BACK TO ALL

Φουγάρο - Brigitte Hofherr "Endangered Portraits", Ιούνιος έως Δεκέμβριος 2022

Fougaro Art Center Nafplio, Φουγάρο Ναύπλιο

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, το Φουγάρο παρουσιάζει στην Αίθουσα Blue 2 ένα πολύ ενδιαφέρον εικαστικό project της Γερμανίδας ζωγράφου Brigitte Hofherr, με τίτλο "Endangered Portraits".
Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του Φουγάρου, που στεγάζεται σε ένα πρώην εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας, κλήθηκε η Brigitte Hofherr, που ασχολείται με την βοτανική εικονογράφηση, να δημιουργήσει μία σειρά έργων αφιερωμένη στη ντομάτα, που παλιότερα αφθονούσε στον αργολικό κάμπο. Η καλλιτέχνις, που επισκέπτεται χρόνια την Πελοπόννησο, έχει συλλέξει εικόνες και πληροφορίες για ποικιλίες ντομάτας από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, που, καθώς δεν καλλιεργούνται σε ευρεία κλίμακα, απειλούνται με εξαφάνιση...

Με βάση αυτό το υλικό, έχει δημιουργήσει μία ζωγραφική ενότητα, που απεικονίζει καρπούς από ποικιλίες που κινδυνεύουν. Τα έργα είναι προσαρμοσμένα σε διαστάσεις που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας, με την πεποίθηση ότι ο πλούτος κάθε περιοχής είναι η βιοποικιλότητά της. Δίνοντας στα φυτά το δικό τους βήμα, ευελπιστούμε να υπάρξει ευαισθητοποίηση ενάντια στην δυσάρεστη εξέλιξη της εξαφάνισης ιστορικών και αρχέγονων φυτικών ποικιλιών. Όπως λέει η Brigitte Hofherr, "οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, πως ο μόνος τρόπος για να προστατέψεις κάτι, είναι να το γνωρίσεις και να το αγαπήσεις".

Εγκαίνια Έκθεσης
Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, ώρα 20:00 - 23:00

Διάρκεια
Ιούνιος έως Δεκέμβριος 2022

Χώρος - Ωράριο Επίσκεψης
Fougaro Blue 2 - Τρίτη έως Κυριακή 12:00μμ έως αργά...

Είσοδος
Ελεύθερη

Πληροφορίες
Τ. +30 27520 47300 | +30 210 8070523
Ε. art@fougaro.gr

Tip
Για επισκέπτες από την Αττική, διατίθεται πούλμαν από Αθήνα, με αναχώρηση στις 18:30 και από Ναύπλιο αναχώρηση στις 23:30 για Αθήνα. Απαραίτηττη η κράτηση θέσης στο Τ. +30 210 8070523 και Τ. +30 6943 056387.

Αυτό το ήξερες;
Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων της έκθεσης, θα προσφερθεί για την κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων της Κοινότητας "Πελίτι".

Brigitte Hofherr Endangered Portraits
Brigitte Hofherr Endangered Portraits

Brigitte Hofherr
Γεννήθηκε στο Mannheim της Γερμανίας και μεγάλωσε στο Ladenburg, ένα μικρό χωριό, περιτριγυρισμένο από χωράφια και μικρούς κήπους. Από νωρίς την τράβηξε η φύση και η τέχνη και ζωγραφίζει από την παιδική της ηλικία. Είναι αυτοδίδακτη και έκανε την πρώτη της έκθεση το 1996 στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη.
Το έργο της έγινε γνωστό και προσκλήθηκε σε έναν αμπελώνα στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής, όπου της ανέθεσαν να κάνει τέσσερις βοτανικούς πίνακες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί, επισκέφτηκε τον Βοτανικό Κήπο Kirstenbosch στο Κέιπ Τάουν. Αργότερα, άρχισε να ταξιδεύει κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες, π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Ελβετία και Γαλλία, αναζητώντας νέα φυτά και θέματα για τους πίνακές της.
Είναι πολύ σημαντικό για εκείνη να έλκεται από το αντικείμενο που θέλει να ζωγραφίσει. Δουλεύει με λάδι σε καμβά και τα έργα της είναι συνήθως μεγάλων διαστάσεων. Εστιάζοντας στη μορφολογία των φυτών, με βάση φωτογραφίες που έχει τραβήξει, προσπαθεί να δημιουργήσει μια σύνθεση, που αφήνει στον θεατή ένα αισθητικό αποτύπωμα με διάρκεια. Την ενδιαφέρει, επίσης, να κατευθύνει την προσοχή του θεατή στα ίδια τα φυτά, το περιβάλλον και την προστασία της βιοποικιλότητας.
Για πάνω από 4 χρόνια δουλεύει για το project "historical apple varieties". Η έρευνα την έφερε σε επαφή με διάφορους καλλιεργητές μήλων, ιδιοκτήτες οπωρώνων και επιστήμονες ανά την Ευρώπη. Τον Μάρτιο του 2023, οι πίνακές της από αυτή την ενότητα θα παρουσιαστούν στο Gartenbaumuseum Erfurt (Γερμανία).
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές γκαλερί στη Γερμανία και την Ευρώπη, ενώ έργα της ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Βοτανικών Καλλιτεχνών (ASBA), του Φόρουμ Βοτανικής Τέχνης του Thüngersheim (Γερμανία), του Πολιτιστικού Ινστιτούτου Vahle Darmstadt (Γερμανία) και του GEDOK Mannheim / Ludwigshafen (Γερμανία).

37.571814965813, 22.821060419083