BACK TO ALL

22ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου - 21 έως 30 Ιουνίου 2013

Το 22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου τιμά την Ελλάδα και την ελληνική πολιτιστική και μουσική προσφορά, από τα βάθη των αιώνων μέχρι τη σημερινή δημιουργία. Το Ναύπλιο, πιστό στα καλλιτεχνικά του ραντεβού, θα φιλοξενήσει και φέτος το 22ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ από 21 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου 2013. Με 10 μουσικές βραδιές με ευφάνταστες και δημιουργικές συμπράξεις ερμηνευτών, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Γιάννη Βακαρέλη, φέτος το μουσικό φεστιβάλ έχει ως κεντρικό κορμό την ελληνική πολιτιστική και μουσική δημιουργία ως ένα "χρέος" υπενθύμισης, ιδιαίτερα σήμερα με την περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα που πλανάται στη χώρα, της προσφοράς στη μουσική και τον πολιτισμό της Ελλάδας και στους δημιουργούς – ερμηνευτές της

Βασικό πρόγραμμα
Το βασικό πρόγραμμα του 22ου Φεστιβάλ Ναυπλίου διανθίζεται με ξεχωριστές μουσικές κλασικών και σύγχρονων συνθετών και διακεκριμένους καλλιτέχνες του κόσμου. Με τις ιδιαίτερες επιλογές του και το σταθερά χαμηλό εισιτήριό του, το 22ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου  θα δώσει και πάλι τη δυνατότητα στους φιλόμουσους επισκέπτες και κατοίκους του Δήμου μας  να απολαύσουν ερμηνείες υψηλής ποιότητας στην πλατεία Αρβανιτιάς,στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στο Παλαμήδι, στο Φουγάρο και στο Βουλευτικό.
 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 21.00. Η είσοδος για το κοινό ξεκινά από τις 20.30.

Παρασκευή 21 Ιουνίου, Φουγάρο, 21:00
Η μουσική της Οδύσσειας & 11 μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη

Λυδία Κονιόρδου, αφήγηση
Θοδωρής Οικονόμου, πιάνο

Η μουσική της «Οδύσσειας» -21 ποιητικές σκηνές από την παράσταση του Ρόμπερτ Ουίλσον (παραγωγή Εθνικού Θεάτρου)
Διάλειμμα
11 Μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π Καβάφη - 1) Περιμένοντας τους βαρβάρους 2) Όσο μπορείς 3) Η τράπεζα του μέλλοντος 4) Φωνές 5) Θάλασσα του πρωιού 6) Επιθυμίες 7) Τα παράθυρα 8) Διακοπή 9) Κεριά 10) Leaving therapia 11) Η Πόλις

Το φετινό Φεστιβάλ Ναυπλίου ανοίγει τις πύλες του με ένα αφιέρωμα στην ελληνική ποιητική δημιουργία -από την αρχαιότητα έως και τα νεότερα χρόνια.  Ο Θοδωρής Οικονόμου, συνθέτης της μουσικής για την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, ερμηνεύει δικές του συνθέσεις παρουσία μιας μεγάλης του ελληνικού θεάτρου: της Λυδίας Κονιόρδου. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η πρωτότυπη μουσική της παράστασης «Οδύσσεια», σύλληψης του διεθνούς φήμης Robert Wilson, ενώ την ερμηνεία των τραγουδιών αναλαμβάνει η σημαντική ηθοποιός. Στο δεύτερο μέρος πρωτο-παρουσιάζεται μια καινούργια σύνθεση ενός μουσικού σύμπαντος από το οποίο αναδύονται 11 μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, φέρνοντας το κοινό πιο κοντά στον σπουδαίο ποιητή και μάλιστα 150 χρόνια μετά τη γέννησή του.


