BACK TO ALL

Ναύπλιο - Θρησκευτικός Τουρισμός, 31 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2023

χερσόνησος Ακροναυπλίας, Acronafplia peninsula Argolis Greece

Δύο σημαντικές στάσεις θρησκευτικού τουρισμού στο Ναύπλιο, με αφομή επικείμενες θρησκευτικές εορτές και γεγονότα, σε εκκλησίες διαφορετικού χαρακτήρα, αλλά σημαντικές κι εντυπωσιακές, προτείνουμε στον επισκέπτη της πόλης από Τρίτη 31 Οκτωβρίου έως και Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023.

Είναι αλήθεια, πως η μαγεία αυτής της πόλης μπορεί να σε παρασύρει και να περάσεις ατέλειωτες ώρες στα σοκάκια, στα μαγαζάκια και στα καφέ. Όμως, μια επίσκεψη σε κάποιες ιστορικές και πανέμορφες εκκλησίες της, μπορεί όχι μόνο θαυμάσια να συμπληρώσει την εικόνα σου για το Ναύπλιο, αλλά και να σε συγκινήσει πραγματικά!
Για παράδειγμα, δεν θα πας να δεις τον τόπο εκτέλεσης του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, τον ιστορικό Άγιο Σπυρίδωνα ή τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, αμφότερες στην καρδιά της παλιάς πόλης; Σίγουρα θα πας! Δες, λοιπόν, παρακάτω, πώς καλύτερα μπορείς να νιώσεις και το ανάλογο βίωμα αυτές τις μέρες, αμέσως μετά τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

1

Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023, εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού και της μητρός αυτών Θεοδότης, εορτάζει και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων στην Ακροναυπλία. Σίγουρα έχεις ανέβει στο κάστρο της παλιάς πόλης και στο Ρολόι, που είναι από τα πιο ινσταγκραμικά σημεία για να φωτογραφηθείς στο Ναύπλιο, αλλά πόσοι έχουν πετύχει ανοικτό εκεί τον Ιερό Ναό; 
Λόγω της σημαντικής αυτής εορτής, αν ανέβεις αυτές τις μέρες, μπορείς να παρακολουθήσεις και ιερές ακολουθίες, που θα τελεστούν κατά το εξής πρόγραμμα:
Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 (παραμονή της εορτής)
Ώρα 17:00 - Μέγας Εσπερινός και ακολουθία του Αγιασμού
Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023
07:30 - Όρθρος και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία
17:00 - Εσπερινός και εν συνεχεία η Παράκληση στους Αγίους Αναργύρους.
Διάλεξε μία ιερή ακολουθία και πήγαινε. Η ατμόσφαιρα κατάνυξης, η ευλογία, αλλά και το επιβλητικό περιβάλλον του κάστρου Ακροναυπλίας σίγουρα θα σε ανταμείψει!

Άγιοι Ανάργυροι Ακροναυπλία, Agioi Anargyroi Acronafplia
castles of Nafplio, κάστρα του Ναυπλίου
2

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023, σου προτείνω άλλη μία ξεχωριστή μυστηριακή εμπειρία. Για την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου (βλ. πιο κάτω), θα τελεστεί Νυκτερινή Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου. Η Εναρξη των ιερών ακολουθιών γίνεται στις 20:30 και το πέρας της Θείας Λειτουργίας 00:15, τα ξημερώματα Παρασκευής.
Κατά τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, θα τεθεί προς προσκύνηση απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου. Ευλογία! Άνετα μπορείς να περάσεις μια βόλτα και σίγουρα θα μείνεις, αφού η ατμόσφαιρα των ύμνων, υπό το φως σχεδόν μόνο των κεριών στον υπέροχο αυτό και ιστορικό Ναό θα σε μαγέψει!
Εννοείται, πως πρέπει να περάσεις και με το φως της μέρας, για να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική, τις τοιχογραφίες και να αναλογιστείς τη βαριά ιστορία του μητροπολιτικού αυτού ναού του Ναυπλίου, που έχει σημαδευτεί με άκρως σημαντικά γεγονότα. 

Τελικά, τι άλλο να ζητήσεις από αυτή η πόλη; Οι εμπειρίες εδώ είναι αμέτρητες, όλες διαφορετικές... Διάλεξε και κάποιες, που μπορούν να αγγίξουν την ψυχή σου!...

Agios Georgios Nafplio Greece, Άγιος Γεώργιος Ναύπλιο
Κεριά στην εκκλησία, lit candles in church

Αυτό το ήξερες;
Η Τιμία Κάρα του Αγίου Γεωργίου έρχεται για πρώτη φορά στην Αργολίδα από από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους, στον ενοριακό Ιερό Ναό Τμίας Ζώνης Νέας Τίρυνθας Ναυπλίου, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 16:30. Θα παραμείνει εκεί έως και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, οπότε και πάλι θα αναχωρήσει για το Άγιο Όρος.
Κατά τις ημέρες της παραμονής της Τιμίας Κάρας στο ναό, θα τελούνται καθημερινά Ιερές Ακολουθίες.
Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ξενοφώντος (παραθαλάσσια, επί της δυτικής πλευράς της χερσονήσου) είναι μία εκ των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και κατατάσσεται δέκατη έκτη στην ιεραρχική τάξη των Αγιορείτικων μονών. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξενοφωντινός.

37.564084824237, 22.797693014145