BACK TO ALL

Ναύπλιο - Ιωάννης Καποδίστριας: εκδηλώσεις μνήμης, 1-2 Οκτωβρίου 2022

Ναύπλιο γκραβούρα εποχής, old engraving of Nafplio Greece

Εκδηλώσεις μνήμης για τον πρώτο Kυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, διοργανώνει ο Δήμος Ναυπλιέων και το Ναυπλιακό Ίδρυμα "Ιωάννης Καποδίστριας", το Σάββατο 1η και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022.

Οι εκδηλώσεις μνήμης, οι ομιλίες, η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφάνων και κάθε άλλη τελετή για τον Ιωάννη Καποδίστρια, ανέκαθεν λάμβαναν χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την ημερομηνία της δολοφονίας του 27 Σεπτεμβρίου 1831.
Φέτος οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την παρουσίαση του τιμητικού τόμου "Ιωάννης Καποδίστριας, Διεθνείς Θεσμικές και Πολιτικές Προσεγγίσεις" το Σάββατο 1.10.2022 στο Βουλευτικό και τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, την Κυριακή 2.10.2022 το πρωί, στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, αλλά και στον ανδριάντα του Κυβερνήτη, στην ομώνυμη πλατεία στη συνέχεια, με καταθέσεις στεφάνων και ομιλία από τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου του Δήμου Ναυπλιέων "Ιωάννης Καποδίστριας" κ. Κωνσταντίνο Χελιώτη.
Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν ο Σύλλογος "Αρματωμένοι Μωραϊτες - Στάικος Σταϊκόπουλος" και η Ομοσπονδία Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής "Ιωάννης Καποδίστριας".
Ο Δήμος Ναυπλιέων τιμά για μια ακόμη χρονιά τη μνήμη του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, του ευπατρίδη της πολιτικής, που με την ευφυΐα του και την διοικητική του ικανότητα συνέβαλε στη δημιουργία και στη θεμελίωση του Σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, από εδώ στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος. Παράλληλα όμως, τιμούμε την αγαθοεργία, την ευεργεσία και την ανιδιοτελή προσφορά των δωρητών του τόπου μας, οι οποίοι ήταν  ξεχωριστά και φωτισμένα πρόσωπα, τα οποία με την οικονομική τους ευμάρεια συνέδραμαν αποφασιστικά, ώστε ο Δήμος να ανταποκριθεί στις πολλές και ποικίλες ανάγκες των δημοτών του. Τους ευχαριστούμε για όλα όσα έκαναν.

Ιωάννης Καποδίστριας, Ioannis Kapodistrias
statue of Kapodistrias Nafplio Greece, άγαλμα Καποδίστρια Ναύπλιο

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Ώρα 19:30 - αίθουσα Βουλευτικού: ομιλίες για την ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια και παρουσίαση του τιμητικού τόμου "Ιωάννης Καποδίστριας, Διεθνείς Θεσμικές και Πολιτικές Προσεγγίσεις (1800-1831)".
Συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπλιέων με το Ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας» και το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών, Καθ. Ηλία Κρίσπη και Δρ. Α. Σαμαρά-Κρίσπη. Ο συντονισμός της εκδήλωσης θα γίνει από τις Δρ. Αναστασία Σαμαρά - Κρίσπη και την Δρ. Σοφία Μωραΐτη.
Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022
Ώρα 10:30 - Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα: θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία νωρίτερα, χοροστατούντος και ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκταρίου. Θα ακολουθήσει η επιμνημόσυνη δέηση.
Ώρα 11:00 - Πλατεία Καποδίστρια: θα αποδοθούν τιμές με κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Κυβερνήτη και ομιλία από τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου του Δήμου Ναυπλιέων "Ιωάννης Καποδίστριας", κ. Κωνσταντίνο Χελιώτη.
Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν ο Σύλλογος "Αρματωμένοι Μωραΐτες - Στάικος Σταϊκόπουλος" και η Ομοσπονδία Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής "Ιωάννης Καποδίστριας". 

Είσοδος
Ελεύθερη

Αυτό το ήξερες;
Μαζί με το μνημόσυνο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, η επιμνημόσυνη δέηση αφορά και τους δωρητές και ευεργέτες του Ναυπλίου. Οι Ευεργέτες – Δωρητές αυτοί είναι: Χάρολντ Μακ. Γκάσκιν, Άννα και Ιωάννης Ιατρού, Νικόλαος και Ευγενία Ιατρού, Τάκης Ιωαν. Καράπαυλος, Βασίλειος και Καίτη Κοντολέων, Δημήτριος Μανουσάκης, Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος, Μαρία Κων. Ράδου, Αναστάσιος Σταματιάδης, Ιωάννης και Ουρανία Σκούμπη.
Το διήμερο εκδηλώσεων διοργανώνει ο Δήμος Ναυπλιέων, σε συνεργασία με τον ΔΟΠΠΑΤ και το Ίδρυμα Ναυπλίου "Ιωάννης Καποδίστριας". 
Το έτος 2021, πέραν της παρουσίας της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις, διοργανώθηκε συνέδριο με θέμα "Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας και η εποχή του: Νέες απόψεις και τεκμήρια", τα πρακτικά του οποίου θα αποτελούν και τον επόμενο τόμο των Ναυπλιακών Αναλέκτων.

37.565292445979, 22.798106074333