BACK TO ALL

Itria cucina italiana

Από 18 €
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
  • Listing
Μπουμπουλίνας 81, Ναύπλιο (παραλία), Τ.Κ. 211 00
+30 27520 26005
info@itria.gr
Από 18 €

Όταν θέλεις να φας ιταλικό στο Ναύπλιο, οι επιλογές σου είναι αρκετές. Όταν όμως θέλεις να φας αυθεντικό ιταλικό, η επιλογή σου είναι μία: Itria Cucina Italiana Restaurant.
Ζεστό μεσημέρι Σαββάτου και το Μπούρτζι βάφεται με αποχρώσεις αίγλης κάτω από τις χρυσαφένιες ηλιαχτίδες. Κάνω τη βόλτα μου στο λιμάνι ανάμεσα σε γκρουπ τουριστών, παρέες και ερωτευμένα ζευγάρια. Ένα από αυτά με σταματά ευγενικά και με ρωτάει στα αγγλικά, εάν ξέρω κάποιο καλό ιταλικό εστιατόριο. Τους προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη το Itria και τους συνοδεύω μέχρι την παραλιακή οδό Μπουμπουλίνας, στο Νο 81.
Τους ιδιοκτήτες του Itria, Ηλία και Στέλλα Κόκκορη, έχω την τύχη να τους γνωρίζω χρόνια, από τότε που το "Popeye" τους στην Σταϊκοπούλου είχε γίνει πόλος έλξης για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας. Κατόπιν μετονομάστηκε σε Itria, και από τον Αύγουστο του 2022 μετακόμισε εδώ, όπου το βρίσκουμε σήμερα, στην σαγηνευτική παραλία της παλιάς πόλης Ναυπλίου, στην αρχή της Ακτής Μιαούλη.

Χώρος απολαύσεων, μοναδικής αισθητικής     
Η πρόσοψη του εστιατορίου ντυμένη με ώχρα στους τοίχους και κυπαρισσί σε πόρτα και παράθυρα, αλλά και το μινιμάλ λογότυπο, δίνουν το στίγμα της αφαιρετικής καλαισθησίας. Στον εξωτερικό του χώρο, τα ξύλινα τραπέζια είναι γεμάτα παρέες, που απολαμβάνουν το φαγητό και το κρασί τους με την καλύτερη θέα, το γαλάζιο της θάλασσας. Το προσωπικό κινείται γρήγορα, μα και διακριτικά, μεταφέροντας πιάτα με προκλητικές για την όσφρηση μυρωδιές και στησίματα απλά και συνάμα αριστουργηματικά.
Μπαίνω μέσα για να χαιρετήσω τον chef. Αναρωτιέμαι πόσοι από τους πελάτες, που τώρα κάθονται εδώ, γνωρίζουν ότι ο Ηλίας Κόκκορης ανήκει στους καλύτερους σεφ της Ελλάδας, διδάσκει μαγειρική στη σχολή Le Monde και είναι δεινός γνώστης της ιταλικής κουζίνας; Καθώς ο chef μου χαμογελά φευγαλέα στήνοντας ένα πιάτο, νιώθω σαν να έχω μπροστά μου καλλιτέχνη, που ολοκληρώνει το έργο του βάζοντας τις τελευταίες εμπνευσμένες πινελιές.
Αφήνω τον Ηλία στον δημιουργικό του οίστρο και στρέφω το βλέμμα μου στο αφαιρετικό interior design του εστιατορίου. Ο μακρόστενος διαμπερής χώρος του λούζεται στο φυσικό φως, που προβάλλει από τα μεγάλα παράθυρα. Το ζεστό υλικό του ξύλου ντύνει το πάτωμα και χαρίζει οικεία πολυτέλεια σε τραπέζια και καρέκλες. Ξεχωρίζω την εμπνευσμένης σύλληψης θολωτή οροφή και χαμογελώ βλέποντας τα τοποθετημένα σε κάθε τραπέζι παχύφυτα. Στο βάθος, κομψά ξύλινα έπιπλα φιλοξενούν καράφες, ποτήρια και μποτίλιες κρασιών σε ύπτια θέση.

