Άργος – Η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας

Η πιο μεγάλη πόλη κοντά στο Ναύπλιο είναι το Άργος. Μόλις 12 χιλιόμετρα μιας δεκάλεπτης, ευχάριστης διαδρομής και έφτασες στην αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας. 

Η ιστορία του
Η πλούσια ιστορία του, δεν μπορεί να αποδοθεί σε λίγες γραμμές. Σίγουρα όμως, αξίζει κάποιος να μάθει την ιστορία της πόλη που διεκδικεί τον τίτλο της αρχαιότερης της Ελλάδας.
Πρώτος βασιλιάς του Άργους θεωρείται ο Ίναχος, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, ο οποίος ήρθε από την Αίγυπτο το 1876 π.Χ. ως αρχηγός μεγάλης ομάδας φυγάδων. Ο Όμηρος έχει συχνές αναφορές στα έπη του για τους Αργείους. Επίσης η σπουδαιότητα του Αργειακού πολιτισμού φαίνεται και από τους τραγικούς ποιητές των οποίων πολλές τραγωδίες αναφέρονται στο Άργος. Τα εφάμιλλα της Ιλιάδος χαμένα έπη "Θηβαΐς" και "Επίγονοι", ίσως του Ομήρου, κάνουν μνεία για το κλέος του αρχαίου Άργους. Η Θηβαΐς αρχίζει: "Άργος άειδε, θεά, πολυδίψιον• ένθεν άνακτες κίνησαν..." και εννοεί τον πόλεμο κατά της Θήβας.
Από το Άργος κατάγονται δύο από τους μεγαλύτερους ήρωες της μυθολογίας μας, ο Περσεύς και ο Ηρακλής. Η τραγωδία του Ευριπίδη "Ηρακλής" αρχίζει ως εξής: "Ο Αμφιτρύων είμαι. Αργείος. Γιος του Αλκαίου. Απ' τον Περσέα κρατώ. Τη γυναίκα μου Αλκμήνη την κοιμήθηκε ο Δίας. Είμαι του Ηρακλή πατέρας, όλοι με ξέρουν, και μένω στη Θήβα, εδώ που φύτρωσε των Σπαρτών η σπορά απ' τα δόντια του Δράκου..." (μετάφραση Κ. Τοπούζη).
Από τον Αργείο Περσέα κατά μία εκδοχή πήρε το όνομα η Περσία. Ο μύθος λέει ότι μετά τον φόνο της Μέδουσας ο Περσεύς πήγε στην Αιθιοπία, όπου σκότωσε το τέρας Κήτος. Ο βασιλιάς της Αιθιοπίας τού έδωσε για γυναίκα την κόρη του Ανδρομέδα. Εκεί γεννήθηκε ο Πέρσης ο οποίος βασίλευσε στην περιοχή της Περσέπολης.

Το Άργος σήμερα
Στο Άργος σήμερα, μεταξύ άλλων αξίζει να επισκεφτείς:
-Το αρχαίο θέατρο Άργους που στην αρχική μορφή του χωρούσε 20.000 θεατές και χρησίμευε και ως εκκλησία του Δήμου. Το θέατρο θεωρείται μοναδικό, γιατί ένα μεγάλο μέρος του είναι σκαλισμένο σε βράχο. Το καλοκαίρι φιλοξενούνται διάφορες παραστάσεις, όπως αυτές που ανεβαίνουν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
-Την αρχαία αγορά, όπου σήμερα χρησιμεύει ως χώρος παρκινγκ αλλά και που 2 μέρες την εβδομάδα πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά της πόλης. Αν βρεθείς στην πόλη Τετάρτη ή Σάββατο, αξίζει να κάνεις την πρωινή σου βόλτα σε μια παραδοσιακά, ελληνική λαϊκή αγορά.
-Την Ακρόπολη του αρχαίου Άργους, η οποία δεσπόζει πάνω από την πόλη. Το όνομά της Λάρισα και δυστυχώς σώζονται μόνο τα τείχη.
-Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους το οποίο φιλοξενεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, που χρονολογούνται από την προϊστορική περίοδο.
-Ο ιερός ναός του Αγίου Πέτρου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όπου φυλάσσονται τα οστά του Αγίου. Είναι ο πολιούχος της πόλης και η μνήμη του γιορτάζεται πανηγυρικά στις 3 Μαΐου.
-Το μοναστήρι της Παναγίας της Πορτοκαλούσας ή κατακεκρυμμένης που δεσπόζει κάτω από την «Λάρισα», το κάστρο. Πρόκειται για ένα από τα παλιότερα μοναστήρια, με κρυφό σχολειό το οποίο είναι χτισμένο μέσα στο βράχο. Αν έχεις διάθεση μπορείς να ανέβεις ως εκεί περπατώντας από τα άνετα σκαλιά, αλλιώς να ακολουθήσεις τον εύκολο τρόπο, το αυτοκίνητο.

Αυτό το ήξερες;
Tα αρχαιότερα ίχνη κατοίκησης της πόλης, εντοπίζονται στο λόφο του Προφήτη Ηλία, τη λεγόμενη Ασπίδα, στα τέλη της Νεολιθικής εποχής γύρω στο 4000–3500π.Χ.

Tip
Η νέα πόλη έχει χτιστεί κυριολεκτικά πάνω στην παλιά, οπότε καλό είναι να έχεις έναν χάρτη αν θες να κινηθείς πιο εύκολα.
Ίσως είναι από τις λίγες πόλεις με τους περισσότερους μονόδρομους.

Πώς θα πας
Απόσταση από το Ναύπλιο: 12Km
Δρόμος: Επαρχιακός (καλός)
Διόδια: Δεν υπάρχουν
Εκτιμώμενος Χρόνος : Περίπου 15 λεπτά
Με αυτοκίνητο
Έχεις 2 επιλογές:
Ακολουθείς την παραλιακή οδό Ναυπλίου-Μύλων. Φτάνοντας στο χωριό της Ν.Κίου στρίβεις δεξιά στην επαρχιακή οδό Άργους – Ν. Κίου, η οποία καταλήγει στο Άργος.
Από την λεωφόρο Ασκληπιού, στο κέντρο της νέας πόλης του Ναυπλίου, στρίβεις στην κεντρική οδό Άργους, η οποία  μετά από 12 χιλιόμετρα καταλήγει στην  πόλη του Άργους.
Με ΚΤΕΛ
Υπάρχουν πολύ συχνά δρομολόγια, περίπου ανά μισή ώρα, τα οποία μπορείς να δεις εδώ

argosKA1.jpg

37.6322, 22.7333