BACK TO ALL

Ευαγγελίστρια

Πάνω από τον ιστορικό συνοικισμό της Πρόνοιας, η Εκκλησία Ευαγγελίστρια ορθώνεται στο ψηλότερο σημείο, σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία με μεγάλη αυλή και με θέα σ’ όλη την πόλη του Ναυπλίου και τη θάλασσα, ως και το Άργος.

Ο Ναός είναι δισυπόστατος και είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πρέπει δε να έχει αναδομηθεί εξολοκλήρου ή επεκταθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές από την αρχική του μορφή. Ο σημερινός Ιερός Ναός έχει ανεγερθεί εκ βάθρων το έτος 1975, χωρίς να αλλοιωθεί η προηγούμενη μορφή του.

Η όλη δομή του Ιερού Ναού και των πλησίον αυτού οικοδομημάτων, μας φανερώνουν πως κάποτε ήταν μικρό μοναστήρι. Στον κατάλογο των ενοριών του Ναυπλίου κατά την Β΄ Ενετική κυριαρχία (1686 - 1715) περιλαμβάνεται και ως «η εκκλησία του παπά Ιάκοβου Βουρδούχα εξ Αθεινών είναι έξω ις της Σπηλιαίς, έξω από το Ανάπλι. Ονομάζεται αυτή η εκκλησία το Γεννέσιων της Θεοτώκου».

Στην βορεινή πλευρά του Ιερού Ναού, έχει κατασκευασθεί βαπτιστήριο από μάρμαρο, για να βαπτίζονται οι μεγάλοι στην ηλικία και κυρίως αλλοδαποί. Στην νότια πλευρά του Ιερού Ναού υπάρχει το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου και δίπλα ακριβώς μία αίθουσα, με την οποία το εκκλησάκι αποτελεί ενιαίο χώρο και στην οποία υπάρχει συλλογή ιστορικών αντικειμένων.
Παραπλεύρως του παρεκκλησίου υπάρχουν δύο μεγάλες αίθουσες, που χρησιμοποιούνται ως πνευματικό κέντρο της Ενορίας, για κύκλο μελέτης Αγίας Γραφής, για κατηχητικές συνάξεις παιδιών κ.ά.

Παραμονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της 25ης Μαρτίου, η εκκλησία πανηγυρίζει με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, αφού γίνεται και η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας στην Πρόνοια, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων, στην οποία παρευρίσκονται θρησκευτικοί και πολιτικοί φορείς της πόλης. Μετά την περιφορά της εικόνας, το βράδυ ψάλλεται η Ιερά Παράκληση της Παναγίας και τελείται Αγρυπνία. Ανήμερα της γιορτής, τελείται Θεία Λειτουργία.

Αυτό το ήξερες;
Κάθε χρόνο, στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25η Μαρτίου), καταφθάνουν χιλιάδες πιστοί από όλη την Πελοπόννησο. Είναι από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές πανηγύρεις της Αργολίδας και ο δρόμος προς την εκκλησία κλείνει.
Η εκκλησία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και προτιμάται για την τέλεση Γάμων και Βαπτίσεων, λόγω της εξαιρετικής της θέας σε όλο το Ναύπλιο και λόγω του καλαίσθητου περιβάλλοντα χώρου της.
Ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας στο Ναύπλιο διανέμει καθημερινά φαγητό σε 140-160 άπορους της πόλης, ενώ δέχεται δωρεές σε τρόφιμα και ρουχισμό. Είναι γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση, ενώ διατηρεί και το δικό του blog.
Εφημέριος του ναού είναι ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Μίχος.

Επικοινωνία
Τ +30 27520 27778

Πηγές
Πρωτοπρεσβύτερου Ιωάννου Αθ. Γιαννόπουλου, «Ιεροί Ναοί - Ναΐδρια και Εφημέριοι Αυτών της Πόλεως Ναυπλίου», Ναύπλιον 2008 (σελ. 239-250).
Σαραντάκης Πέτρος, «Αργολίδα – Οι Εκκλησίες και τα Μοναστήρια της», Εκδόσεις Οιάτης, Αθήνα, 2007 ].

Εκκλησία Ευαγγελίστρια Ναυπλίου, Evangelistria church Nafplio, Κοίμηση Θεοτόκου και Ευαγγελισμός Θεοτόκου Ναύπλιο, Annunciation of the Virgin Mary Nafplio, Assumption of the Virgin Mary Nafplio
Εκκλησία Ευαγγελίστρια Ναυπλίου, Evangelistria church Nafplio, Κοίμηση Θεοτόκου και Ευαγγελισμός Θεοτόκου Ναύπλιο, Annunciation of the Virgin Mary Nafplio, Assumption of the Virgin Mary Nafplio
Εκκλησία Ευαγγελίστρια Ναυπλίου, Evangelistria church Nafplio, Κοίμηση Θεοτόκου και Ευαγγελισμός Θεοτόκου Ναύπλιο, Annunciation of the Virgin Mary Nafplio, Assumption of the Virgin Mary Nafplio, εκκλησία για γάμο στο Ναύπλιο, church for marriage in Nafplio

37.563867960512, 22.81257390976