BACK TO ALL

Ναύπλιο - Άνοιγμα Τριωδίου, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

μαριονέτες απόκριες Ναύπλιο, giant puppets carnival of Nafplio

Με μια πολύχρωμη και ευφάνταστη πομπή ανοίγει το Τριώδιο στην πόλη του Ναυπλίου. Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 προαναγγέλλεται η αποκριά και φέτος, με μουσική, χορό και παιδική ζωντάνια!

Με οδηγό τα κρουστά της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπλίου, υπό τη διδασκαλία/ διεύθυνση του μαέστρου-αρχιμουσικού της Θεοδόση Αντωνιάδη, ξεκινά ο καρναβαλικός ρυθμός στην πόλη και παρασύρει πρωτίστως τους "φανατικούς" οπαδούς της Αποκριάς, τα παιδιά...
Ντυμένοι μασκαράδες -ή και όχι- παίρνουν το ποδήλατο ή το πατίνι τους και ξεκινούν από την "Πέργκολα" για... κεφάτες ορθοπεταλιές, ως την πλατεία Τριών Ναυάρχων. Εκεί συναντούν τις χορευτικές ομάδες και ο καρναβαλικός παλμός δυναμώνει.
Μουσική, χορός και παιδική ζωντάνια πλημμυρίζουν την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου και καταλήγουν όλοι μαζί στην πλατεία Συντάγματος.

Δημαρχείο Απόκριες Ναύπλιο, Town Hall Nafplio welcomes Carnival
Apokries Nafplio, Carnival in Nafplio, Απόκριες στο Ναύπλιο

Εδώ, στην καρδιά της πόλης, η γιορτή δεν σταματά! Οι θιασώτες της Αποκριάς παρακολουθούν και συμμετέχουν στην κατασκευή μασκών υπό την καθοδήγηση:
- Της ομάδας του εργαστηρίου Poeme, η οποία με τους μικρούς πρωταγωνιστές και με την χρήση οικολογικών υλικών θα φτιάξουν μάσκες με θέμα τα ζωάκια του δάσους.
- Του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών και Δημιουργικής Απασχόλησης "Δημιουργώ". Με τους μικρούς εξερευνητές θα δημιουργήσουν αποκριάτικη μάσκα, με θέμα τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση.
- Εθελοντών πολιτών, που θα βοηθήσουν στις αποκριάτικες κατασκευές.
Δημιουργούμε, κατασκευάζουμε και διασκεδάζουμε μαθαίνοντας να σεβόμαστε την φύση!

Όλοι μαζί συμπληρώνουν ένα ποικιλόμορφο παζλ και διαπλέκονται φτιάχνοντας το "Γαϊτανάκι". Ο κυκλικός χορός δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της Αποκριάς. Οι πολύχρωμες κορδέλες και το κέφι πλέκονται μαζί σε ένα χορό αγάπης και συμφιλίωσης, που συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στο θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από τον χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο.

Συμμετέχουν
Η χορευτική ομάδα Φίλων Ιδρύματος Β. Παπαντωνίου
Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ναυπλίου "Χοροκίνηση"
Η Σχολή Χορού Τάτση
Ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας
Το Εργαστήρι Ελληνικού Χορού
Η χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασίνης

To τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων – δράσεων θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Μείνετε συντονισμένοι, και μια αξέχαστη Αποκριά σας περιμένει!...

Ημερομηνία
Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, από τις 11:00

Διαδρομή - στάσεις
Πέργκολα - πλατεία Τριών Ναυάρχων - οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου (Μεγάλος Δρόμος) - πλατεία Συντάγματος.

Αυτό το ήξερες;
Η "Πέργκολα", από την οποία θα ξεκινήσουν με ποδήλατα και πατίνια τα παιδιά της πόλης ντυμένα καρναβάλια, βρίσκεται στη διασταύρωση "Ενδεκάτη", στην αρχή του πεζόδροου της Βασ. Κωνσταντίνου. Εκεί πολύ συχνά τα παιδιά παίζουν ή συγκεντρώνονται, αλλά και πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, εκθέσεις και Bazaar.
Στο άρθρο μας Παλιά πόλη - Χοροί και Γαϊτανάκια, μπορείς να δεις τις πληροφορίες για το ομώνυμο έθιμο, που σκορπίζει κέφι και χαρά σε μικρούς και μεγάλους!
Οι ποδηλάτισσες και οι ποδηλάτες θα πρέπει να προσέχουν τα ενδύματά τους, να μην πλεχτούν στις ρόδες των ποδηλάτων! Χρησιμοποιείστε ένα λαστιχάκι, να περιορίσετε τα ρούχα σας στο κάτω μέρος. Κανείς να μην ξεχάσει το Κράνος του!
Η φωτογραφία τίτλου είναι του Βασίλη Παπαδόπουλου -Eurokinissi.

Καρναβάλι Ναύπλιο, Carnival in Nafplio

37.565898613881, 22.799886459495