BACK TO ALL

Πάσχα - Πρόγραμμα εκδηλώσεων, 12 έως 19 Απριλίου 2014

Οι Άγιες ημέρες του Πάσχα αποτελούν περίοδο που κυριαρχεί το θρησκευτικό στοιχείο. Στο Δήμο μας, κάτοικοι και επισκέπτες θα νιώσουν την κατάνυξη των ημερών. Οι χορωδίες, η φιλαρμονική και τα βυζαντινά μουσικά μας σχήματα με ύμνους και τροπάρια μέσα και έξω από τις εκκλησίες θα σηματοδοτήσουν το «Πάσχα στο Ναύπλιο», που στόχο έχει να ενισχύσει το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών και ταυτόχρονα να μυήσει τους υπόλοιπους επισκέπτες στο βίωμα του Ορθόδοξου Πάσχα.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

12 Απριλίου 2014: Σάββατο του Λαζάρου

12.00-14.00 «Με ένα καλειδοσκόπιο»
Καλούμε τα παιδιά στην Πλατεία Αγίου Νικολάου για να φτιάξουμε το Λάζαρο και να τον καλαντίσουμε στην παλιά πόλη.

18.00 Μουσικές εκδηλώσεις με τις Φιλαρμονικές του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ και της Κ.ΕΔ-Α.Μ στην Πλατεία Συντάγματος με τη συνεργασία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ, του Δήμου Ναυπλιέων και της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

19.00 Η Παραμυθένια σκηνή του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ παρουσιάζει το έργο της Θάλειας Αντωνιάδη «Μάγισσα για μια μέρα» στο Τριανόν.

20.00 Συναυλίες των χορωδιών του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ, της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Βυζαντινοί και παραδοσιακοί αντίλαλοι», της χορωδίας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Επιδαύρου και της Κ.Ε.Δ.-Α.Μ στο Βουλευτικό με τη συνεργασία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ, του Δήμου Ναυπλιέων και της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

 

13 Απριλίου 2014: Κυριακή των Βαΐων

11.30 Η Παραμυθένια σκηνή του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ παρουσιάζει το έργο της Θάλειας Αντωνιάδη «Μάγισσα για μια μέρα» στο Τριανόν.

17.30 – 19.00 Δωρεάν ξενάγηση στην πόλη από διπλωματούχο ξεναγό. Σημείο εκκίνησης το κιόσκι στην πλατεία Καποδίστρια.

19.30 Θεία Λειτουργία – «Μετά Βαΐων και Κλάδων» η Εκκλησία μας γιορτάζει την υποδοχή του Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη έχουμε την ακολουθία του νυμφίου.

21.00 Συναυλία στο Βουλευτικό  με τη συμμετοχή της Αθηναϊκής Μανδολινάτας «Νικόλαος Λάβδας» και της Σοπράνο Ιωάννας Φόρτη, με τίτλο «Ο Χατζιδάκις αγαπούσε τον Vivaldi» με τη συνεργασία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ, του Δήμου Ναυπλιέων και της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.


14 Απριλίου 2014: Μεγάλη Δευτέρα

17.30 – 19.00 Δωρεάν ξενάγηση στην πόλη από διπλωματούχο ξεναγό. Σημείο εκκίνησης το κιόσκι στην πλατεία Καποδίστρια.

19.30 Ακολουθία του Νυμφίου - Τη Μεγάλη Δευτέρα, στο πρόσωπο του Ιωσήφ του Παγκάλου προεικονίζεται το δράμα του Κυρίου, και ξεκινά η Εβδομάδα των Παθών.

21.00 Στο Βουλευτικό, άρωμα μουσικής από το σύνολο GiArt Duo ∞ Duo Arioso τεσσάρων Ευρωπαίων καλλιτεχνών, οι οποίοι μας ταξιδεύουν μουσικά στην Ισπανία, στην Τσεχία και στην πατρίδα μας την Ελλάδα.

 

15 Απριλίου 2014: Μεγάλη Τρίτη

17.30 – 19.00 Δωρεάν ξενάγηση στην πόλη από διπλωματούχο ξεναγό. Σημείο εκκίνησης το κιόσκι στην πλατεία Καποδίστρια.

19.30 Θεία Λειτουργία - Ακολουθία Νυμφίου. Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (Δοξαστικό) της υμνογράφου μοναχής Κασσιανής.

21.30 Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα, ύμνοι Μεγάλης Εβδομάδας από το Μουσικό σχήμα «Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

 

16 Απριλίου 2014: Μεγάλη Τετάρτη

17.00 Ιερόν Ευχέλαιον.