Σάββατο 22 Ιουνίου, Πλατεία Αρβανιτιάς, 21:00
Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Wolfgang
Amadeus Mozart: Το ταξίδι
Heitor Villa-Lobos: Bachianas Brasileiras no. 4
Sergei Prokopiev: Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Johann Strauss: Γαλάζιος Δούναβης
Διάλειμμα
Johann Strauss: Όλοι χορεύουν βαλς / Everybody dances waltz
Gustav Mahler: Adagietto
Laurie Anderson - Brian Eno: Στο κενό
Maurice Ravel: Bolero
Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλα

Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Βallet της ΕΛΣ

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιλέγει το Ναύπλιο για πρώτη στάση της φετινής καλοκαιρινής περιοδείας του. Στον ευρύ και φιλόξενο χώρο της Πλατείας Αρβανιτιάς, οι Α’ χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το corps de ballet της ΕΛΣ προσκαλούν όλο τον κόσμο σε ένα ταξίδι με προορισμό τελείως διαφορετικούς μουσικούς τόπους και χρόνους. «Όλοι χορεύουν βαλς», «Αντατζιέτο», «Στο κενό» και «Μπολερό» μερικές μονάχα από τις χορογραφίες που επέλεξε να παρουσιαστούν αποσπάσματά τους ο πολλάκις βραβευμένος, διευθυντής του μπαλέτου, Ρενάτο Τζανέλλα και οι οποίες ανέβηκαν κατά τις καλλιτεχνικές περιόδους 2011/12 και 2012/13 αποσπώντας συχνά εγκομιαστικές κριτικές.


Κυριακή 23 Ιουνίου, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, 21:00
NAFPLION FESTIVAL ENSEMBLE

Felix Mendelssohn Bartholdy:
Piano Sextet in D major, Op. 110
Διάλειμμα
George Gerswin: "Suite from PORGY AND BESS "

Το Nafplion Festival Ensemble, θα παρουσιάσει το ιδιαιτέρως απαιτητικό σεξτέτο του Μέντελσον καθώς και την ορχηστρική σουίτα της όπερας "Porgy and Bess" -έναν αρτιστικό θρίαμβο, τόσο μουσικό όσο και ανθρώπινο, γεμάτο αντιρατσιστικά μηνύματα, του George Gershwin. Ο διακεκριμένος βιολονίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κυκλάδων Γιάννος Μαργαζιώτης, ο κορυφαίος του κοντραμπάσου της Εθνική Λυρικής Σκηνής Βασίλης Παπαβασιλείου, o Α' βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Απόλλων Γραμματικόπουλος συναντούν την κάτοχο της υποτροφίας «Richard Wagner» Ai Motohashi, τον σολίτσα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Οντένσε Rafael Altino, τον τσελίτσα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ελσίνκι Jaani Helander και μία εξέχουσα φυσιογνωμία του κλαρινέτου, τον διεθνούς φήμης Γάλλο Michel Lethiec -σε μια βραδιά που η σύμπραξη Ελλήνων και ξένων μουσικών εντυπωσιάζει.

Γιάννος Μαργαζιώτης, βιολί
Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί
Rafael Altino, βιόλα
Jaani Helander, τσέλο
Βασίλης Παπαβασιλείου, κοντραμπάσο
Ai Motohashi, πιάνο
Michel Lethiec, κλαρινέτο


Δευτέρα 24 Ιουνίου, Βουλετικό, 21:00
Βασίλης
Βαρβαρέσος, πιάνο

Wolfgang Amadeus Mozart: Piano Sonata no.12 in F Major, K. 332
Frédéric Chopin: Sonata no. 3 in B minor, op. 58 
Διάλειμμα
Jean Philippe Rameau: Le rappel des oiseaux
François d'Agincourt: Les Danses Provençales
Claude Balbastre: La Beleaud
Claude Debussy: Estampes - a) Pagodes b) La Soirée dans Grenade c)Jardins sous la pluie
Camille Saint - Saens/F. Liszt/ V.Horowitz: Danse Macabre

Ο Βασίλης Βαρβαρέσος, γεννημένος το 1983, στα δεκατέσσερα μόλις χρόνια του υπήρξε ο νεαρότερος νικητής του Young Concert Artists στη Νέα Υόρκη, για να ακολούθησαν, έκτοτε, πλήθος διακρίσεων που τον οδήγησαν σε μια κορυφαία στιγμή: ρεσιτάλ στο Carnegie Hall το 2012, τέτοιας επιτυχίας, ώστε να προσκληθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο των Η.Π.Α στο Λευκό Οίκο. Ο διακεκριμένος Έλληνας σολίστας θα ανοίξει την εβδομάδα στο ιστορικό κτίριο του Βουλευτικού με ένα πρόγραμμα που ισορροπεί ανάμεσα σε μπαρόκ, κλασικούς, ρομαντικούς και ιμπρεσιονιστικούς ήχους. Χαρίζοντας στους θεατές μια εμπειρία όπως αυτή περιγράφηκε στο New York Concert Review: «ο Βαρβαρέσος δε διαθέτει μονάχα μια έμφυτη, μα, και λεπτεπίλεπτα ακονισμένη τεχνική, η ερμηνεία του είναι έκδηλο πως πηγάζει από βαθιά μουσική παιδεία»


