BACK TO ALL

Βουλευτικό - Το Χριστόψωμο, 17-23 Δεκεμβρίου 2022

Το Χριστόψωμο Παπαδιαμάντη 2022 Ναύπλιο, The Christmas Bread in Nafplio 2022

Ο Δήμος Ναυπλιέων (ΔΟΠΠΑΤ) σε συνεργασία με την Θεατρική Ομάδα της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου παρουσιάζουν "Το Χριστόψωμο" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε διασκευή και σκηνοθεσία της Αιμιλίας Βάλβη, στις 17, 18, 22 και 23 Δεκεμβρίου 2022 στο Βουλευτικό, στο Ναύπλιο.

Υπόθεση
Η Διαλεχτή και ο καπετάν Καντάκης είναι παντρεμένοι χρόνια και δεν αποκτούν παιδιά. Η μάνα του γαμπρού και "ο κόσμος όλος" επιρρίπτουν την ευθύνη στην γυναίκα, για την "ανικανότητα". Η πεθερά, μια παραμονή Χριστουγέννων, που ο καπετάνιος έχει αποκλειστεί από τον βοριά, προσφέρει στη νύφη της ένα Χριστόψωμο, για να το φάει, να δηλητηριαστεί και να πεθάνει. Η κοινότητα, το χωριό, η γειτονιά, οι άνθρωποι "της διπλανής πόρτας", παρακολουθούν και συμμετέχουν, μιλούν ή δεν μιλούν, σιωπούν και πράττουν... Κάποιοι εξακολουθούν να ρωτούν "εις τί έπταιεν η ατυχής νέα Διαλεχτή"; Σε τι έφταιξε ο καπετάν Καντάκης; Ποιος φταίει για το φαρμάκι, τον φόνο, την σκληρότητα και το κακό;

Μετά το "Βαγόνι Τσέχωφ εξπρές" η Θεατρική Ομάδα της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου, στη δεύτερη δουλειά της, παρουσιάζει μια παράσταση για τους ανθρώπους, τις ιστορίες και τα πάθη τους, αναφέρει η Αιμιλία Βάλβη.

Παίζουν
Παρασκευή Αθανασοπούλου, Θάλεια Βελεγράκη, Κατερίνα Βέργαδου, Δέσποινα Γηραιώτου, Ματίνα Γκόγκα, Βούλα Δεδέα, Χριστίνα Ζησοπούλου, Ντίνα Καλογεροπούλου, Χρίστος Κατσίρης, Νατάσα Κολωνιώτου, Μαρία Μαραθιανού, Ντίνα Μιχαλοπούλου, Σούλα Παναγιώτου, Μυρτώ Παπαϊωάννου, Νάσος Τζαβάρας, Δέσποινα Φλεβάρη.

Το Χριστόψωμο 2022 Ναύπλιο θεατρική ομάδα, Actors in The Christmas Bread in Nafplio 2022
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Alexandros Papadiamantis

Τόπος διεξαγωγής
Βουλευτικό Ναυπλίου

Ώρα έναρξης
21:00 

Εισιτήρια
Γενική Είσοδος: 5€
Για τη στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ναυπλίου

Κράτηση θέσεων
Μεταξύ 19:00- 21:00 στο τηλ. +30 6947 891692
Η παράσταση είναι για παιδιά άνω των 12 ετών.

Αυτό το ήξερες;
Το Χριστόψωμο, είναι χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911), που πρωτοδημοσιεύτηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1887 στην εφημερίδα "Εφημερίς" με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο "Διήγημα Πρωτότυπον". Παρέμεινε ξεχασμένο έως τα Χριστούγεννα του 1941, οπότε παρουσιάσθηκε προλογισμένο και υπομνηματισμένο από τον φιλόλογο Γεώργιο Βαλέτα, στο περιοδικό Νέα Εστία (SanSimera.gr).
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911) ήταν Σκιαθίτης διηγηματογράφος, ποιητής, δημοσιογράφος και μεταφραστής, από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η κατοικία του στη Σκιάθο έχει συντηρηθεί και είναι επισκέψιμη ως Μουσείο, με ενέργειες της Μελίνας Μερκούρη, ως Υπουργού Πολιτισμού.
Το Χριστόψωμο είναι καρβέλι ψωμί ή κουλούρα, που οι Ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων, ειδικά για τη μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή. Η διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιός του στολισμός με διάφορα κεντήματα από ζύμη -κυρίως με έναν σταυρό στο μέσον- ή με ξηρούς καρπούς.
Η παράσταση είναι συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπλιέων και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού (ΔΟΠΠΑΤ), από κοινού με την θεατρική ομάδα της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου.

37.565735789647, 22.79619474179