BACK TO ALL

Ο Ψείρας

Από 13 €
25ης Μαρτίου 33, Ναύπλιο Τ.Κ. 211 00
+30 27520 24117
chryssakout@gmail.com
Από 13 €

Πολλές φορές σκέφτομαι τι μετράει περισσότερο, στο να κάνεις ένα μέρος στέκι σου. Το τίμιο φαγητό, το ωραίο περιβάλλον, οι άνθρωποι; Και κάθε φορά καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα: Τα στέκια είναι οι άνθρωποί τους.
Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσα, όταν συνάντησα τον Χάρη Κουτελιά μπαίνοντας στον Ψείρα του. Ένας άνθρωπος κοινωνικός και ευπρόσχαρος, "η χαρά της ζωής", σε μια ταβέρνα που κλείνει μέσα της ιστορία 35 ετών, που χρόνο με τον χρόνο αποκτά όλο και περισσότερους πιστούς φίλους.
Η μέρα είναι γλυκιά και κάθομαι έξω στα τραπεζάκια με τις καρέκλες καφενείου, χαζεύοντας την κίνηση στην 25ης Μαρτίου. Οι περαστικοί χαιρετάνε τον Χάρη και λένε μαζί του δυο κουβέντες ανταλλάσσοντας νέα και αστεία. Και ποιος δεν ξέρει τον Ψείρα, την ταβέρνα που ξεκίνησε ο πατέρας του Χάρη και της Χρύσας, που είναι πλέον υπεύθυνοι μαζί με τη μητέρα τους, την κα Φανή.

Με αγάπη στην ιστορία και την παράδοση         
Μιλάμε λίγο για τέχνη, κριτικάρουμε "προχωρημένα" έργα, γελάμε, και ενώ ο Χάρης μου εξηγεί ότι μόνοι τους ανέλαβαν τη διακόσμηση του Ψείρα, μπαίνω στο εσωτερικό για να δω, ότι ναι, τα έχουν καταφέρει υπέροχα. Ένας τοίχος ντυμένος με πέτρα στα αριστερά, ένα γλυκό ροδί να κυριαρχεί στο βάθος και σε ένα άλλο κομμάτι τοίχου, στοιχεία αρμονικά δεμένα μεταξύ τους.
Ένα ρολόι αντίκα του 1900 τραβά την προσοχή μου και ακούω γοητευμένη την ιστορία του, ενώ παραδίπλα μια παλιά κατσαρόλα και ένα ταψί της γιαγιάς, χαλκωμένα στα Γιάννενα, προδίδουν την αγάπη των ιδιοκτητών στην ελληνική παράδοση.
Ταξιδεύω στο παρελθόν μέσα από τις παλιές φωτογραφίες του Ναυπλίου κλεισμένες σε κορνίζες, ενώ ο Χάρης μου εξηγεί ότι οι τρεις ασπρόμαυρες μεγεθύνσεις παλιών φωτογραφιών δείχνουν πώς ήταν η συγκεκριμένη περιοχή της πόλης δεκαετίες πριν.
Κρεμασμένοι από το ταβάνι πλάστες αναδεικνύουν μια συλλογή από κομπολόγια, χαρακτηριστικό του Ναυπλίου και αγαπημένο αντικείμενο του ιδιοκτήτη, ενώ πάνω από τον πάγκο στο βάθος, κρέμονται αποξηραμένες πιπεριές, ντομάτες, σκόρδα και κολοκύθια...

