BACK TO ALL

Φουγάρο - Θεόφιλος, η παράσταση, Μάρτιος 2024

απεικόνιση ζωγραφικής Θεόφιλου, painting of Theofilos depicted

Τον Μάρτιο του 2024, το Fougaro Art Center υποδέχεται στη Fougaro Gallery την πρώτη παρουσίαση της πρωτότυπης παράστασης "Θεόφιλος", σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Η παράσταση αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, δανειζόμενη στοιχεία λαϊκού θεάματος, με άρωμα τσίρκου και μουσικές, που την κάνουν προσιτή σε κοινό κάθε ηλικίας.

Η ψυχοσύνθεση του Θεόφιλου βρίσκεται πολύ κοντά στην παιδική. Δεν είναι τυχαίο, που στη ζωή του οι καλύτεροι φίλοι του ήταν τα παιδιά. Τα οργάνωνε, τα έντυνε και μαζί έφτιαχναν υπαίθριες παραστάσεις, με έργα που έκανε ο ίδιος. Το παράδειγμα της ζωής του μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο μάθημα για τα σημερινά "διαφορετικά" παιδιά, που μπορεί να υποστούν την ενδοσχολική βία.
"Η ζωή του Θεόφιλου είναι ένα παραμύθι. Συναρπαστικό, μα και διδακτικό. Σε αυτήν συνυπάρχουν η παιδική αφέλεια και η ειλικρίνεια, με τη σοβαρότητα και τη σοφία μεγάλου δασκάλου. Ο Θεόφιλος, ο ταπεινός αυτός περιπλανώμενος ζωγράφος, που έχουν εξυμνήσει ο Ελύτης, ο Σεφέρης και τόσοι άλλοι, στα μάτια του κόσμου -που τον άκουγε να λέει και να κάνει παράδοξα πράγματα- ήταν ένας σαλός. Τον περιγελούσαν και του έκαναν χοντρά αστεία. Τη χλεύη του κόσμου, τα πειράγματα και τις ειρωνείες για τη διαφορετικότητά του τα αντιμετώπιζε ζωγραφίζοντας ακατάπαυστα κι αφήνοντας το έργο του να μιλήσει γι’ αυτόν. Δεν απελπίστηκε, δεν δείλιασε, δεν εγκατέλειψε τη ζωγραφική ποτέ! Αυτό ήταν και το μυστικό του όπλο, όπως λέει και στο έργο κάποια στιγμή. Αποτελεί σπάνιο παράδειγμα αστείρευτης δημιουργικότητας". (Όλια Λαζαρίδου)

Όλια Λαζαρίδου
Αποφοίτησε από την σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Στα πρώτα της βήματα στο Θέατρο Τέχνης σαν ηθοποιός, έπαιξε σε τραγωδίες και στον Υπηρέτη δύο αφεντάδων του Γκολντόνι, σε σκηνοθεσία Γ. Λαζάνη.
Συνεργάστηκε επίσης με την Έλλη Λαμπέτη στο έργο Φιλουμένα Μαρτουράνο, σε σκηνοθεσία Μ. Μπολονίνι. Με το θίασο Τζένης Καρέζη - Κώστα Καζάκου, στο έργο Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ; σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, με τον οποίο την επόμενη χρονιά συνεργάστηκε ξανά στο Εθνικό Θέατρο, στο έργο του Μπέρναρ Σω Το σπίτι του Σπαραγμού. Το 1986 έφυγε στη Γαλλία, όπου παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή του Α. Vitez. Στη συνέχεια, επέστρεψε και έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους από τους παλαιότερους, αλλά και από τους νεότερους  σκηνοθέτες του Θεάτρου μας σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, όπως οι Τερζόπουλος, Βογιατζής, Χουβαρδάς, Παπαϊωάννου.
Έχει σκηνοθετήσει πέντε θεατρικά έργα, έχει εκδώσει τρία βιβλία ποίησης κι έχει βραβευτεί τρεις φορές, για ερμηνείες της σε ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου.

Olia Lazaridou, Όλια Λαζαρίδου
Θεόφιλος παράσταση Ναύπλιο, Theofilos theatrical performance Nafplio

Πληροφορίες παράστασης
Κείμενο: Σαμσών Ρακάς
Σκηνοθεσία:  Όλια Λαζαρίδου
Παίζουν: Αιμιλιανή Σταυριανίδου, Αριάδνη Κωνσταντακοπούλου
Σκηνικά – κοστούμια: Κατερίνα Γιάννακα
Φωτισμός: Θωμάς Οικονομάκος

Διάρκεια
Η παράσταση διαρκεί 70 λεπτά

Ημερομηνίες - Ώρες παραστάσεων
Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 - 8μμ
Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 - 7μμ
Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 - 8μμ
Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 - 7μμ

Συμμετοχές σχολείων
Πρωινές παραστάσεις για σχολεία, θα δοθούν επίσης στις 20, 21, 22 και 27, 28, 29 Μαρτίου στις 11πμ.
Η παράσταση έχει σχεδιαστεί για παιδιά από 8 ετών και άνω.
Κρατήσεις για σχολεία:
(Ε' & ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνάσια & Λύκεια)
Τ. +30 27520 47370 | +30 6941 601388

Εισιτήρια
Κανονικό εισιτήριο: 14€
Φοιτητικό εισιτήριο: 12€
Μαθητικό εισιτήριο -έως 18 ετών: 8€

Πληροφορίες - Επικοινωνία
Fougaro Art Center, Λεωφ. Ασκληπιού 98, Ναύπλιο T.K. 211-00
Ώρες Λειτουργίας Γραμματείας: Δευτέρα έως Πέμπτη 10:00 – 18:00
Τ +30 27520 47300 | +30 210 8070 523
Ε art@fougaro.gr

Αυτό το ήξερες;
Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ (πραγματικό όνομα: Θεόφιλος Κεφαλάς ή Κεφάλας) (Βαρειά Λέσβου, 1870 - Μυτιλήνη, 22 ή 24 Μαρτίου 1934), γνωστός απλά και ως Θεόφιλος, ήταν αυτοδίδακτος Έλληνας λαϊκός ζωγράφος της νεοελληνικής τέχνης και αγιογράφος. Κυρίαρχο στοιχείο του έργου του είναι η ελληνικότητα και η εικονογράφηση θρησκευτικών παραστάσεων και της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και ιστορίας (Wikipedia).
Η παράσταση Θεόφιλος είναι συμπαραγωγή της ΑΝΘΟΣ-ΦΟΥΓΑΡΟ ΑΜΚΕ και της ΝΕΡΑ ΕΙΔΑ ΑΜΚΕ.
Μετά την Gallery και την ωραία αυτή παράσταση, έρχεται η ώρα για ωραία μουσική και χαλαρή κουβέντα, με καλή παρέα! Μπες στο Fougaro Café-Bistrot και απόλαυσέ τα, με σνακ ή φαγητό κι ένα καλό κρασί!

ζωγραφική Θεόφιλου, painting of Theofilos

37.571819217595, 22.821060419083