Aperitivo per favore!
Όταν η παρέα μου καταφθάνει, δεν μπορώ να μην προσέξω, ότι σχεδόν συνωμοτικά όλοι μας φερόμαστε σαν να έχουμε πάει weekend στην Ιταλία. Αυτό και μόνο μου φτιάχνει τη διάθεση και παραγγέλνω ένα καλό aperitif. Προς έκπληξή μου, το προσωπικό μάς προτείνει μερικά εξαιρετικά cocktails, με την υπογραφή Itria. Τους εμπιστευόμαστε και γρήγορα ανοίγεται μπροστά μου μια νέα φιλοσοφία dining. «Από εδώ και στο εξής θα συνοδεύω το γεύμα μου με ένα ωραίο, ταιριαστό του φαγητού μου, cocktail», σκέφτομαι, καθώς οι τζαζ ήχοι μπλέκονται γλυκά με τους ήχους των ποτηριών που τσουγκρίζουν.

I miei complimenti allo chef! (τα συγχαρητήριά μου στον σεφ)
Και ενώ επιλέγουμε πάντοτε την ίδια αγαπημένη σαλάτα -ανάμεικτη με καπνιστό σολομό, τοματίνια, αγγούρι, κατίκι Δομοκού, φουντούκι, κρεμμύδι και βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα– προκαλώ την παρέα να παραγγείλουμε κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά. Επιλέγουμε σαλάτα σπανάκι με ρόκα, μανιτάρια, μπέικον, αγκινάρα ψητή, τοματίνια, γραβιέρα και βινεγκρέτ πορτοκάλι, ενώ η vegan φίλη της παρέας απολαμβάνει μια κινόα με τρυφερά φύλλα, αβοκάντο, τοματίνια, ψητές πιπεριές και βινεγκρέτ λάιμ.
Κανείς δεν λέει όχι σε μια φρεσκοψημένη ζεστή μπρουσκέτα με τραγανό ψωμί ξυλόφουρνου με άρωμα σκόρδου, φρέσκια τομάτα, βασιλικό και ελαιόλαδο, ενώ ο πιο ψαγμένος γευστικά φίλος παραγγέλνει ένα carpaccio μοσχάρι με σακούρα και παγωτό Grana Padano.
Τα παιδιά ζητάνε επίμονα pizza και η αγαπημένη τους Μαργαρίτα με σάλτσα τομάτας και μοτσαρέλα στο ζεστό, αυθεντικό ιταλικό ζυμάρι εξαφανίζεται μέχρι να πεις delizioso! Από τις 10 διαφορετικές επιλογές για pizza, η Μαργαρίτα είναι αξεπέραστα η αγαπημένη μας, ενώ προσωπικά έχω μια αδυναμία στη Marinara με σάλτσα τομάτας, μοτσαρέλα, αντζούγιες, σκόρδο, κάπαρη και φρέσκια ρίγανη και στην Funghi με μοτσαρέλα, παρμεζάνα, μανιτάρια και κρέμα τρούφας.
Σε ιταλικό ήρθαμε, θα φάμε οπωσδήποτε ζυμαρικά! Η ποικιλία μεγάλη: Από Σπαγγέτι Ναπολιτάνα, Αραμπιάτα και Πέστο, μέχρι Πέννες Κατσιατόρε και Λινγκουίνι Σολομού ή Λινγκουίνι Αυγοτάραχου. Αυτό το τελευταίο με αυγοτάραχο, κολοκύθι, λεμόνι και σάλτσα με prosecco ήταν σαν να μου μιλούσε, δεν μπόρεσα να αγνοήσω το κάλεσμά του.
Ό,τι κι αν επιλέξετε εσείς σε ζυμαρικό, ένα είναι το πιάτο που δεν πρέπει να χάσετε: Καρμπονάρα. Όχι αυτή, που πιθανόν νομίζατε πως ξέρετε, αλλά την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα με σπαγγέτι, καπνιστή πανσέτα, guanciale, αβγό, παρμεζάνα και πεκορίνο. Μια πραγματική αποκάλυψη του ουρανίσκου! 
Κι αν θέλετε να εντρυφήσετε κι άλλο στην αυθεντική ιταλική κουζίνα, δοκιμάστε ένα ριζότο, όπως πρέπει χυλωμένο, με άγρια μανιτάρια και λάδι τρούφας -εγώ βάζω και λίγη εξτρά φρέσκια τρούφα.

Wine list: ένα οινικό ταξίδι στον κόσμο
Το πραγματικά εξαιρετικό γεύμα μας συνοδεύσαμε ιδανικά με οινικές ετικέτες του αργολικού αμπελώνα, που μας πρότεινε ευγενικά το προσωπικό. Όπως κάθε καλό restaurant που σέβεται τον εαυτό του, το Itria μπορεί δίκαια να υπερηφανεύεται για την wine list του, με επιλεγμένες ετικέτες Ελλήνων οινοπαραγωγών, αλλά και λίγα ιταλικά και γαλλικά κρασιά, που χαλαρώνουν τις αντιστάσεις και τις αναστολές. Στη λίστα κρασιών, οίνοι κυρίως από αμπελώνες της Πελοποννήσου και κάποιοι από Κρήτη, Μακεδονία και Σαντορίνη στέκονται επάξια δίπλα σε διεθνείς επιλογές, όπως Bandol Rose Domaines Ott, Chateau Miraval Rose, Chianti Ricasoli και Jean Pierre Moueix Pomerol.

