BACK TO ALL

Αγκινάρες

Η αγκινάρα, αυτό το ιδιαίτερο φυτό που μοιάζει με γαϊδουράγκαθο, είναι γνωστή ως βρώσιμο φυτό από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Αν και δεν έλκει την καταγωγή της από τα μέρη μας, εντούτοις καλλιεργείται στην Ελλάδα εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια, κυρίως στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. 

Η αγκινάρα, καθώς ευδοκιμεί σε παράλιες περιοχές και νησιά που έχουν κλίμα εύκρατο, σχετικά δροσερό και με ήπιο χειμώνα, όχι τυχαία είναι το κύριο προϊόν καλλιέργειας των κατοίκων της περιοχής Ιρίων Ναυπλίου. Καλλιεργείται κυρίως για τις ανθοκεφαλές της, που καταναλώνονται νωπές ή μαγειρεμένες. Μαγειρεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και διατηρείται καθαρισμένη και στην κατάψυξη.

Στην καθιερωμένη -είκοσι και πλέον χρόνια- "Γιορτή της αγκινάρας" στα Ίρια, αναδεικνύεται και προβάλλεται η διατροφική αξία και οι φαρμακευτικές ιδιότητές της. Όμως, αυτό που ξαφνιάζει, είναι οι πολλές δυνατότητες της αγκινάρας στην κουζίνα και τα εύγευστα μοναδικά πιάτα, που προτείνουν οι ντόπιοι με τις συνταγές μαγειρικής. Γίνονται σαλάτα, ωμές, βραστές ή ψητές, γίνονται γεμιστές με κρέας ή λαχανικά, μαγειρεύονται λαδερές ή νηστίσιμες, μαγειρεύονται με κρέατα και κιμά, με θαλασσινά, γίνονται σούπα, ομελέτα, σε πίτες ή τάρτες, τγίνονται τουρσί, αλλά και γλυκό ή μαρμελάδα! Τέτοιες μοναδικές συνταγές είναι, για παράδειγμα, οι αγκιναροκεφτέδες, αγγινάρες σουφλέ, αγγινάρες Ω-Γκρατέν, αλά Πολίτα, με αρνί ή κατσικάκι αυγολέμονο ή φρικασέ, στον φούρνο μουσακά, με σουπιές ή χταπόδι στιφάδο και πολλές άλλες!...

Αυτό το ήξερες;
Το φαγώσιμο μέρος της είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Τα συστατικά της αγκινάρας απομακρύνουν τη χοληστερίνη. Θεωρείται φάρμακο κατά της αρτηριοσκλήρυνσης και της ανεπάρκειας του συκωτιού, είναι καρδιοτονωτική, έχει επίσης ευεργετικές ιδιότητες κατά της πέτρας των νεφρών και των ρευματισμών, περιέχει βιταμίνες A, B, C, ασβέστιο και φώσφορο.

κατσικάκι με αγκινάρες, artichokes with goat meat
αγκινάρα, artichokes
αγκινάρα, artichokes

37.487496974053, 23.011137843132