BACK TO ALL

Τα Πυργιώτικα

Από 12 €
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
Επαρχιακή οδός Ναυπλίου - Επιδαύρου, Πυργιώτικα, ΤΚ 21100
+30 27520 47999
tavernapirgiwtika@gmail.com
Από 12 €

Εκεί όπου η ελληνική αρχετυπική ταβέρνα συνδιαλέγεται με την κοσμοπολίτικη κρεατοφαγία στην ίδια διάλεκτο, εκεί είναι τοπόσημο, προορισμός και αγαπημένη συνήθεια. Εκεί είναι «Τα Πυργιώτικα».

Το μικρό χωριό Πυργιώτικα, 6 μόλις χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, τα τελευταία χρόνια ακούγεται και συστήνεται όλο και περισσότερο στους κύκλους των ταξιδιωτών και των λάτρεων της καλής γεύσης. Πλέον, όποιος λέει ότι πηγαίνει στα Πυργιώτικα, εννοεί ξεκάθαρα την ομώνυμη ταβέρνα.
Με έμφαση, πού αλλού, στο κρέας, και κουζίνα αυθεντική, ειλικρινή και συνάμα δημιουργική, η ταβέρνα Τα Πυργιώτικα κατάφεραν από την άνοιξη του ’21 και εν ριπή οφθαλμού να κάνουν ομοτράπεζους ανθρώπους που αναζητούν το ποιοτικό φαγητό και εκτιμούν την αξία της καλής πρώτης ύλης. 

Σε κερδίζει με την πρώτη γνωριμία
Διασχίζοντας με το αυτοκίνητό σου την επαρχιακή οδό Ναυπλίου-Επιδαύρου, στο ύψος των Πυργιώτικων, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ρίξεις μια κλεφτή ματιά στην εντυπωσιακή όψη της ταβέρνας. Αυτή τη φορά παρκάρω και βγαίνω έξω για να δώσω την έμφαση που αξίζει στο παρουσιαστικό της. Ντυμένη με σκούρο ξύλο και πέτρα, σε σχήμα γενναιόδωρα μακρόστενο να διατρέχει λες παράλληλα με τον δρόμο, με τις λέξεις ΠΥΡΓΙΩΤΙΚΑ και ΤΑΒΕΡΝΑ με μεγάλα ευδιάκριτα λευκά γράμματα, παρέα με ελιές, αλόες και φτέρες, με ένα μασάτι και ένα μαχαίρι να διαξιφίζονται στο λογότυπό της, ναι, σε κερδίζει με την πρώτη ματιά.
Στα αριστερά της εισόδου, στον χώρο της ψησταριάς, πιάνω κουβέντα με τον ψήστη και τον ρωτάω τι καλά ετοιμάζει για σήμερα. Ενώ μου δείχνει το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι και τα κοτόπουλα που ψήνονται στη σούβλα, βλέπω πολλά αυτοκίνητα να σταματούν για να πάρουν take away την παραγγελία τους.
Κοντοστέκομαι σε ένα από τα τέσσερα ψηλά τραπέζια στον εξωτερικό χώρο και παραγγέλνω από το μπαρ έναν καφέ, χαζεύοντας την κίνηση στον δρόμο και το καλαίσθητο πέτρινο διαχωριστικό γεμάτο με ελιές και θάμνους.   