Passione
Απολαμβάνοντας ένα ονειρεμένο αφράτο τιραμισού, σκεφτόμουν ποιο είναι το μυστικό του Itria που το κάνει τόσο αγαπητό στους λάτρεις της καλής κουζίνας. Η απάντηση κλείνεται σε μία λέξη: Passione. Το πάθος γίνεται το μονοπάτι, που οδηγεί στις αγνές πρώτες ύλες, στα σπάνια υλικά, στα χειροποίητα ζυμαρικά και σάλτσες, στη σύνθεση των υλών σε πιάτα γεμάτα φαντασία, αλλά και σεβασμό στην ιταλική γαστριμαργική παράδοση. Με το πάθος χτίστηκε το Itria, και με το ταλέντο του Ηλία Κόκκορη και τη δημιουργικότητα της Στέλλας οδηγό, ανανεώνεται, τολμά, και γίνεται όχι στέκι, αλλά εθισμός, που τον αποζητάς ολοένα και περισσότερο. Ανακαλύψτε τον μαγικό κόσμο του Itria και αφεθείτε στη γοητεία της αυθεντικότητάς του, με όλες σας τις αισθήσεις!…

Αυτό το ήξερες;
Λίγα λόγια για την ονομασία του: Το restaurant ονομάστηκε Itria, γιατί αυτό ήταν το πρώτο ζυμαρικό στην ιστορία. Σύμφωνα με κείμενα του 12ου αιώνα του Άραβα γεωγράφου Muhammad al Idrisi, στο Παλέρμο της Σικελίας οι νοικοκυρές έφτιαχναν κορδόνια από ζύμη, που τα αποκαλούσαν itria. Ένα είδος ζυμαρικού, που παράγεται ακόμα και σήμερα στη Σικελία με το όνομα trio.
Η λέξη itria πιθανολογείται ότι προέρχεται από το ελληνικό ίτριον. Τα ίτρια ήταν πλακούντια (πίτες) από σουσάμι και μέλι, γεύμα πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα εκείνης της εποχής.
Αν γιορτάζετε μια μοναδική στιγμή ή επέτειο, επιλέξτε ένα από τα πολύτιμα κρασιά της κάβας του Itria. Ή κάποιον αφρώδη οίνο και σαμπάνια από αμπελώνες της Αρκαδίας και του Αμύνταιου, και φυσικά Prosecco Gancia, Moscato D’ Asti Gancia, Moet & Chandon και Veuve Clicquot.
Οι vegans θα βρείτε στο Itria πολλές επιλογές, ενώ εάν έχετε κάποια διατροφική ιδιαιτερότητα ή δυσανεξία, ενημερώστε το προσωπικό και απολαύστε άφοβα τα πιάτα σας.
Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα φρέσκα ζυμαρικά: νιόκι πατάτας, ραβιόλι ή βασιλομανίταρα.
Οι λάτρεις των κρεάτων, εδώ θα βρείτε ποιοτικά κρέατα στις σωστές κοπές και ψησίματα, όπως: φιλέτο μοσχάρι με πατάτα σπαστή με άρωμα τρούφας και σάλτσα ντέμι γκλας, Rib Eye, Τagliata, Καρέ χοιρινό Piccata, ενώ αν αγαπάτε τα ψάρια, ρωτήστε τι φρέσκο υπάρχει στην κουζίνα.
Η ποιότητα του restaurant είναι υψηλή, όχι όμως και οι τιμές του.

Ιταλική κουζίνα 

Στις επιλογές σου...
Μακαρονάδες
Πίτσα
Κρέατα
Κρασί / Ποτό / Κοκτέιλ

Υπηρεσίες
Φαγητό σε πακέτο, Καφές, Γλυκό, Wi-Fi

Περίοδος Λειτουργίας
Όλο το χρόνο

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα – Κυριακή: 13:00 έως 24:00

Μπουμπουλίνας 81, Ναύπλιο (παραλία), Τ.Κ. 211 00
+30 27520 26005
info@itria.gr

Itria cucina italiana

Μπουμπουλίνας 81, Ναύπλιο (παραλία), Τ.Κ. 211 00