BACK TO ALL

Ναύπλιο - "Στάικος Σταϊκόπουλος - Ο ήρωάς μας", 19 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2022

Σταϊκόπουλος Πύλη Ξηράς Ναύπλιο, Staikopoulos Land Gate Nafplio

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου, παρουσιάζεται στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου Έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο "Στάικος Σταϊκόπουλος - Ο ήρωάς μας".

Η έκθεση γίνεται με τη συμμετοχή 17 καταξιωμένων καλλιτεχνών. Τη διοργανώνουν ο Δήμος Ναυπλιέων - Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. και ο Σύλλογος Ελληνικής Παράδοσης "Αρματωμένοι Μωραΐτες, Στάικος Σταϊκόπουλος - Ναύπλιο 1822", σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο.

Διάρκεια έκθεσης
Από τις 19 Νοεμβρίου έως και τις 4 Δεκεμβρίου 2022

Χώρος διεξαγωγής
Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου

Είσοδος
Ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας
Καθημερινά, από τις 10:00 έως τις 20:00

Σταϊκόπουλος Πύλη Ξηράς Ναύπλιο, Staikopoulos Land Gate Nafplio
Σταϊκόπουλος Πύλη Ξηράς Ναύπλιο, Staikopoulos Land Gate Nafplio

Στάικος Σταϊκόπουλος
Γεννήθηκε το 1798 στη Ζάτουνα της Γορτυνίας και σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το εμπόριο δερμάτων στην Ύδρα. Τον Απρίλιο του 1821 συγκρότησε με δαπάνες δικές του, στρατιωτικό σώμα από Αργείτες και τέθηκε στη διάθεση των επαναστατικών δυνάμεων της Πελοποννήσου. Τον ίδιο μήνα συμμετείχε στην αποτυχημένη πολιορκία του Ναυπλίου και στη συνέχεια, με τους άνδρες του, κατέλαβε τον Αχλαδόκαμπο, για να αποκόψει τη γραμμή ανεφοδιασμού του Ναυπλίου από την Τριπολιτσά. 
Από τον Αύγουστο του 1822, συμμετείχε στην εκ νέου πολιορκία του Ναυπλίου με τον βαθμό του χιλίαρχου και ανέλαβε επικεφαλής των επιχειρήσεων, για την κατάληψη του φρουρίου του Παλαμηδίου. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Νοεμβρίου, με μία καταδρομική επιχείρηση, αυτός και οι άνδρες του κατόρθωσαν να το εκπορθήσουν, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την απελευθέρωση του Ναυπλίου την ίδια ημέρα. Για το κατόρθωμά του αυτό, προήχθη σε στρατηγό.
Τον επόμενο χρόνο (1823), ο Στάικος Σταϊκόπουλος αγωνίστηκε με τους άνδρες του στην πολιορκία της Ακροκορίνθου, ενώ στις εμφύλιες διαμάχες που ακολούθησαν, τασσόταν πάντα στο πλευρό των Κολοκοτρωναίων. Εξ αυτού του λόγου συνελήφθη από τους κυβερνητικούς, μετά από σύντομη μάχη στον Άγιο Σώστη Αρκαδίας (13 Νοεμβρίου 1824) και φυλακίστηκε.
Με την απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο απελευθερώθηκε κι έλαβε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις εναντίον των αιγυπτιακών στρατευμάτων, όπως στην αποτυχημένη πολιορκία της Τριπολιτσάς (27 Δεκεμβρίου 1825), στην αψιμαχία κοντά στο Γεράκι (Σεπτέμβριος 1825) και τη Μάχη του Μεχμέταγα (18 Ιουλίου 1826).
Μετά την απελευθέρωση, υπήρξε από τους πρώτους αξιωματικούς του τακτικού στρατού, που οργάνωσε η Αντιβασιλεία. Κατείχε τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη της Φάλαγγας, όταν πέθανε στις 21 Φεβρουαρίου του 1835 στο Ναύπλιο, σε ηλικία 37 ετών.

Αυτό το ήξερες;
Η Άλωση της πόλης του Ναυπλίου είχε κορυφαία σημασία για την εδραίωση και έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Από το Παλαμήδι, ξεκίνησε η απελευθέρωση του Ναυπλίου από τους Τούρκους.
Ιδιαίτερα ιστορικής σημασίας στιγμή για την πόλη, καθώς την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Απελευθέρωση του Παλαμηδίου και της πόλης του Ναυπλίου από τον Τουρικό ζυγό, οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν το σπαθί του ήρωα Στάικου Σταϊκόπουλου, από το Ίδρυμα Αγίας Τριάδας στην Τήνο. Μετά την ειδική τελετή, στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου έγινε η εναπόθεση της σπάθας του Στάικου Σταϊκόπουλου, σε ειδική προθήκη.
Το σπαθί του, ο Στάικος Σταϊκόπουλος το δώρησε σε κάποιο παλικάρι κατά την εξορία - φυλάκισή του στην Τήνο και έτσι αρχικά περιήλθε στην ιδιοκτησία του μικρού Μουσείου της Αγίας Τριάδας Τήνου.

37.564829520076, 22.801110140252