Εσωτερική υπόθεση
Ο τρόπος που η ταβέρνα έχει ενταχθεί πλήρως στο φυσικό περιβάλλον του τόπου αλλά και οι λεπτομέρειες αισθητικής που έχω δει έως τώρα με προδιαθέτουν για εκπλήξεις στο εσωτερικό της. Και προχωρώντας, επιβεβαιώνομαι.
Δυο βήματα μόλις από την είσοδο, δυο πολυθρόνες τύπου chesterfield και χρυσά στρογγυλά τραπεζάκια δίπλα τους λειτουργούν ως χώρος αναμονής όπου μπορείς να απολαύσεις ένα ωραίο κοκτέιλ από το μπαρ περιμένοντας να ετοιμαστεί το τραπέζι σου. Διασχίζοντας το μαρμάρινο πάτωμά του, ανάμεσα στα επιμελώς κομψά στρωμένα τραπέζια, το βλέμμα μου πέφτει αμέσως στην ημιανοιγόμενη στέγη με τα μεγάλα ξύλινα δοκάρια αλλά και στα ιδιαίτερης κομψότητας διακοσμητικά και τα καταπράσινα φυτά στις προθήκες που ομορφαίνουν τους τοίχους. 
Τις εντυπώσεις μου όμως κλέβει δικαιωματικά η βιτρίνα με τα κρέατα με τα τούβλα από αλάτι και τις ειδικές θερμοκρασίες, που όμοιά της δεν έχω ξαναδεί. Τα rib eye, οι μοσχαρίσιες γάλακτος, το εκλεκτό χοιρινό, οι αρνίσιες λιχουδιές, βρίσκονται μέσα στη βιτρίνα ταξινομημένα, σχεδόν ψυχαναγκαστικά τοποθετημένα, περιμένοντας να επιλεχθούν από τους πελάτες.

Εν αρχή ην ο οίνος
Η παρέα μου καταφτάνει, καθόμαστε στο τόσο όμορφα στρωμένο τραπέζι μας, και αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε τη βραδιά μας με έναν εξαιρετικό οίνο. Πίσω μας ακριβώς, οι βιτρίνες των κρασιών είναι γεμάτες με επιλεγμένες ετικέτες από ελληνικούς οινότοπους που μας προκαλούν να τις δοκιμάσουμε, αυτή τη φορά όμως επιλέγουμε το πραγματικά πολύ καλό εμφιαλωμένο κρασί.   

Γιορτή του ουρανίσκου
Τα πιάτα σερβίρονται με τη σωστή χρονική σειρά, με κινήσεις ευγενείς και εξυπηρέτηση διαθέσιμη και διακριτική, στοιχεία που πάντα κερδίζουν επιπλέον πόντους στην αξιολόγηση ενός μαγαζιού. 
Ξεκινάμε με αφράτα κεφτεδάκια προβατίνας με σος γιαουρτιού και ταχίνι, και εύγευστο φρικασέ μανιταριών με φουντούκια και λάδι μαύρης τρούφας, ενώ μοιραζόμαστε ένα πιάτο γκόγκες και τυροπιτάρι για να τιμήσουμε τις παραδοσιακές σπεσιαλιτέ.
Η πράσινη σαλάτα Πυργιώτικα καταφτάνει φρέσκια, δροσερή, με ψητό κοτόπουλο, σταφίδες, κουνουνάρι και πλιγούρι – θα μπορούσε να σταθεί άνετα και ως κυρίως πιάτο για όποιον αρέσκεται σε νόστιμα πλην ελαφριά πιάτα.
Και καθώς έχουμε αποφασίσει ότι η βραδιά θα είναι premium κρεατοφαγική, σημειώνουμε στη νοητή μας ατζέντα το ριζότο μανιταριών με λάδι τρούφας και λιωμένη παρμεζάνα για την επόμενη φορά, μα κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στα χειροποίητα σκιουφιχτά με λεμονάτο κατσίκι και τριμμένο μετσοβόνε!
Η απόλαυση έχει προσεγγίσει το ζενίθ της πριν ακόμα περάσουμε στα κυρίως κρεατοφαγικά πιάτα, τσουγκρίζουμε στην υγειά μας και ανταλλάσσουμε ατελείωτες ιστορίες γαστρονομικών εμπειριών ανά την Ελλάδα.
Όταν φτάνουν στο τραπέζι μας τα ribeye black angus και οι μοσχαρίσιες μπριζόλες dry aged, το πρώτο ζουμερό κομμάτι ερωτοτροπεί με τους γευστικούς μας κάλυκες, και διασταυρώνουμε βλέμματα ικανοποίησης, χωρίς να λέμε λέξη. Απόλαυση, ικανοποίηση, σεβασμός στον ψήστη και στον σεφ που ξέρουν να αναδεικνύουν τη γεύση και την πολυπλοκότητα της γνήσιας πρώτης ύλης.
Το καλό κρέας σε συνδυασμό με το σωστό ψήσιμο αποτελεί θαρρώ τη μέγιστη επιτυχία μιας ταβέρνας. Και δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στο κρέας για να το εκτιμήσεις. Αρκεί να αγαπάς το καλό φαγητό και να αφήνεσαι ανοιχτός στην αποδόμηση του γκουρμέ και στη μέγιστη απόλαυση.  

