BACK TO ALL

Διεθνής Ημέρα Μουσείων - 18 Μαΐου 2021

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (International Museum Day) είναι κάθε χρόνο η 18η Μαΐου και καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, "με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών". Έτσι, τη 18η Μαΐου η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.

Θεματολογία
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις ένα ειδικό θέμα, που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. 
Το θέμα του φετινού εορτασμού για το 2021 είναι "Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση".
Το 2020 το θέμα ήταν "Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Kοινωνική Συνοχή – Ψηφιακές Δράσεις"
Το 2019 "Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης", με τιμώμενο το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Το 2018 ήταν τα "Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό", με τιμώμενο το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ.
Το 2017 το θέμα ήταν "Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται", με τιμώμενο το  Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ.ο.κ.

Μουσεία στη νέα εποχή
Το 2020 η κρίση του Covid-19 αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας, τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους χώρους κατοικίας και εργασίας. Παράλληλα, διογκώθηκαν προβλήματα που ήδη υπήρχαν, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας. Η λειτουργία των μουσείων έχει επηρεαστεί βαθύτατα από όλες τις παραπάνω αλλαγές, αλλά και γενικότερα ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον τομέα, με σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και
μακροπρόθεσμες.
Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτουργεί και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την
αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας.
Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.
Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι –περισσότερο από ποτέ άλλοτε– να υπερασπιστούμε τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή. 

Είσοδος
Ελεύθερη

Αυτό το ήξερες;
Τα μουσεία στην Ελλάδα μετά την καραντίνα ξανάνοιξαν γα το κοινό στις 15 Ιουνίου 2021.
Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη δυσμενή υγειονομική συγκυρία, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 θα εορταστεί και φέτος ψηφιακά.

Πηγή
ICOM Greece

Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, Archaeological Museum of Nafplio
Ημέρα Μουσείων 2021, Museum Day 2021