Τρίτη 25 Ιουνίου, Βουλετικό, 21:00

Αγγελική Καθαρίου, 
μεσόφωνος
Νίκος Αθηναίος, πιάνο
Kurt Weill: "Tango Habanera", "Je ne t'aime pas". "Le roi d' Aquitaine"
Igor Stravinsky: Tango for piano
Kurt Weill: "J' attends un navire". "Ach, bedenken Sie, Herr Jack O' Brien"
Διάλειμμα
Xavier Montsalvatge: "Cuba dentro de un piano", "Cancion de cuna para dormir a un negrito" Xavier Montsalvatge: "Canto negro".
Νίκος Αθηναίος: Σε στυλ μιας Habanera (για σόλο πιάνο)
Manuel De Falla: 1. El paño moruno 2. Jota 3. Nana 4.Polo (από το έργο Siete Canciones populares Españolas)

Η Αγγελική Καθαρίου, με εμφανίσεις σε μερικούς από τους πιο σπουδαίους συναυλιακούς χώρους και φεστιβάλ -όπως το Carnegie Hall και το Concertgebouw του Άμστερνταμ, συναντά έναν από τους διασημότερους Έλληνες μαέστρους, όχι στο ρόλο που τον έχει συνηθίσει το κοινό αλλά πίσω από το πιάνο, για μια βραδιά σοβαρού τραγουδιού. Ο Νίκος Αθηναίος, πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονικής, με σπουδαία καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει αφιερωθεί στη σύνθεση τον τελευταίο καιρό και θα παρουσιάσει δείγμα της δουλειάς του -ενώ θα ερμηνεύσει έργα των Weil, Stravinsky, Montsalvatge που θα ζωντανέψουν μνήμες του 20ου αιώνα μέσα από τη φωνή της διακεκριμένης μεσόφωνου.


Τετάρτη 26 Ιουνίου, Βουλετικό, 21:00
PA
ÏAN Piano Quartet

Matias Vestergård Hansen: Stele (2013)
Martin Lohse: Images Balancantes (2004)
Vagn Holmboe: Ballata op. 159 (1984)
Matias Vestergård Hansen: I Søvne (2013)
Διάλειμμα
Robert Schumann (1810-1856) Piano Quartet op. 44

To ταχύτατα ανερχόμενο σχήμα από τη Δανία οφείλει το όνομα του στην αρχαία ελληνική λέξη «παιάν», ένα είδος άσματος του θριάμβου και της ευχαριστίας, κοντά στην έννοια του σύγχρονου εμβατηρίου.  Προσεγγίζοντας τη μουσική από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες -όπως η ψυχολογία- και εμπνεόμενοι τόσο από τη παράδοση όσο και από τις τελευταίες επιστημονικές και μουσικές εξελίξεις δημιουργούν μια εκρηκτική δυναμική με τις επιλογές και τις ερμηνείες τους. Το κουαρτέτο PAIAN φιλοδοξεί να συστήσει στο κοινό κρυφά διαμάντια της σύγχρονης δημιουργίας ενώ παράλληλα, δεν ξεχνά, το κλασικό ρεπερτόριο που αποτελεί και τη βάση κάθε τωρινής σύνθεσης.