Ελληνικές νοστιμιές στο πιάτο σου
Τι καλύτερο, από το να βρίσκεσαι σε ένα τόσο ζεστό περιβάλλον και να απολαμβάνεις γεύσεις Ελλάδας φτιαγμένες με αγνές πρώτες ύλες και αγάπη! Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, το φαγητό μας!
Από τα ορεκτικά, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το σπιτικό τυροπιτάρι και τους κολοκυθοκεφτέδες, ενώ από τις σαλάτες, εκτός από χόρτα, που είναι η τοπ επιλογή μου, σου προτείνω την σαλάτα Ψείρας με μαρούλι, ξινόμηλο, τραγανό μπέικον και σος μπαλσάμικο-πορτοκάλι.
Η κα Φανή φοράει ήδη την ποδιά της και ετοιμάζει στην κουζίνα της μαμαδίστικες νοστιμιές: ντολμαδάκια, κοκκινιστά, χταποδάκι, σουπιές με σπανάκι, χοιρινό με σέλινο, αρνί με αγκινάρες και φυσικά τα περίφημα γλυκά της: ραβανί, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβά, κιουνεφέ (που γίνεται ανάρπαστο) και γλυκό κυδώνι.
Ο Χάρης, επικεφαλής στα ψητά της ώρας, ετοιμάζει στα κάρβουνά του: κοκορέτσι, κοντοσούβλι, παϊδάκια, σουβλάκι, μπριζόλες, πανσέτες, μπιφτέκι, κοτόπουλο, και παϊδάκι αρνίσιο και προβατίνα.
Ο ίδιος, όμως, φτιάχνει με τα χεράκια του και εξαιρετικό μουσακά αλλά και το νοστιμότατο λεμονάτο αρνάκι, σήμα κατατεθέν του Ψείρα και ένα από τα αγαπημένα πιάτα των πελατών.

Όλοι μαζί, μια παρέα
Εδώ τις καθημερινές, τα βράδια και τα σαββατοκύριακα όλη μέρα, οι κουβέντες στις παρέες μπλέκονται γλυκά με τα ελληνικά λαϊκά τραγούδια, ενώ το κρασάκι ρέει άφθονο: χύμα Αγιωργίτικο Νεμέας και Μοσχοφίλερο, αλλά και επιλεγμένες ετικέτες, ενώ μπορείς να συνοδεύσεις το φαγητό σου και με ούζο, τσίπουρο και μπυρίτσα.
Και ενώ η ώρα περνά και τα τραπέζια του Ψείρα αρχίζουν να γεμίζουν με κόσμο, σκέφτομαι ότι σ’ αυτό το ταβερνάκι, όλα φωνάζουν Ελλάδα: Το ζεστό, οικείο περιβάλλον του, οι ανέμελες στιγμές, η παρεΐστικη διάθεση, οι νοστιμιές στα πιάτα, το κρασάκι και, ναι, οι άνθρωποι, που σε κερδίζουν με την ειλικρίνεια και το ταπεραμέντο τους και σε κάνουν να νιώθεις φίλος από την πρώτη κιόλας στιγμή.    

Αυτό το ήξερες;
Η ονομασία "Ψείρας" προήλθε από το παρατσούκλι, που είχαν βγάλει παλιά στον πατέρα Κουτελιά.
Αν είσαι χορτοφάγος, στο μενού θα βρεις πολλές και νόστιμες επιλογές, ενώ οι λάτρεις των θαλασσινών μπορούν να απολαύσουν καλαμαράκια, χταπόδι ξυδάτο και ψητό, γαρίδες ψητές και σαγανάκι.
Θα το διαπιστώσεις και μόνος σου όταν πας: Οι μερίδες του Ψείρα είναι χορταστικές και οι τιμές του πολύ καλές.
Πολύ σημαντικό: Ο Χάρης είναι πάντα ανοιχτός στην κριτική! Σε ενθουσίασε ένα πιάτο; Πες του το! Βρήκες κάτι που δεν σου άρεσε; Πες του το και αυτό! Θα ακούσει τη γνώμη σου και θα το συζητήσει με χαρά.
Κάποιο σαββατόβραδο μπορεί να πετύχεις εκεί και live μουσική.

Tip
Τις μέρες Αποκριάς, κάθε Σάββατο, τα γνωστά αποκριάτικα γλέντια παραμένουν στου Ψείρα, με σούβλες, καυτές σχάρες, ζωντανή μουσική και χορό!

Υπηρεσίες
Ελληνική κουζίνα, Σχάρα, Ψητά
Πακέτο, Γλυκό, WiFi

Περίοδος λειτουργίας
Όλο το χρόνο

Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα κλειστά
Τρίτη – Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή από 17:00
Σάββατο - Κυριακή 11:00 – 24:00.

25ης Μαρτίου 33, Ναύπλιο Τ.Κ. 211 00
+30 27520 24117
chryssakout@gmail.com

37.564828959668, 22.807466983795