BACK TO ALL

Φουγάρο - Θεόφιλος, ο θυροφύλαξ της ζωγραφικής, Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

ζωγραφική Θεόφιλου, Theophilos Greek folk painting

Στο πλαίσιο της θεατρικής παράστασης "Θεόφιλος", σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου, που θα παρουσιαστεί το Μάρτιο 2024 στο Fougaro Art Center, λαμβάνει χώρα η ομιλία της ιστορικού τέχνης Βένιας Παστάκα, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Θεόφιλου, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 στη Βιβλιοθήκη.

Ο φουστανελάς ζωγράφος, που με το σελάχι του γεμισμένο πινέλα, αντί για όπλα, ιστόρησε τους τοίχους των καταστημάτων του Βόλου, του Πηλίου και της Μυτιλήνης με αντίτιμο ένα πιάτο φαγητό και στέγη, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης.
Στο αφιέρωμα, που θα πραγματοποιηθεί από την ιστορικό τέχνης κα Βένια Παστάκα, θα περιηγηθούμε στην σχεδόν μυθική ζωή του και θα θαυμάσουμε τον πολύχρωμο ζωγραφικό του κόσμο. Θα μιλήσουμε για τις εμπνευσμένες παραστάσεις του από τη λαϊκή παράδοση, την ιστορία, τη μυθολογία, αλλά και για τον τρόπο που αποδόθηκαν, με σκοπό να κατανοήσουμε το ιδιαίτερο έργο του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη.

Βένια Παστάκα
Η Βένια Παστάκα είναι Υποψήφια Διδάκτορας Ιστορίας της Τέχνης (Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Έχει διδάξει Ιστορία Τέχνης στην Προπαρασκευαστική Σχολή Πανόρμου Τήνου (2016 – 2019). Υπήρξε υπεύθυνη του Χώρου Τέχνης της Εθνικής Ασφαλιστικής (2019 – 2023). Έχει συνεργαστεί με μουσεία, πολιτιστικούς φορείς και φεστιβάλ για επιμέλειες εκθέσεων (2010 και εξής). Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αρθρογραφεί σε επιστημονικές εκδόσεις, για θέματα που αφορούν την νεοελληνική τέχνη.

Ημερομηνία - Ώρα έναρξης
Κυριακή 3 Μαρτίου 2024, στις 17:00

Είσοδος
Ελεύθερη

Πληροφορίες - επικοινωνία
Fougaro Art Center, βιβλιοθήκη ΑΝΘΟΣ, Λεωφ. Ασκληπιού 98, Ναύπλιο
Τ. +30 27520 47300 
Ε. info@anthosfougaro.gr

Αυτό το ήξερες;
Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ (πραγματικό όνομα: Θεόφιλος Κεφαλάς ή Κεφάλας) (Βαρειά Λέσβου, 1870 - Μυτιλήνη, 22 ή 24 Μαρτίου 1934), γνωστός απλά και ως Θεόφιλος, ήταν αυτοδίδακτος Έλληνας λαϊκός ζωγράφος της νεοελληνικής τέχνης και αγιογράφος. Κυρίαρχο στοιχείο του έργου του είναι η ελληνικότητα και η εικονογράφηση θρησκευτικών παραστάσεων και της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και ιστορίας (Wikipedia).
Μετά τη Βιβλιοθήκη και τη συζήτηση για Τέχνη, έρχεται η ώρα για ωραία μουσική και χαλαρή κουβέντα, με καλή παρέα! Μπες στο Fougaro Café-Bistrot και απόλαυσέ τα, με σνακ ή φαγητό κι ένα καλό κρασί!

ζωγραφική Θεόφιλου, Theophilos Greek folk painting

37.571814965813, 22.821060419083