BACK TO ALL

Τριανόν - Ψυχολογία Συριανού Συζύγου: Χριστίνα, 27-29 Δεκεμβρίου 2022

Christmas night in Nafplio, νύχτα Χριστούγεννα στο Ναύπλιο

Η θεατρική παράσταση "Ψυχολογία Συριανού Συζύγου: Χριστίνα", βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Εμμανουήλ Ροΐδη, σε σκηνοθεσία Γ. Λεοντάρη, παρουσιάζεται στο Θέατρο Τριανόν στο Ναύπλιο, στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου 2022, ενώ θα παιχτεί και στην Αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος στο Άργος, στις 30 Δεκεμβρίου 2022.

Υπόθεση του έργου
Σύρος 1894. Ο σύζυγος και η Χριστίνα. Ένας άνδρας αποφασίζει να παντρευτεί το ερωτικό αντικείμενο του πόθου του, για να πάψει να είναι ερωτευμένος. Η Χριστίνα "κλέβει" τις σκέψεις του και τις αποκαλύπτει στους θεατές. Ο άνδρας -παρών και απών στη σκηνή- παλεύει να "θάψει" τον έρωτά του. Φιλαρέσκεια, πόθος, χιούμορ, ζήλια και αποκάλυψη όλων των ανδρικών στερεοτύπων για τον έρωτα και τον γάμο.
Το έργο "βυθίζεται" στην ανδρική ψυχοσύνθεση, για να σχολιάσει πτυχές της ερωτικής συνάντησης και του έγγαμου βίου: κτητικότητα, ερωτισμός, αφοσίωση, πάθος, πλήξη, αμφιβολία, ζήλια, απιστία. Ο ανδρικός λόγος ακούγεται μέσα από ένα γυναικείο σώμα, γκρεμίζοντας στερεότυπα και σχολιάζοντας την απουσία του γυναικείου λόγου, τότε και σήμερα.
Η εξαίρετη σπαρταριστή νουβέλα "Ψυχολογία Συριανού συζύγου" του Εμμανουήλ Ροΐδη έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές στην ελληνική θεατρική σκηνή. Είναι η πρώτη φορά που το έργο ερμηνεύεται από γυναίκα.

Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή και δραματουργική επεξεργασία: Αιμιλία Βάλβη
Σκηνοθεσία- μουσική επιμέλεια: Γιάννης Λεοντάρης
Σχεδιασμός φωτισμού: Νίκος Βλασόπουλος
Σχεδιασμός και κατασκευή κοστουμιών: Αιμιλία Βάλβη
Οργάνωση Παραγωγής: Δόμνα Χουρναζίδου
Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη, Κωσταντής Μιζάρας
Διάρκεια παράστασης: 65’

Ψυχολογία Συριανού Συζύγου-Χριστίνα, Psichologia Syrianou sizygoy-Christina
Ψυχολογία Συριανού Συζύγου-Χριστίνα, Psichologia Syrianou sizygoy-Christina

Αίθουσα
Θέατρο Τριανόν, (Πλατεία Συντάγματος, Ναύπλιο)

Ημέρες / Ώρα
Τρίτη 27, Τετάρτη 28, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 στις 20:00.

Είσοδος
Με εισιτήριο 12 € / Φοιτητικό 8 €
Προπώληση: 10 € - Βιβλιοπωλείο Αποσπερίτης (Αμαλίας 30, Ναύπλιο)

Πληροφορίες / Κρατήσεις
Τ. 
+30 697 4316 537

Αυτό το ήξερες;
Ο Εμμανουήλ Ροΐδης (28 Ιουνίου 1836 - 7 Ιανουαρίου 1904), που γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου, ήταν σημαντικός Έλληνας λογοτέχνης και δοκιμιογράφος. Θεωρείται ένας από τους πιο πνευματώδεις συγγραφείς που παρουσιάστηκαν στα ελληνικά γράμματα, ενώ το έργο του καλύπτει πολλά διαφορετικά είδη, όπως το μυθιστόρημα, το διήγημα, τις κριτικές μελέτες, κείμενα πολιτικού περιεχομένου, μεταφράσεις και χρονογραφήματα. Τα διηγήματα του Ροΐδη διαδραματίζονται στην Αθήνα και στην Ερμούπολη και στηρίζονται κυρίως σε προσωπικά του βιώματα. Είναι εμφανής σε όλα η κριτική του διάθεση εναντίον της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας (Βικιπαίδεια).
Η παράσταση είναι συνδιοργάνωση του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας και του ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων. Τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, της Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

37.565925307808, 22.796991688492