Στο διπλανό τραπέζι, μια παρέα γνωστών μας φαίνεται να απολαμβάνει εξίσου με μας τα παϊδάκια από ζυγούρι και προβατίνα, αλλά και λίγες στιγμές ηρεμίας καθώς τα παιδιά τους, αφού άδειασαν τα πιάτα τους με το νόστιμο κοτόπουλο σχάρας, τα ζουμερά μπιφτέκια και τις χειροποίητες πατατούλες τους, έχουν ήδη πάει στον χώρο του χρωματιστού και χαρούμενου παιδότοπου και απολαμβάνουν το παιχνίδι τους.
Γινόμαστε όλοι μια μεγάλη παρέα και οι κουβέντες τριγυρίζουν σε μνήμες παιδικές, σε εκδρομές σε χωριά ελληνικά με ομορφιές καταπράσινες, σε ανεκτίμητες στιγμές, σε γεύσεις και μυρωδιές αυθεντικές. Λίγο ακόμα κρασί, και συνειδητοποιείς ότι η ευτυχία κρύβεται στα απλά αυτής της ζωής. Σε μια ωραία παρέα… σε ένα καλό κρασί… σε μια καλή ταβέρνα όπου σε σέβονται, σε φροντίζουν και σε κοιτούν στα μάτια - εκεί πάντα επιστρέφεις.        

Αυτό το ήξερες;
Η ταβέρνα είναι απόλυτα kids friendly! Ο παιδότοπός της είναι ένας κλειστός, ελεγχόμενος χώρος με φουσκωτά, ποδοσφαιράκι, χρωματιστά παιδικά τραπεζάκια, ενώ εάν έρθεις εδώ με μικρότερο παιδάκι θα παρατηρήσεις πόσο άνετα αλλά και κομψά είναι τα ξύλινα καρεκλάκια φαγητού. 
Ως επιστέγασμα της γευστικής εμπειρίας, σερβίρεται ένα γλυκό για κέρασμα, μα το τι είναι, σου το αφήνω για έκπληξη!
Αν οργανώνεις τον γάμο σου ή τη βάφτιση του παιδιού σου, ρώτησε τους υπεύθυνους για την διοργάνωση δεξιώσεων.  
Τα Πυργιώτικα διαθέτουν το δικό τους πάρκινγκ- καμία έννοια για το πού θα αφήσεις το αυτοκίνητο! 

Κουζίνα
Ελληνική παραδοσιακή

Υπηρεσίες
Πακέτο, Μουσική, WiFi

Περίοδος λειτουργίας
Θερινή σαιζόν. Ραντεβού τον Ιούνιο 2022!

Ωράριο Λειτουργίας
Κάθε μέρα: 18:00μμ έως 01:00 το βράδυ

Επαρχιακή οδός Ναυπλίου - Επιδαύρου, Πυργιώτικα, ΤΚ 21100
+30 27520 47999
tavernapirgiwtika@gmail.com

Τα Πυργιώτικα

Επαρχιακή οδός Ναυπλίου - Επιδαύρου, Πυργιώτικα, ΤΚ 21100