BACK TO ALL

Παραμυθένιο Βενετσιάνικο Καρναβάλι στο Ναύπλιο

Καρναβάλι Ναυπλίου ντόμινο, Carnival in Nafplio dominos

Το ξέφρενο κέφι των καρναβαλιστών, οι μουσικές, οι στολές και τα έθιμα κάνουν την πόλη του Ναυπλίου ιδανικό προορισμό (και) αυτή την εποχή του χρόνου. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, ότι η αναβίωση του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού είναι αυτή, που κάνει την πόλη να ζει το δικό της παραμύθι.

Οι ενετικές μνήμες του Ναυπλίου, εμφανείς σε διαφορετικούς τομείς, όπως η αρχιτεκτονική, οι τέχνες, ο πολιτισμός, δεν θα μπορούσαν να μην πασπαλίσουν με τη μαγεία τους και το αναπλιώτικο καρναβάλι. Τα πραγματικά θεαματικά καρναβαλικά έθιμα, που έφεραν ευγενείς και αριστοκράτες από τη Βενετία στο Ναύπλιο, εναρμονίστηκαν με την ιδιαίτερη αισθητική και κουλτούρα, που διαπνέει την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Έτσι, μήνες πολύ πριν τις Απόκριες, η πόλη ζει τον ρυθμό της προετοιμασίας, με τα κοστούμια των συμμετεχόντων να σχεδιάζονται, να ράβονται και να προβάρονται στον κάθε μαρκήσιο και στην κάθε κοντέσα. Δεν είναι όμως μόνο οι φορεσιές, που χρειάζονται προετοιμασία για το βενετσιάνικο καρναβάλι, αλλά και η εύρεση των κατάλληλων αξεσουάρ, όπως καπέλα, κρινολίνα, περούκες, με μεγάλο πρωταγωνιστή φυσικά τις βενετσιάνικες μάσκες, που δημιουργούν ένα κλίμα γοητείας και μυστηρίου. Όσοι συμμετέχουν στις ομάδες του βενετσιάνικου καρναβαλιού έχουν λάβει μαθήματα και έχουν εξασκηθεί στον ρόλο τους, ώστε να ξέρουν πώς θα περπατήσουν, τι κινήσεις να κάνουν και πώς θα σταθούν με χάρη και ευγένεια, όπως το απαιτεί το ενετικό έθιμο.
Όλα είναι πανέτοιμα, μέχρι που φτάνει το βράδυ του Σαββάτου και η παλιά πόλη -ήδη ντυμένη καρναβαλικά με κομφετί και σερπαντίνες- μετατρέπεται σε ένα πολύχρωμο σκηνικό ταινίας εποχής και σε ένα νοητό ταξίδι στον χρόνο, για όλους τους παραβρισκόμενους. 

Βενετσιάνικο καρναβάλι Ναύπλιο, Venetian Carnival in Nafplio
Βενετσιάνικο καρναβάλι Ναύπλιο, Venetian Carnival in Nafplio

Εντυπωσιακά ντυμένοι δόγηδες, κυρίες επί των τιμών, μαρκήσιοι και κοντέσες, με τις κατάλευκες περούκες τους και καλυμμένα τα πρόσωπα με τις περίτεχνες βενετσιάνικες μάσκες τους, περιδιαβαίνουν όλο χάρη τα σοκάκια της παλιάς πόλης. Είναι πραγματικά μαγικό για τους επισκέπτες του Ναυπλίου να περπατούν ανυποψίαστοι, και στο διάβα τους να συναντούν αρλεκίνους, κολομπίνες, ευγενείς, φιγούρες μιας άλλης εποχής. Η παλιά πόλη γεμίζει πρωτότυπες εικόνες με πλουμιστά καπέλα, μπροκάρ κοστούμια, βελούδινες κάπες, κομψά φορέματα, βεντάλιες και κρινολίνα, σε μια αποθέωση του αναγεννησιακού μπαρόκ και της κομψότητας, και με διάχυτη την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στη Μικρή Βενετία.

Τα ντόμινο ξεκινούν από την πλατεία Τριών Ναυάρχων ανοίγοντας τον δρόμο για την ομάδα καλλιτεχνών Θεάτρου Δρόμου, τους κατοίκους εθελοντές και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αλλά και την ομάδα Art25 με τις γιγαντιαίες μαριονέτες της από ανακυκλώσιμα υλικά, με κουκλοπαίκτες, θεατρολόγους, εικαστικούς και εικονογράφους της πόλης. Χορεύοντας και ξεσηκώνοντας το κοινό καταλήγουν όλοι μαζί στην πλατεία Συντάγματος, όπου το κέφι κορυφώνεται και ο κόσμος διασκεδάζει με την ψυχή του.

Καρναβάλι Ναυπλίου ντόμινο, Carnival in Nafplio dominos

Το Αναπλιώτικο Καρναβάλι -το 32ο φέτος- ολοκληρώνεται με την τελετή λήξης και τη μεγάλη παρέλαση την Κυριακή της Αποκριάς, ενώ η αυλαία πέφτει με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου και τα βεγγαλικά να ζωγραφίζουν τον ουρανό με την πολύχρωμη αστραφτερή παλέτα τους.

Οι μάσκες πέφτουν και αρλεκίνοι, δόγηδες, κυρίες επί των τιμών, επισκέπτες και τουρίστες δίνουν ραντεβού για του χρόνου. Ελάτε στο Ναύπλιο, για να ζήσετε την ανεπανάληπτη εμπειρία που λέγεται Βενετσιάνικο Καρναβάλι και να μετατρέψετε τις Απόκριές σας σε ένα παραμυθένιο ταξίδι στον χωροχρόνο! 

Tip
Μείνετε με ποιότητα και άνεση στο Origami Boutique Residences, ξεδιπλώστε όλες τις αισθήσεις και η μοναδική αυτή εμπειρία θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη!

Αυτό το ήξερες;
Το Καρναβάλι της Βενετίας, που έγινε επίσημο στην Αναγέννηση, πιθανότατα ξεκίνησε από μια νίκη της "Γαληνοτάτης Δημοκρατίας" εναντίον του Πατριάρχη της Ακυληίας Ουλρίκο ντι Τρέβεν το 1162, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να χορεύουν και να κάνουν συγκεντρώσεις στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, στη Βενετία.
Το Εικαστικό Εργαστήρι Art25 δραστηριοποιείται στο Ναύπλιο τα τελευταία 25 χρόνια. Η ομάδα δημιουργίας του Art25 είναι όλοι απόφοιτοι σχολών καλών τεχνών, αρχιτεκτονικής, θεατρολόγοι κ.ά., που ζουν στο Ναύπλιο. Μεταξύ άλλων, πειραματίζονται με την κατασκευή γιγάντιας μαριονέτας από το 2015 σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλίου, δημιουργώντας αποκριάτικα δρώμενα και δίνοντας στο καρναβάλι ξεχωριστή ταυτότητα.
Φωτογραφίες: του Βασίλη Παπαδόπουλου -Eurokinissi

Καρναβάλι Ναυπλίου, Carnival in Nafplio

37.565159390663, 22.800473147526