BACK TO ALL

Ναύπλιο - Αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης, 11-22 Μαΐου 2022

Smyrna burning 1922, Great Fire of Smyrna, καταστροφή της Σμύρνης 1922

Ένα μεγάλο αφιέρωμα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης έχει προγραμματίσει ο Δήμος Ναυπλιέων, το οποίο ξεκινά την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 στο πάρκο Κολοκοτρώνη και ολοκληρώνεται στις 22 Μαΐου 2022, στην πλατεία Νέου Βυζαντίου.

Το ιδιαίτερα πλούσιο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, εκθέσεις, χορούς και συναυλίες, όλα με σημείο εκκίνησης τη Σμύρνη και τις αλησμόνητες πατρίδες.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος φιλοξενείται η εναρκτήρια εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Κολοκοτρώνη σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο φιλόλογος Αναστάσιος Χατζηαναστασίου θα ζωντανέψει τις μνήμες της Σμύρνης, μέσα από ιστορικές καταγραφές και λογοτεχνικά κείμενα.
Το δεύτερο μέρος είναι θρησκευτικού περιεχομένου και διοργανώνεται σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο και την ενορία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Tο τρίτο μέρος είναι αφιερωμένο στη Σμύρνη της μουσικής και των τραγουδιών.

Εναρκτήρια εκδήλωση
Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, ώρα 09:30 πμ. στο Πάρκο Κολοκοτρώνη
Υλοποιείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας, όπου ο φιλόλογος Αναστάσιος Χατζηαναστασίου ζωντανεύει τις μνήμες της Σμύρνης, μέσα από ιστορικές καταγραφές και λογοτεχνικά κείμενα.

Διάρκεια εκδηλώσεων
Από Τετάρτη 11 Μαΐου, έως και την Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Πληροφορίες τοποθεσίας
Εναρκτήρια εκδήλωση στο Πάρκο Κολοκοτρώνη, Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, ώρα 09:30 πμ. 
Β' και Γ' Μέρος εκδηλώσεων: Συνοικισμός Νέο Βυζάντιο. Πλατεία Νέου Βυζαντίου, Ναύπλιο (μπροστά από τον Ι. Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης)

Smyrna burning 1922, καταστροφή της Σμύρνης 1922
Smyrna burning 1922, καταστροφή της Σμύρνης 1922

Αυτό το ήξερες;
Με τον όρο καταστροφή της Σμύρνης ή αλλιώς Μεγάλη Πυρκαγιά της Σμύρνης αναφέρονται τα γεγονότα της σφαγής του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης από τον κεμαλικό στρατό, καθώς και η πυρπόληση της πόλης, που συνέβησαν τον Σεπτέμβριο του 1922. Η καταστροφή αυτή άρχισε 7 ημέρες μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από τη Μικρά Ασία και μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού και του ιδίου του Μουσταφά Κεμάλ στην πόλη (Wikipedia).
Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην πόλη του Ναυπλίου κατέφθασαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία, την Ιωνία και την Πισιδία.
Για τη δημιουργία των προσφυγικών κατοικιών επελέγη περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, μεταξύ των οδών Άργους και Ασκληπιού, σε κτήμα 50 στρεμμάτων, δωρεάς της Άννας Ιατρού, χήρας του μεγάλου δωρητή και πρώην δημάρχου Ναυπλίου.
Ο προσφυγικός οικισμός ονομάστηκε "Νέον Βυζάντιον" ή απλώς Συνοικισμός, όπως συνηθίζουν να τον λένε οι Ναυπλιείς. Το 1929 ξεκίνησε η ανέγερση των πρώτων προσφυγικών κατοικιών, ενώ το έργο διήρκεσε συνολικά πάνω από επτά χρόνια.
Ο κεντρικός ναός του Συνοικισμού, που κτίστηκε με προσωπική εργασία και την οικονομική συνδρομή των προσφύγων, είναι αφιερωμένος στους αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και εγκαινιάστηκε το 1961.

37.56834490099, 22.808780359793