BACK TO ALL

Κρουαζιέρα Σπέτσες - Αρμάτα, 10 Σεπτεμβρίου 2022

Σπέτσες προκυμαία ιστορικό ξενοδοχείο, Spetses historical hotel

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 στις Σπέτσες, κορυφώνονται και φέτος οι δημοφιλείς Εορταστικές Εκδηλώσεις, που συνδυάζουν τον εορτασμό της Παναγίας της Αρμάτας και της επετείου της Ναυμαχίας των Σπετσών της 8ης Σεπτεμβρίου 1822, με την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και τους Σπετσιώτες εναντίον της Τούρκικης Αρμάδας.
Μοναδικό υπερθέαμα η αναπαράσταση της ναυμαχίας των Σπετσών και η πυρπόληση της τούρκικης ναυαρχίδας, με παραδοσιακούς χορούς και καύση πυροτεχνημάτων.

H κεντρική καλλιτεχνική εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, με συναυλία του Γιώργου Θεοφάνους πλαισιωμένου από σειρά καλλιτεχνών, ενώ τους φιλόμουσους περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη την επόμενη ημέρα του μεγάλου εορτασμού (Σάββατο), με την παρουσία της Φιλαρμονικής της Κέρκυρας, που από το πρωί θα περιδιαβαίνει τον παραλιακό δρόμο των Σπετσών γεμίζοντας τον σπετσιώτικο αέρα με κορφιάτικες και άλλες μελωδίες.

Κάθε χρόνο, η δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη σε εορταστικές εκδηλώσεις, που συνδυάζουν τον εορτασμό της Παναγίας της Αρμάτας και της επετείου της Ναυμαχίας των Σπετσών, που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1822, των Σπετσιωτών με την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα εναντίον της Τούρκικης Αρμάδας.
Κορυφαία εκδήλωση ηρωισμού των Σπετσιωτών η Ναυμαχία των Σπετσών, η οποία έχει καταγραφεί ως ένα από σημαντικότερα γεγονότα της Επανάστασης του 1821. Η "Αρμάτα" είναι η μεγαλύτερη γιορτή του νησιού, με αναπαράσταση της ένδοξης Ναυμαχίας, πλαισιωμένη από εξαιρετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι Σπετσιώτες αφιέρωσαν τη νίκη τους στην Παναγία, κτίζοντας το εκκλησάκι Παναγία Αρμάτα, επειδή, σύμφωνα με την παράδοση, βοήθησε τους Έλληνες να κατατροπώσουν τον τουρκικό στόλο.
Πλήθος επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, έρχεται στις Σπέτσες κάθε Σεπτέμβριο, για να παρευρεθεί στις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις της "Αρμάτας", που διαρκούν μία εβδομάδα και διοργανώνονται σε ανάμνηση της ναυμαχίας των Σπετσών. Το πρόγραμμα των εορτασμών περιλαμβάνει εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις (συναυλίες, χορωδίες, συγκροτήματα παραδοσιακών χορών και μουσικής, κ.λπ.), θεατρικές παραστάσεις, κανονιοβολισμούς, κ.ά.
Το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου γίνεται η αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας, με την πυρπόληση ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας, με την ταυτόχρονη εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων και ολοκληρώνεται μέσα σε μία πανδαισία πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών. Φέτος, επιπλέον, το ιστορικό κτίριο της Καγκελαρίας του νησιού στο κέντρο της Ντάπιας, γνωστό και ως παλιό λιμεναρχείο, θα χρησιμεύσει ως καμβάς το Σάββατο βράδυ, για ψηφιακές προβολές (projection mapping), που υπόσχονται να θαμπώσουν μικρούς και μεγάλους.

Armata Spetses, Αρμάτα Σπέτσες
Σπέτσες Ανδρούτσος Μπουμπουλίνα, Spetses Androutsos Bouboulina

Για επίσκεψη στο νησί και τη συμμετοχή στην αναπαράσταση της ναυμαχίας, υπάρχει ειδική Κρουαζιέρα από Τολό προς Σπέτσες!

Σημείο αναχώρησης
Το πλοίο αναχωρεί από το κοντινό λιμάνι του Τολού 

Ώρα αναχώρησης
17:30

Πρόγραμμα Κρουαζιέρας
Αναχώρηση από το λιμάνι Τολού στις 17:30.
Άφιξη στις Σπέτσες στις 19:00 και αποβίβαση επιβατών στο νησί.
Ελεύθερος χρόνος ως τις 23:30 - 23:40.
Επιβίβαση αμέσως μετά το τέλος των εκδηλώσεων!

Επιστροφή
Επιστροφή στο Τολό περίπου 01:00 - 01:30.

Ημερομηνία κρουαζιέρας
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Τιμές εισιτηρίων
Ενήλικες 30€ το άτομο
Παιδιά 5-12 ετών 15€ (μισή τιμή)

Πληροφορίες - Κρατήσεις
Online: Πατήστε για κρατήσεις (επιλέγοντας την ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου) Εδώ.
Τ. +30 27520 22100 (9:00 - 17:00)
E. travel@discovernafplio.gr 

Αυτό το ήξερες;
Τον Σεπτέμβριο 2022 (μετά 3 χρόνια παύσης, λόγω πανδημίας) συμπληρώνονται ακριβώς 200 χρόνια από την απρόσμενη εκείνη ελληνική νίκη, που προστάτευσε την πολιορκία του Ναυπλίου και οδήγησε στην απελευθέρωσή του από τους επαναστατημένους Έλληνες.
Στους εορτασμούς λαμβάνει μέρος μεγάλος αριθμός κατοίκων των Σπετσών και τιμούν τις Σπέτσες με την παρουσία τους πλήθος επισήμων, εκπροσώπων της πολιτείας, της εκκλησίας, των αρχών, των γραμμάτων και των τεχνών. Το Πολεμικό Ναυτικό τιμά την ιστορικής σημασίας ναυμαχία με την παρουσία πλοίου και αγήματός του. 

37.268960049997, 23.156776428223