BACK TO ALL

Φουγάρο - Έκθεση "Reds", Δεκέμβριος 2021 έως 8 Μαΐου 2022

Fougaro Nafplio, Φουγάρο Ναύπλιο

Το Fougaro Art Center παρουσιάζει ένα πολυσύνθετο project της εικαστικού Φλωρίκας Κυριακοπούλου, που απλώνεται σε κλειστούς και αίθριους χώρους του. Η μεγάλη αυτή έκθεση-εγκατάσταση με τίτλο "Reds" είναι ένα έργο σε εξέλιξη, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2021. Αντλώντας έμπνευση από τα έργα της FKP Collection και χρησιμοποιώντας όλο το συγκρότημα του Fougaro Art Center σαν καμβά, η Φ. Κυριακοπούλου εξερευνά την ενέργεια και δυναμική του κόκκινου, σε αντιδιαστολή με άλλα συγγενικά ή μη χρώματα. Πίνακες, αντικείμενα, φωτογραφίες και γλυπτά συνομιλούν μεταξύ τους σε πολλαπλούς χώρους δημιουργώντας ένα εικαστικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί χρώμα και φως.

Ο βασικός πυρήνας του project "Reds" - Αφιέρωμα στο Κόκκινο, είναι το εικαστικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στη Fougaro Gallery, αξιοποιώντας έργα καλλιτεχνών από την FKP Collection. Εδώ, η καλλιτέχνις αποπειράται να καταργήσει τον συμβατικό χώρο και τον πραγματικό χρόνο και να βυθίσει τον επισκέπτη σ’ έναν εικαστικό μη-τόπο. Για λίγες στιγμές, ο θεατής καλείται να συνδεθεί με έργα καλλιτεχνών, όπως ο Stephen Antonakos, ο Γιώργος Λάππας και η Ona B. και να διαπραγματευτεί την αίσθηση που του προκαλούν και την όποια αντίδραση προκύψει, σε μια ατμόσφαιρα που ευνοεί την ενδοσκόπηση και την ονειροπόληση. Εκτός από τα ίδια τα έργα, πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διάδραση παίζει ο φωτισμός, που σαν κυρίαρχο ερέθισμα γίνεται η αφορμή για ένα εσωτερικό ταξίδι του θεατή, ενώ κάθεται στην εξέδρα ή τα καθίσματα που βρίσκονται στον χώρο.
Η εμπειρία του επισκέπτη μπορεί να συνεχιστεί στη Βιβλιοθήκη, όπου σε διαφορετικό κλίμα δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσει μία εικαστική διαδρομή, με σταθμούς έργα σύγχρονων δημιουργών. Έργα από καλλιτέχνες, όπως ο Antoni Tàpies, ο Imran Qureshi και ο Παντελής Χανδρής αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες, σε διάλογο συμπλήρωσης ή αντιπαράθεσης. Έτσι, η Βιβλιοθήκη με το περιεχόμενο των συλλογών της μεταμορφώνεται σε πεδίο πειραματισμού γύρω από τα ενδεχόμενα του λόγου, άλλοτε συντεταγμένου γραπτού και άλλοτε αυτόματου εσωτερικού.
Τέλος, μία διαδρομή στους εξωτερικούς χώρους του Fougaro Art Center θα λειτουργήσει σαν συνεκτικό στοιχείο, ως προς τη δόμηση μίας πληρέστερης συνθήκης. Ο επισκέπτης θα συναντήσει πολλά διαφορετικά στοιχεία, που θα λειτουργήσουν σαν οπτικές σημειώσεις επαναφοράς στο πνεύμα του project "Reds". Φυτά, αρχιτεκτονικά στοιχεία ή χρηστικά αντικείμενα εμβαπτίζονται σε αποχρώσεις του κόκκινου και συντελούν, ώστε καθένας να οδηγηθεί σε προσωπικά συμπεράσματα και να επιστρέψει στην καθημερινότητά του, έστω και λίγο διαφορετικός.

Fougaro Reds exhibition
Fougaro Reds exhibition

Eπιμέλεια Έκθεσης
Φλωρίκα Κυριακοπούλου

Οι καλλιτέχνες
Αδαμάκος, Αλεξίου, Antonakos, Avedon, Haberpointner, Holt, Καλούδη, Κυπραίος, Κυριακοπούλου, Κυριτσόπουλος, Λάππας, Mehler, Μορταράκος, Ona B., Παπαχρήστος, Pijuan, Σαρρηγεωργίου, Tàpies, Τσεκούρα, Warren, Χανδρής, Ψυχούλης, Qureshi.

Διάρκεια Έκθεσης
Έναρξη Δεκέμβριος 2021. Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 8 Μαΐου 2022.

Tip
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της έκθεσης, υπάρχει ανοικτή πρόσκληση στους επισκέπτες για ένα ποτήρι κρασί στο Fougaro την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 από τις 12:00 έως τις 15:30.
Δείτε και το εξαιρετικό άρθρο για την Έκθεση, από τον Γιάννη Κωνσταντινίδη 25/04/2022 στο lifo.gr.

Χώροι - Ωράριο Επίσκεψης
Fougaro Outdoors - Καθημερινά εκτός Δευτέρας 9:00-1:00πμ
Fougaro Café-Bistrot - Καθημερινά εκτός Δευτέρας 9:00-1:00πμ
Fougaro Library 5 - Τετάρτη - Κυριακή 12:00-20:00
Fougaro Gallery - Πέμπτη & Παρασκευή 16:00-20:00 | Σάββατο & Κυριακή 12:00-18:00. Η Gallery από την Τρίτη 9/3 έως και την Κυριακή 13/3/2022 θα παραμείνει κλειστή, λόγω προγραμματισμένων μουσικών εκδηλώσεων.

Είσοδος
Ελεύθερη

Πληροφορίες
Τ. +30 27520 47300 | +30 210 8070523
Ε. art@fougaro.gr

37.571814965813, 22.821060419083