BACK TO ALL

Ναύπλιο - Γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια

Μπούρτζι Ναυπλίου, Bourtzi of Nafplio Greece

Το μαγευτικό μας Ναύπλιο είναι πάντα μια καλή ιδέα για αναζωογονητική απόδραση -ημερήσια ή με διανυκτέρευση- πόσο μάλλον τα τριήμερα και τις γιορτινές μέρες, πράγμα γνωστό σε όλους! Αλλά για να γιορτάσει κανείς τα Θεοφάνεια, είναι ίσως και λίγο περισσότερο...

Στις 6 Ιανουαρίου κάθε χρόνο, γιορτάζουμε τη μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων). Στο Ναύπλιο, συνήθως με υπέροχο καιρό -όπως πολύ συχνά μέσα στον χειμώνα- τα καταστήματα και τα σπίτια της πόλης είναι σημαιοστολισμένα από την προηγούμενη και υπό τις μελωδίες της Φιλαρμονικής της πόλης ξεκινούν οι εορτασμοί της γιορτινής ημέρας.

Την παραμονή τελείται η Θεία λειτουργία του Πρωταγιασμού στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος, στην Πρόνοια Ναυπλίου. Να αναφέρουμε, πως η Πρόνοια είναι μια περιοχή, που τελευταία έχει τουριστικά ανέβει ιδιαίτερα, χάριν σε γραφικά καταλύματα και σε εξαιρετικές γευστικές προτάσεις, που προσφέρουν αξιόλογοι επιχειρηματίες.
Από τις 4 Ιανουαρίου το απόγευμα, στις εκκλησίες ψάλλεται ο Όρθρος και οι Μεγάλες Βασιλικές Ώρες των Θεοφανείων (18:30-21:00), που μπορείτε σε κατανυκτική ατμόσφαιρα να παρακολουθήσετε. Επιπλέον, να ξέρετε πως η παρακολούθηση μιας Λειτουργίας και στην Αγία Μονή, το τόσο κοντινό αυτό γυναικείο Μοναστήρι, είναι μια μοναδική εμπειρία, που δύσκολα ξεχνά κανείς...
Ανήμερα, μετά τον Μέγα Αγιασμό, που τελούνταν με κάθε επισημότητα κατά κανόνα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου (έως ότου αργίσουν οι εργασίες συντήρησης), γίνεται στις 11:00 η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, στον παραλιακό χώρο του σημείου "Π" στο λιμάνι Ναυπλίου. Πρηγείται η πομπή, που ξεκινά συνήθως από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, περνά από τις οδούς Πλαπούτα, Άγγελου Τερζάκη, Βασιλέως Κωνσταντίνου, την Πλατεία Συντάγματος, την Εθνικής Αντιστάσεως, μετά δε την ιεροτελεστία της κατάδυσης, κατευθύνεται στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου. Όλα αυτά, μέσα στη γραφική παλιά πόλη, που μας μαγεύει με την ομορφιά της και που όλα τα στενά της καταλήγουν στη θάλασσα...

Το Ναύπλιο περπατιέται άνετα από άκρη σε άκρη, ξεδιπλώνοντας τη μαγεία του σε κάθε σου βήμα και χαρίζοντας άπειρο φωτογραφικό υλικό, που θα αποτυπώσει την αξέχαστη εμπειρία του ταξιδιού σου... Ανακάλυψε το Ναύπλιο και στα Θεοφάνεια!

Θεοφάνεια στο Ναύπλιο, Epiphany in Nafplio, Theofania Nafplio
Θεοφάνεια, Epiphany, Theophania

Θεοφάνεια 2024 - Πρόγραμμα
Ώρα 10:00Μέγας Αγιασμός: θα τελεστεί στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αναστασίου (λόγω των εργασιών συντήρησης, που εκτελούνται τελευταία στον Άγιο Γεώργιο), χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Νεκταρίου, μετά του Ιερού Κλήρου, παρουσία των επισήμων και αρχών του τόπου.
Ώρα 11:00Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού: θα γίνει παραδοσιακά στον παραλιακό χώρο του σημείου "Π" στο λιμάνι Ναυπλίου.

Αυτό το ήξερες;
Το όνομα Θεοφάνεια προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνεια και Φώτα (ή Εορτή των Φώτων).
Αυτή είναι και η μοναδική φορά της εμφάνισης στη Γη, της Αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος υπό του πλήρους "μυστηρίου" της Θεότητας.
Κατά τις ευαγγελικές περικοπές, η του Ιησού Βάπτιση έγινε στις αρχές του 30ου έτους της ηλικίας Του.
Η παραμονή, είναι η βασικότερη ημέρα για την προετοιμασία του πιστού να εορτάσει τα Θεοφάνεια του Κυρίου, εφόσον ακολουθείται αυστηρή νηστεία στα πάντα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.
Παλαιότερα, οι λαϊκές δοξασίες συνέδεαν τον φωτισμό των σπιτιών με την εξαφάνιση των καλικάντζαρων, τους οποίους φαντάζονταν να φεύγουν περίτρομοι με την έλευση του ιερέα.

37.567652354494, 22.796223163605