17.30 – 19.00 Δωρεάν ξενάγηση στην πόλη από διπλωματούχο ξεναγό. Σημείο εκκίνησης το κιόσκι στην πλατεία Καποδίστρια.

19.30 Θεία Λειτουργία – Τη Μεγάλη Τετάρτη αναβιώνουμε τέσσερα γεγονότα από τις τελευταίες στιγμές του Κυρίου: τον ιερό Νιπτήρα, το Μυστικό Δείπνο (παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας), την προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα.

21.00 Ύμνοι απ΄ όλο τον κόσμο από τη Νεανική Χορωδία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη, στο Βουλευτικό.

 

17 Απριλίου 2014: Μεγάλη Πέμπτη

10.00 Στην πλατεία Καποδίστρια τα παιδιά βάφουν κόκκινα αυγά και τα μοιράζουν με ευχές σε πολίτες και επισκέπτες της πόλης υπό την καθοδήγηση της Τίνας Γκιόλα.

11.00 - 13.00 Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση του Εργαστηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης της Σοφίας Λούκου, στολίζουν τα κόκκινα βαμμένα αυγά τους στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

17.30 – 19.00 Δωρεάν ξενάγηση στην πόλη από διπλωματούχο ξεναγό. Σημείο εκκίνησης το κιόσκι στην πλατεία Καποδίστρια.

19.00 Θεία Λειτουργία – Τη Μεγάλη Πέμπτη τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και βιώνουμε τα πάθη και τη σταύρωση του Κυρίου.

23.00 Στόλισμα των επιταφίων. Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «ΣΥΜΦΩΝΙΑ» θα αποδώσει υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας στις εκκλησίες της πόλης.

23.30 Το μουσικό σχήμα «Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα θα αποδώσει στις εκκλησίες της πόλης μας το Μοιρολόϊ της Παναγιάς.

 

18 Απριλίου 2014: Μεγάλη Παρασκευή

07.00 Θεία Λειτουργία.

11.00 Ψάλλεται ο Μέγας Εσπερινός και πραγματοποιείται η Aποκαθήλωση.

19.30 Έναρξη της Θείας Λειτουργίας με τα εγκώμια στις εκκλησίες της πόλης από εκκλησιαστικές πολυφωνικές χορωδίες και ιεροψάλτες.

21.30 Έναρξη της Περιφοράς των Επιταφίων: Συνάντηση των Επιταφίων του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου, του Ναού της Παναγίας και του Ναού του Αγίου Νικολάου στην Πλατεία Συντάγματος με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής και της Εκκλησιαστικής Πολυφωνικής Χορωδίας της Παναγίας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Θεοδόση Αντωνιάδη. Επιπλέον στο Τολό, η περιφορά του επιταφίου θα γίνει με τη συνοδεία πλοιαρίων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων στην παραλία.

 

19 Απριλίου 2014: Μεγάλο Σάββατο

7.00 Θεία λειτουργία.

11.00  Η «Πρώτη Ανάσταση».

Η Δημοτική Φιλαρμονική παιανίζει στoυς δρόμους της παλιάς πόλης υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη.

17.30 – 19.00 Δωρεάν ξενάγηση στην πόλη από διπλωματούχο ξεναγό. Σημείο εκκίνησης το κιόσκι στην πλατεία Καποδίστρια.    

23.00 Η Αναστάσιμη Ακολουθία - Οι πιστοί, κρατώντας λαμπάδες και λευκά κεριά, αγκαλιάζονται και δίνουν το φιλί της αγάπης.

Στο σπίτι ακολουθεί το τραπέζι της Αναστάσεως με την παραδοσιακή μαγειρίτσα και το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών – που σηματοδοτούν το τέλος της νηστείας.

Στο Τολό, όπως κάθε χρόνο, ο σύλλογος επαγγελματιών Τολού θα μοιράσει μετά το τέλος της ακολουθίας κουλούρια και κόκκινα αυγά.

24.00 Χριστός Ανέστη!!!

Αυτό το ήξερες;

Η Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Ναυπλιέων θα υποδέχεται τους επισκέπτες της Πόλης στην Πλατεία Φιλελλήνων και στην Πλατεία Καποδίστρια κάθε μέρα από το Σάββατο του Λαζάρου έως και Τρίτη του Πάσχα.

Στην Πλατεία Καποδίστρια, οι φορείς κοινωνικής προσφοράς της πόλης μας θα μας ενημερώσουν για το έργο τους και κυρίως θα μας πληροφορήσουν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Nafplio670N200.jpg