BACK TO ALL

Εθνική Πινακοθήκη - Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη, 10 Ιουνίου 2023 έως 30 Μαΐου 2024

National Gallery Nafplio, Εθνική Πινακοθήκη Ναύπλιο

"Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη" (19ος-αρχές 20ού αιώνα), είναι ο τίτλος της νέας περιοδικής έκθεσης, που εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου-Παράρτημα Ναυπλίου, το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023, αποτελούμενη από γλυπτά, ζωγραφικά έργα και σχέδια.

Τα γλυπτά αυτά, τα έργα ζωγραφικής και τα σχέδια της περιοδικής έκθεσης, παρουσιάζονται με σκοπό να διαφανεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών, που υιοθετούν, εξελίσσουν και μεταλλάσσουν το περιεχόμενο και τη μορφή του μύθου σε νέες προτάσεις έκφρασης, καθώς και οι διαφορετικές εικαστικές αφετηρίες των δημιουργών.
Η πρόσληψη του μύθου από τους Έλληνες ζωγράφους και γλύπτες γίνεται, καταρχάς, σύμφωνα με τις επιταγές της ακαδημαϊκής τέχνης. Ωστόσο, από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, ο Ευρωπαϊκός Συμβολισμός προσδίδει νέα δυναμική στα μυθολογικά θέματα, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους καλλιτέχνες των πρωτοποριών του 20ού αιώνα.
Η έκθεση στοχεύει παράλληλα, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν, στην αποκωδικοποίηση των συμβόλων, που περιέχονται στα έργα τέχνης με μυθολογικό περιεχόμενο, και στην αναζήτηση των αξιών και των μηνυμάτων που μεταφέρουν σε εμάς σήμερα.
Το σύνολο των έργων τέχνης προέρχεται από τις συλλογές της  Εθνικής Πινακοθήκης  – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη και περιλαμβάνει έργα των καλλιτεχνών: Ιωάννη Κόσσου, Γεωργίου Βρούτου, Θωμά Θωμόπουλου, Κωνσταντίνου Δημητριάδη, Γεώργιου Ιακωβίδη, Νικόλαου Γύζη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Παύλου Ροδοκανάκη και Γεράσιμου Στέρη.
Παράλληλα με την περιοδική αυτή έκθεση, στο πλαίσιο επανασχεδιασμού της μόνιμης συλλογής του παραρτήματος Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης -Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, από την επιμελήτρια Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, με θέμα τον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία – 1821, οι επισκέπτες μπορούν να δουν έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, τα οποία συνομιλούν με τα έργα του 19ου αιώνα και ενισχύουν το περιεχόμενο της έκθεσης σε μορφολογικό και εικονογραφικό επίπεδο.

Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη στην Πινακοθήκη Ναυπλίου Γύζης
Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη στην Πινακοθήκη Ναυπλίου Θωμόπουλος

Επιμέλεια έκθεσης
Λαμπρινή Καρακούρτη, επιμελήτρια της Εθν. Πινακοθήκης,παραρτήματος Ναυπλίου
Τώνια Γιαννουδάκη

Διάρκεια έκθεσης
Από τις 10 Ιουνίου 2023 έως τις 30 Μαΐου 2024

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο :10:00 - 15:00
Τετάρτη, Παρασκευή :10:00 - 15:00 και 17:00 - 20:00
Κυριακή: 10:00-14:00
Τρίτη κλειστά.

Είσοδος
Γενική είσοδος 5€
Μειωμένο εισιτήριο 3€
Κάθε Δευτέρα η είσοδος είναι δωρεάν

Πληροφορίες
Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου
Σιδηράς Μεραρχίας 23, Ναύπλιο, Τ. +30 27520 21915 & -21935

Αυτό το ήξερες;
Τα έργα της μόνιμης συλλογής του Παραρτήματος προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, και από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ), του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ), της Συλλογής Ιδρύματος Αντώνιου Ε. Κομνηνού και της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, ενώ περιλαμβάνονται και έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη.

37.566155628396, 22.804441452026