Peter Andreas Nielsen, violin
Josefine Weber Hansen, viola
Josefine Opsahl, cello
Matias Vestergård Hansen, piano


Πέμπτη 27 Ιουνίου, Βουλετικό, 21:00

Christine Holzwarth, υψίφωνος
Agata Lukasiewicz, πιάνο
Franz Schubert: Heidenröslein, Die Forelle, An den Mond, Nähe des Geliebten
Franz Schubert/ F. Liszt: Serenade
Johannes Brahms: Das Mädchen spricht, Geheimnis, Wiegenlied, Sandmännchen, Dein blaues Auge
Johannes Brahms: Intermezzo op. 119 nr. 2
Wolfgang Amadeus Mozart: Aria of Despina (Cosi fan tutte), Aria of Susanna (Le Nozze di Figaro)
Domenico Scarlatti : 2 Sonatas in d minor (K.1, K.32)
Διάλειμμα
Leonard Bernstein: I hate music
Μάνος Χατζιδάκις: Μεγάλη Σούστα, Συρτός (Για μια μικρή λευκή αχιβάδα, οp.1)
Θεόφραστος Σακελλαρίδης: Τα βαλς θ'αρχίσουν (από την οπερέτα «Ο βαφτιστικός»
Fred Raymond: Juliska from Budapest (Maske in Blau),
Franz Lehár: Chanson of Juliette (Graf von Luxemburg),
Paul Abraham: Mama from Yokohama (Viktoria and her Husar),
Johann Straus II: Adele (Die Fledermaus - the Bat )
Maurice Ravel: Pavane pour une infante défunte
Τραγούδια της Βιέννης: Im Prater blühn wieder die Bäume, Wien wird schön erst bei Nacht

Δύο μέλη του ιδρύματος Yehudi Menuhin Live Music Now της Βιέννης, μια υψίφωνος από την Αυστρία και μια Πολωνή πιανίστα, δύο ανερχόμενα μουσικά αστέρια στο πανευρωπαϊκό στερέωμα συναντώνται κάτω από την οροφή του Βουλευτικού. Η πολλά υποσχόμενη σοπράνο Christine Holzwart και η πολυβραβευμένη -1ο βραβείο στο 5ο Διεθνή Διαγωνισμού J. Brahms στο Acqui Terme της Ιταλίας μεταξύ πολλών άλλων- Agata Lukasiewicz ενώνουν τις μουσικές τους δυνάμεις για μια βραδιά γεμάτη τόσο από το ύφος των τραγουδιών του κλασικού ρεπερτορίου όσο και από το παιγνιώδες της οπερέτας, επιφυλάσσοντας  έργα-μικρές ανάσες για το κοινό και εκπλήξεις με τη μορφή της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι.


Παρασκευή 28 Ιουνίου, Παλαμήδι, 21:00
Σύνολο Χάλκινων Πνευστών SUONO

Quincy Jones: Soul Bossa Nova
Nino Rota: Huit et demi
Harold Alen: Somewhere
Leonard Bernstein: I Feel Pretty
Claude François: My Way
Jose Fernandez: Guantanamera
Ástor Piazzolla: Libertango
Carlos Garde: Por una Cabeza
Μανος Χατζιδακις: Επιλογή
Διαλειμμα
Lalo Schifrin: Mission Impossible
Nicola Piovani: La Vita è Bella
John Williams: Superman
Henry Mancini: Moon River (ενορχήστρωση Αντωνης Καρατζικης )
Henry Mancini: Peter Gunn   (ενορχήστρωση Αντωνης Καρατζικης )
John Barry: James Bond Theme
George Gershwin: Summertime (ενορχήστρωση Αλέξης Πρίφτης)
Μάνος Χατζιδάκις: Ιλισσός /Υμηττός
Μίμης Πλέσσας: Επιλογή

Γιάννης Μωραϊτης, τρομπέτα
Διονύσης Αγαλιανός, τρομπέτα
Σπύρος Κάκος, κόρνο
Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, τρομπόνι
Γιάννης Μποϊκος, τούμπα   

Οι μουσικοί του Σύνολου Χάλκινων Πνευστών SUONO, όλοι τους καταξιωμένοι στον χώρο τους και προερχόμενοι από συμφωνικές ορχήστρες, βρέθηκαν μαζί εκφράζοντας τη βαθύτερη ανάγκη τους για μια μουσική υψηλού επιπέδου. Έχοντας στο ενεργητικό τους πληθώρα συναυλιών στο εσωτερικό -και έχοντας αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές- έχουν θέσει ένα βασικό στόχο: την γνωριμία του κοινού με το άκουσμα των χάλκινων πνευστών. Αυτό σκοπεύουν να επιτύχουν, στο επιβλητικό κάστρο του Παλαμηδιού, ερμηνεύοντας έργα από το διεθνές ρεπερτόριο και δημιουργώντας μια κινηματογραφική ατμόσφαιρα φέρνοντας στο νου μεγάλες (μουσικές) στιγμές της 7ης τέχνης -και όχι μόνο.


