BACK TO ALL

Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά

Δεκατρία χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και έξι από το πιο κοντινό χωριό, τον Άγιο Αδριανό, στoυς πρόποδες του Αραχναίου, η γυναικεία Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά έχει ακόμη το προνόμιο της περισυλλογής, όσο καμιά άλλη σε λειτουργία μονή στην Αργολίδα.

Λίγη ιστορία
Η Μονή του Αγίου Δημητρίου Καρακαλά ονομάζεται και Μονή Ξεροκαστέλι, αν και πλέον χρησιμοποιείται μόνο η πρώτη ονομασία.
Οι ντόπιοι από χρόνια λένε: «πάμε μέχρι του Καρακαλά», εννοώντας μόνο το Μοναστήρι.
Εκεί που είναι το μοναστήρι υπήρχε παλιά ένας Φράγκικος Πύργος (αλλιώς Καστέλι), απομεινάρι από κάποιο παλιό Κάστρο, που οι ντόπιοι ονόμαζαν ξεροκαστέλι. Όταν ήρθαν οι Τούρκοι, κράτησαν το ίδιο το όνομα, Ξεροκαστέλι, που στη γλώσσα τους λέγεται: Καρακουλέ. Αυτό το τελευταίο επικράτησε πλέον με τη μικρή παραφθορά στην κατάληξη, και μέχρι σήμερα λέγεται Μονή Καρακαλά. Δεύτερη εκδοχή, η οποία μάλλον δεν έχει ιστορικά ερείσματα, συνδέει το όνομα του μοναστηριού με την περίφημη και ιστορική Μονή Καρακάλου του Αγίου Όρους.
Η ακριβής χρονολογία της ανέγερσης της μονής δεν είναι σίγουρη, ίσως είναι του 11ου αιώνα. Από τα αρχεία του κράτους φαίνεται, πως η μονή ήταν ένα είδος φρούριου τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και χρησιμοποιήθηκε ως οπλοστάσιο των Αγωνιστών.

Αυτό το ήξερες;
Η Μονή αποτελείται από πέντε εκκλησίες: της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, της Παναγίας της Πορταΐτισας, του Αγίου Νεκταρίου και του Όσιου Εφραίμ του Σύρου.
Η μορφή και η αρχιτεκτονική, που διατήρησε η Μονή ως το τέλος του 18ου αιώνα, χάθηκε κατά μεγάλο μέρος στις αρχές του 19ου, όταν καταστράφηκε από πυρκαγιά. Μέρος από τα διασωθέντα υλικά της χρησιμοποιήθηκαν την ίδια περίπου εποχή, στην ανέγερση οθωμανικού  τεμένους, το σημερινό Βουλευτικό. Το καθολικό ξαναχτίστηκε το 1871 και τμηματικά έγινε η ανέγερση και η επιδιόρθωση των άλλων τμημάτων του σημερινού συγκροτήματος της Μονής, γύρω και πάνω σε ό,τι είχε απομείνει από τα αρχαιότερα.
Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι.
Στο μοναστήρι τελείται συχνά το μυστήριο της βάπτισης.

Αξίζει να δεις
Στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, στις μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων, το Πάσχα, στις παρακλήσεις του Δεκαπενταύγουστου, η εκκλησία αυτή αναδίνει μια συγκρατημένη κατανυκτικότητα, μια ευωδιά τρυφερής φροντίδας μαζί με το άρωμα των λουλουδιών, του λιβανιού και του ασβέστη.
Το Μοναστήρι είναι επίσης γνωστό και για τα υπέροχα εργόχειρα και κεντήματα που φτιάχνουν οι μοναχές, τα οποία εκθέτουν και πωλούν στην μικρή έκθεση της Μονής.

Πληροφορίες
Τ +30 27520 91196

Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά, Moni Karakala, Karakala Monastery

37.618310688873, 22.90528178215