BACK TO ALL

Τριανόν - Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής, Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής, The Grand Inquisitor

Μετά τις διθυραμβικές κριτικές του αθηναϊκού κοινού "Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής" του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι συνεχίζει την ανοιξιάτικη περιοδεία του στο Ναύπλιο, το Σάββατο 22 Απριλίου 2023.

Περίληψη έργου
Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής είναι ένα από τα κεφάλαια του μυθιστορήματος Αδελφοί Καραμαζώφ. Μέσα σ' ένα κελί, στην Ισπανία του 14ου αιώνα, στα πιο σκοτεινά χρόνια της Ιεράς Εξέτασης, ο Ιησουίτης ιερέας θα εκστομίσει κατά του συλληφθέντα Ιησού και εν ονόματι της αγάπης για την ανθρωπότητα, τον λόγο της μεγάλης μισανθρωπίας.
Κατηγορεί τον Ιησού, ότι έδωσε στους ανθρώπους το δώρο της ελευθερίας της συνειδήσεως, ένα δώρο, που στα χέρια του αδύναμου και πρόστυχου, κατά τη γνώμη του ανθρώπινου είδους, γίνεται βάρος ασήκωτο και μεταμορφώνεται σε όπλο καταστροφής.
Το μόνο που μένει στον Ιεροεξεταστή, είναι να πάρει την Πορφύρα και το Ξίφος του Καίσαρα και να αφαιρέσει από τον άνθρωπο την ελευθερία, για να μπορέσει να τον σώσει από τον ίδιο του τον εαυτό οδηγώντας τον στην ευτυχία. Κι όλα αυτά, στο όνομα της αγάπης για την ανθρωπότητα...
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της λογοτεχνίας, που ακούμε την Εξουσία και τη Βία να μιλάει, στο όνομα της αγάπης για τον άνθρωπο, για την αναγκαιότητα της αποστολής της, με τόση καθαρότητα επιχειρημάτων και με τέτοιο αίσθημα δικαίου…

Σκηνοθεσία - παρατηρήσεις
Η σκηνοθεσία της παράστασης από τον Γεράσιμο Ντάβαρη, δεν ακολουθεί τα βήματα μιας ρεαλιστικής απόδοσης του χώρου και του χρόνου. Αυτό που προσπαθεί, είναι με την χρήση του συμβολισμού να μεταφέρει την εσωτερική ερημιά, που υπάρχει μέσα στο λόγο του Μεγάλου Ιεροεξεταστή, και να αναδείξει τις ιστορικές συνέπειες αυτού του λόγου, με τη χρήση ενσωματωμένης βιντεοπροβολής.
Στην παράσταση ακούγονται εμβόλιμα αποσπάσματα από την Θεία Κωμωδία του Δάντη, καθώς και αποσπάσματα από κείμενα ανατομίας, ώστε να ενισχυθεί η εικόνα της απανθρωποποίησης των σύγχρονων κοινωνιών.

Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής, The Grand Inquisitor
Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, Fyodor Dostoyevsky

Διάρκεια παράστασης
1 ώρα και 5 λεπτά

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Ντάβαρης
Επιμέλεια σκηνικού- κοστούμια: Γεράσιμος Ντάβαρης.
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Καλαντζής
Εικαστικά : Ελευθερία Αλεξανδράτου
Αφίσα: Jecor Creative Studio
Παραγωγή: Θεατρική Εταιρία Αντίμετρο -Πολυχώρος Πολιτισμού Μηχανουργείο

Παίζουν
Γεράσιμος Ντάβαρης, Βασίλης Καλαντζής, Αφροδίτη Πισσία

Αίθουσα
Θέατρο Τριανόν, (Πλατεία Συντάγματος, Ναύπλιο)

Ημέρα / Ώρα
Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στις 21:15.

Είσοδος
Εισιτήριο 12€ στο Ταμείο του θεάτρου
10€ μειωμένο - ομαδικό
Προπώληση στο viva.gr

Πληροφορίες / Κρατήσεις
Τ. 
+30 693 7492 516

Αυτό το ήξερες;
Ο αμέσως προηγούμενος σταθμός της παράστασης ήταν στην Πάτρα, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Μηχανουργείο, με τελευταία παράσταση την Κυριακή 9/4/2023.

37.565896301161, 22.796951570611