Σάββατο 29 Ιουνίου, Παλαμήδι, 21:00

Dalia Dedinskaite, βιολί
Gleb Pysniak, τσέλο
Anatolijus Šenderovas: 2 Dialogues for violin and cello
Zoltán Kodály: Duo for Violin and Cello, Op.7
Διάλειμμα
Johann Sebastian Bach: Chaconne (Partita no. 2 for solo violin)
Giovanni Sollima: La Folia
George Friedrich Händel/ J. Halvorsen: Passacaglia for violin and cello in G-moll

Το νεαρό της ηλικίας δεν είναι πάντα έννοια αντίθετη με την διεθνή καταξίωση, αλίμονο, πως αλλιώς θα μπορούσε να δοθεί εξήγηση στις συνεργασίες με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της κλασικής μουσικής  -όπως ο Yo-Yo Ma και ο Mstislav Rostropovich, εμφανίσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σημαίνοντα διεθνή βραβεία και μια προσωπική βράβευση από τον πρωθυπουργό της χώρας τους; Το λιθουανικής καταγωγής εντυπωσιακό ντουέτο, βασιζόμενο στην άρτια μεταξύ τους επικοινωνία θα λαμπρύνει τον καλοκαιρινό ουρανό με ένα πρόγραμμα απαιτητικό που σέβεται το τότε και το τώρα της μουσικής και συνδυάζει τη βαριά κληρονομιά του Μπαχ και του Χέντελ με πιο σύγχρονα και εκμοντερνισμένα ακούσματα τόσο σολιστικά όσο και σε μορφή ντουέτου.


Κυριακή 30 Ιουνίου, Βουλευτικό, 21:00
Το Αρχαίο Συμπόσιο: Διάλεξη της αρχαιολόγου Αγγελικής Κοτταρίδη

Αρχαία Ελληνική Μουσική: Παρτιτούρες και όργανα
Παρουσία και επιμέλεια: Nathalie Berlean & Benoit Tesse

To Φεστιβάλ Ναυπλίου αποχαιρετά τη φετινή χρονιά, επιστρέφοντας στις βαθιές ρίζες του τόπου και την αρχαιότητα, σε μια προσπάθεια να φωτίσει διαφορετικές πτυχές της -και όχι να συσκοτίσει όπως, συχνά και δυστυχώς, συμβαίνει. Η διακεκριμένη αρχαιολόγος εισάγει το κοινό στον υπέροχο κόσμο του Αρχαίου Συμποσίου ενώ ακολουθεί μια πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια. Οι Nathalie Berlean & Benoit Tesse φέρνουν στο φως την αρχαία μουσική, μετά από επισταμένη μελέτη διασωθέντων παπύρων, προχωρώντας ένα ακόμα σημαντικό βήμα παραπέρα: κατασκευάζοντας όργανα της εποχής με τον τρόπο της εποχής σε μια προσπάθεια ο ακροατής να έρθει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αυθεντική εμπειρία.

EURIPIDES, Orestes (408 BC), strophe (Vienna Papyrus G2315, end of the 3rd century BC)
TIMOTHEUS OF MILETUS, Finale of the Dithyramb The Mad Ajax, c. 360 BC (Berlin Papyrus 6870, c. 160 AD)
ANONYMOUS, Instrumental duet from Contrapollinopolis (Berlin Papyrus 6870, c. 160 AD)
ANONYMOUS, known as Bellermann’s Anonymous, Instrumental solo, 4th century AD, played first on the aulos, and then on the kithara (medieval manuscripts)
ANONYMOUS, Magical codex (Louvre Codex AF 11357, late Roman period)
LIMENIUS, SON OF THOINUS, Paean and Prosodion to Apollo (128 BC, inscription on the Athenian Treasury at Delphi)

MusicFestival670N1.jpg