BACK TO ALL

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - 8 έως 17 Απριλίου 2022

Peloponnese international documentary film festival

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει τον Απρίλιο 2022, με πλούσιο πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων, αφιερώματα, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συμπαραγωγές, αλλά και "Ντοκιμαντέρ για όλους"! Το ραντεβού δίνεται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας και σε άλλες 11 πόλεις, από τις 8 έως τις 17 Απριλίου. Οι πόλεις που συμμετέχουν, είναι η Πάτρα, η Αμαλιάδα, το Άργος, η Τρίπολη, το Ναύπλιο, η Σπάρτη, τα Φιλιατρά, το Γύθειο, το Ξυλόκαστρο, η Ακράτα και η Δημητσάνα. 

Ειδικότερα, το πρόγραμμα προβολών του Ναυπλίου περιλαμβάνει 8 πολύ αξιόλογα ντοκιμαντέρ, ένα ελληνικό και 7 ξένα (από Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ), εκ των οποίων μία ταινία από το αφιέρωμα στην Ισότητα και μία από το ειδικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης, με τίτλο "Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής".
Κατά την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ στο Ναύπλιο, θα προβληθούν δύο ταινίες της Αυστριακής σκηνοθέτιδος Natalie Halla, που είναι και επίσημη προσκεκλημένη του 8ου Φεστιβάλ Πελοποννήσου και μέλος της κριτικής επιτροπής για το βραβείο Ισότητας. Στις προβολές θα παρευρίσκεται η σκηνοθέτις, για να συζητήσει με το κοινό. Επίσης η δημιουργός θα παραδώσει masterclass για τους φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο, την Παρασκευή 15/04 (20:30), στο ιστορικό Θέατρο "Τριανόν". Θα επισκεφθεί, τέλος, το Μουσικό Σχολείο Άργους, όπου θα συνομιλήσει με τους μαθητές, με αφορμή το ντοκιμαντέρ της "Ο Διάδοχος του Λιστ" (The Heir of Lizst).
Επίσης, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο θα βρεθεί η διακεκριμένη Σχεδιάστρια Φωτισμού Θεάτρου και Κινηματογράφου Κατερίνα Μαραγκουδάκη, η οποία θα δώσει ένα τριήμερο masterclass (5,6,7 Απριλίου) συνολικής διάρκειας 12 ωρών, με τίτλο "Το φως στις παραστατικές τέχνες", για τους φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Χώρος διεξαγωγής
Cine Nafplio (25ης Μαρτίου 2, Ναύπλιο)

Ημερομηνίες
8 έως 17 Απριλίου 2022

Είσοδος
Ελεύθερη. Απαιτείται ωστόσο η έγκαιρη προσέλευση, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος του αριθμού των εισερχομένων. Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας για την αποφυγή της νόσου Covid-19.

Πρόγραμμα Προβολών

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

18:00 - "Ultraviolette and the blood-spitters gang" (Ultraviolette: η συμμορία που έφτυνε αίμα) του Robin Hunzinger (Γαλλία, 2021) -αφιέρωμα Ισότητα
19:30 - "Children of the Forest" (Τα παιδιά του δάσους) της Natalie Halla (Αυστρία, 2015)
20.30 - Συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα Natalie Halla
21:00 - "The Shaman's nightmaire" (Ο εφιάλτης των Σαμάνων) της Natalie Halla (Αυστρία, 2021)

Σάββατο 16 Απριλίου 2022
18:00 - "Congo Calling" (Το κάλεσμα του Κονγκό) του Stephan Hilpert (Γερμανία, 2019) -αφιέρωμα Υποσαχάρια Αφρική
19:30 - "High Maintenance -The Life and Work of Dani Karavan" (Ακριβή Συντήρηση -Έργα και Ημέρες του Ντάνι Κάραβαν) των Barak Heymann & Lukasz Konopa (Ισραήλ, 2020)
21:00 - "Barricade" (Οδόφραγμα) του David Klammer (Γερμανία, 2021)

Κυριακή 17 Απριλίου 2022
18:00 - "Γαβριέλα – Η Γερμανίδα με το ποδήλατο" του Δομήνικου Ιγνατιάδη (Ελλάδα, 2021)
20:00 - "80,000 Schnitzel" (80.000 Σνίτσελ) της Hannah Schweier (Γερμανία, 2020)

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, 8th Peloponnisos International Documentary Film Festival

Πληροφορίες
https://www.peloponnisosdocfestival.com/el/ 
T. +30 27210 22376
Σελίδα Facebook: https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/ 
Instagram, @peldocfest.

Αυτό το ήξερες;
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από φέτος το Φεστιβάλ προσφέρει "Ντοκιμαντέρ για Όλους", έναν νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως, καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση, να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ, μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH. 
Όλες οι προβολές είναι δωρεάν. Επίσης, 25 ταινίες του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες και online δωρεάν, μέσω της ιστοσελίδας www.peloponnisosdocfestival.com  καθ’όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ (8-17 Απριλίου), για περιορισμένο αριθμό θεάσεων.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Πελοποννήσου γεννήθηκε το 2015, με πρωτοβουλία του "Κέντρου  Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας", με αρχικό  σκοπό  να παρέχει στις τοπικές κοινωνίες πρόσβαση σε ευρωπαϊκά και διεθνή ντοκιμαντέρ. Χάρη στις συνεχείς προσπάθειες των μελών του και με την υποστήριξη του Υπουργείου  Πολιτισμού, το φεστιβάλ αναπτύχθηκε γρήγορα.
Στόχος του φεστιβάλ είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής δημιουργίας ντοκιμαντέρ, η συμβολή στην κινηματογραφική εκπαίδευση και η ανάπτυξη ανταλλαγών μεταξύ επαγγελματιών του κινηματογράφου, η ανάπτυξη του κοινού του εκτός της Περιφέρειας μέσω της επικοινωνιακής στρατηγικής του, η ενίσχυση των συμφωνιών και των συνεργασιών  με άλλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και ιδρύματα.
Η κύρια εκδήλωση του Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη της Καλαμάτας, ενώ μεγάλο μέρος του προγράμματος προβάλλεται σε άλλες 8 πόλεις της Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Πάτρα, Σπάρτη, Άργος, Ναύπλιο, Γύθειο, Αμαλιάδα, Ξυλόκαστρο και Ακράτα), ενώ ο αριθμός των πόλεων του δικτύου αυξάνεται κάθε χρόνο.

37.565483792698, 22.798680067062