BACK TO ALL

Αργολίδα - Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, 18 Απριλίου 2021

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites). Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.
Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό, διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.
Το θέμα που επιλέχθηκε για το έτος 2020, για παράδειγμα, ήταν "Πολιτιστική Κληρονομιά και Πολιτισμοί από κοινού: κοινές ευθύνες προστασίας και ανάδειξης". Το θέμα εκφράζει το οικουμενικό περιεχόμενο της πολιτιστικής κληρονομιάς ως τμήματος μιας "από κοινού" ταυτότητας, σε μια εποχή ραγδαίων πληθυσμιακών μετακινήσεων, περιβαλλοντικών αλλαγών και συγκρούσεων. Αναγνωρίζεται ότι η πολιτιστική κληρονομιά -τόποι, τοπία, μνημεία, πρακτικές ή συλλογές- νοηματοδοτούνται συχνά και αποκτούν αξία μέσα από πολυποίκιλες ομάδες και κοινότητες. Ο ίδιος θεματικός πυρήνας αναφέρεται στις σχέσεις ανάμεσα στους πολιτισμούς ή τις πολιτισμικές ομάδες και τη συλλογική ευθύνη για τη φροντίδα και προστασία των σημαινόντων χαρακτηριστικών, εννοιών και αξιών της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την Κυριακή 18 Απριλίου 2021, λοιπόν, δίνεται σε όλους μας μία μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε καλύτερα τους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας με δωρεάν είσοδο! Επιπλέον, οι διπλωματούχοι Ξεναγοί Αργολίδας δίνουν ένα κίνητρο σε όλους όσους θέλουν όχι μόνο να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού, αλλά και να εμβαθύνουν στην ιστορική και πολιτιστική τους αξία οργανώνοντας ξεναγήσεις τη συγκεκριμένη ημέρα σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή, στις Μυκήνες, το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, την Αρχαία Τίρυνθα και τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς τόπους της Αργολίδας. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν με πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και περιορισμένο αριθμό ατόμων σε κάθε ομάδα (4 άτομα, έως 6 για οικογένεια), ενώ είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.

Πληροφορίες / Κρατήσεις
Τ. +30 6937 017 550

Αυτό το ήξερες;
Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους.
Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της παραπάνω επετείου. Στα πλαίσια των παραπάνω εκδηλώσεων, το Ελληνικό ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία, τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται, την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων.
Στον Κατάλογο των αγαθών παγκόσμιας κληρονομιάς στην Ελλάδα, συγκαταλέγονται από το 1999 οι Μυκήνες και η Τίρυνθα.

Πηγές
https://www.icomoshellenic.gr 
https://www.sansimera.gr/worldays/15
https://argolida24.gr/politismos

Palamidi aerial photo, Παλαμήδι, Palamidi Nafplio Greece
Palamidi castle, Παλαμήδι
Epidaurus theater, Θέατρο Επιδαύρου
Μυκήνες θολωτός τάφος, Mycenae, Atreus treasures

37.599527177297, 22.799592018127