BACK TO ALL

Νέα Κίος - "Ένα βήμα πίσω", 26-28 Μαρτίου 2022

Smyrna of the Greeks, Σμύρνη των Ελλήνων

Η Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου Δήμου Άργους Μυκηνών παρουσιάζει την παράσταση "Ένα βήμα πίσω", αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Μια παράσταση, που ξεκινά ως πραγματική μαρτυρία. Δόθηκε στο Νίκο Ρουμπάκη και αυτός με τα δραματουργικά του εργαλεία και τη μυθοπλασία το μεταμόρφωσε σε θεατρικό έργο. 
Τη μεταφορά της μαρτυρίας-παράστασης τη βλέπουμε να ζωντανεύει μπροστά στους θεατές, που συμμετέχουν όλοι σε μια καταγραφή-ντοκουμέντο, ενώ η σκηνογραφία μας οδηγεί στη δράση και την άμεση παρέμβαση-παράβαση του κοινού.

Η ιστορία μας παρουσιάζει την τελευταία παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Σμύρνη, που την αφηγείται ο απόγονος μιας οικογένειας. Παραμονή του 1922… Ζωντανεύουν οι μνήμες του, από αφηγητές που μετατρέπονται σε πρόσωπα και ήρωες, που άφησαν ανεξίτηλες στιγμές στη ζωή του, καθώς περνώντας από "το εκεί στο εδώ", από τη Σμύρνη στη Μυτιλήνη, έχασε όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα οικογένειας και τον πρώτο του έρωτα, αφήνοντας τα "πίσω στο βυθό" της Σμύρνης, μαζί με εκατοντάδες "άψυχα κορμιά από Έλληνες". Η χαρά, η συγκίνηση, η θλίψη και ο πόνος του ξεριζωμού, η απώλεια αλλά και η καινούργια αρχή με την επιβίωση και την εγκατάσταση, είναι το συναισθηματικό μωσαϊκό, που συνθέτει η παράσταση.
Το ντοκουμέντο δραματουργικά, το καταγράφει η φωτογραφική μηχανή του δημοσιογράφου ρεπόρτερ, που ανοίγει ουσιαστικά την πόρτα της μαρτυρίας και ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας κάνοντας τους θεατές κοινωνούς των γεγονότων.

Smyrna burning 1922, καταστροφή της Σμύρνης 1922
Νέα Κίος παράσταση Ένα βήμα πίσω, One step back performance in Nea Kios of Argolis

Οι φωνές και μελωδίες ακούγονται από τον Μάριο Καραχάλιο και την Ράνια Κουτρούλη, με ήχους από κανονάκι και κρουστά αντίστοιχα, αλλά και με πρωτότυπη μουσική από τους Op3, που έντυσαν αυτό το "συμπόσιο" μαρτυριών και ιστορίας.
Οι χορογραφίες της Μαριλένας Λιαγκρή ζωντανεύουν τους νεκρούς συγγενείς του εγγονού Μανωλιού, κάνοντας τους αφηγητές ήρωες της μνήμης του να χορεύουν και να συνυπάρχουν μαζί του. Ο διωγμός και οι ατμόσφαιρες κορυφώνονται από τα art video του Δημήτρη Παπαδόπουλου και τα γυρίσματα και μοντάζ της Whitedogfilms. 

Συντελεστές
Καλλιτεχνική επιμέλεια - σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρηγιάννης
Σενάριο - γραφιστικά, teasers: Νίκος Ρουμπάκης
Σκηνογραφία: Σπύρος Πούλος
Μουσικοί: Μάριος Καραχάλιος, Ράνια Κουτρούλη, Op3
Χορογραφία: Μαριλένα Λιαγκρή
Γυρίσματα - μοντάζ: Whitedogfilms
Αrt video: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Κοστούμια: Τάκης Κοκκινόπουλος, Μέλη Πολιτιστικού Συλλόγου, Νεκταρία Σπινοπούλου
Τεχνική κάλυψη - Ήχος: Κώστας Ηλιόπουλος, Κώστας Τσεβόπουλος
Παραγωγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κίου, ΚΕΔΑΜ
Υλοποίηση: Δημοτική Θεατρική Σκηνή Νέας Κίου

Προσέλευση | Έναρξη
Από 20:00 | 21:00

Χώρος
Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου, πλατεία Νέας Κίου

Είσοδος
Ελεύθερη
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Αυτό το ήξερες;
Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Covid-19 του Υπουργείου Υγείας, για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση.
Δείτε το promo video: https://www.facebook.com/100069764753392/videos/1013142632625742

37.588239043939, 22.744281455174