BACK TO ALL

Ναύπλιο - Ιωάννης Καποδίστριας: στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη, 23-27 Σεπτεμβρίου 2021

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτέμβρη, το Ναύπλιο τιμά τον Μεγάλο Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, με εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης. Φέτος παρουσιάζεται ένα τρίπτυχο έκθεσης, εκπαιδευτικού προγράμματος και θεατρικού έργου -που γράφτηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη δράση- με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Μια ρηξικέλευθη προσπάθεια ανάγνωσης της ζωής του μεγάλου αυτού Άνδρα. Με σημαντικές ανέκδοτες ιστορικές πληροφορίες, η πορεία του Καποδίστρια ιδωμένη από την οπτική των γυναικών που θυσίασε, προς χάριν της μοναδικής γυναίκας, που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή: της ελεύθερης και ανεξάρτητης Ελλάδας.
Ένα οδοιπορικό στη ζωή του σπουδαίου πολιτικού, με στάσεις στα σημαντικότερα γεγονότα και τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές, που συνάντησε στη διαδρομή του. Μια διαδρομή γεμάτη με το ημίφως της σκοτεινής σκακιέρας της διπλωματίας. Μια διαδρομή γεμάτη κατασκοπεία, μυστικά, ίντριγκες, αλλά και πολλή αφοσίωση και πίστη προς τον σκοπό της απελευθέρωσης του Ελληνικού Έθνους. Μια διαδρομή που οδήγησε τον -από άποψη- κοσμοκαλόγερο Καποδίστρια στο θάνατο, μέσα στη λευκή φορεσιά του, για να συναντήσει την αγκαλιά της μοναδικής πραγματικής αγάπης του: Της Πατρίδας του!

Πρόκειται για συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού κειμένου, που αφορά στη ζωή και τη δράση του πρώτου ηγέτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Αποτελεί παραγωγή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συνδυάζεται με τη διοργάνωση περιοδεύουσας έκθεσης για τον Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με το ίδιο θέμα.
Ουσιαστικά, το θεατρικό έργο κλείνει τον κύκλο του συγκεκριμένου project, που απαρτίζεται από τρία διαφορετικά, αλλά και ενιαία στη θεματική τους κομμάτια. Το τρίτο μέρος αυτού του ενιαίου project (θεατρικό έργο) συνιστά ένα δραματοποιημένο "εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενηλίκων" για τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Το έργο παρακολουθεί τον Καποδίστρια από τη στιγμή της άφιξής του στην Αίγινα, τον ακολουθεί στο Ναύπλιο δείχνοντας την πορεία του ως πρώτου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας και παράλληλα ξετυλίγει γεγονότα της προγενέστερης ζωής του, στη γενέτειρά του Κέρκυρα, στη Ρωσία και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου δραστηριοποιήθηκε με τη μέθοδο της εναλλάξ αφήγησης από το παρόν στο παρελθόν και αντιστρόφως.

Συντελεστές
Γενικός Συντονισμός: Γεώργιος Διδασκάλου, Γενικός Γραμματέας ΥΠΠΟΑ
Συγγραφή κειμένων έκθεσης, θεατρικού έργου και επιλογή εποπτικού υλικού: Πολυξένη Αδάμ Βελένη, Αρχαιολόγος - Θεατρολόγος, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αστέρης Πελτέκης, Σκηνοθέτης - Ηθοποιός - Θεατρολόγος
Γραφιστική επιμέλεια έκθεσης: StudioHervik, κατασκευές DesignErgon
Σκηνοθεσία: Αστέρης Πελτέκης
Φωτισμοί: Χρήστος Μποζίκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Βούκανος
Φωτογραφία – Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεκτάριος Σουγλέρης
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Διοικητική υποστήριξη: Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Γραμματεία του τρίπτυχου project: Ελένη Ράπτη
Καλλιτεχνική επιμέλεια του τρίπτυχου project: Αστέρης Πελτέκης

Παίζουν 
Θάνος Κοντογιώργης, Κωνσταντίνα Λάλλου, Νικολέττα Πετανίδου (Πιάνο), Κυριάκος Πέτρου (Βιολί)

Τόπος διεξαγωγής
Ναύπλιο, Πλατεία Τριών Ναυάρχων

Ημερομηνίες - ώρα εκδήλωσης
23-27 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 8.30 μ.μ.

Είσοδος
Ελεύθερη. Απαιτείται ωστόσο η έγκαιρη προσέλευση, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος του αριθμού των εισερχομένων, που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200 άτομα.

Αυτό το ήξερες;
Οι εκδηλώσεις είναι παραγωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Κέρκυρας, Πειραιώς και Νήσων και του Δήμου Ναυπλιέων.
Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας για την αποφυγή της νόσου Covid-19.

εκδηλώσεις μνήμης Ιωάννης Καποδίστριας, in memory of Ioannis Kapodistrias
Ιωάννης Καποδίστριας, Ioannis Kapodistrias
statue of Kapodistrias, άγαλμα Καποδίστρια
in memory of Kapodistrias 2021, Καποδίστριας εκδηλώσεις 2021

37.565861878444, 22.799851244343