BACK TO ALL

Άρτος και θεάματα...

Πολυαναμενόμενος, θερμός, πολύβουος, κάθε Αύγουστος δημιουργεί υπερβολικά πολλές προσδοκίες. Σαν να θέλουμε να συμπυκνώσουμε μέσα του τις πιο ωραίες αναμνήσεις μας, αποφασισμένοι να περάσουμε αξέχαστα!
Δε χρειάζεται να αγχωνόμαστε στις διακοπές μας ανεβάζοντας τον πήχυ ψηλά. Αρκεί ο καθένας μας να χαλαρώσει με ό,τι ευχαριστεί τον ίδιο, κι ας μην συμβαδίζει με τις επιλογές των άλλων.

Για μένα, ένας γεμάτος Αύγουστος ισοδυναμεί με μια φράση: άρτος και θεάματα. Αυτή η φράση έρχεται να απογειώσει τις διακοπές, τις στιγμές, να δώσει μια σημαντότητα, να κάνει τις μέρες να ξεχωρίζουν.

Άρτος στο Ναύπλιο, φυσικά, αυτή την εποχή σημαίνει ταβερνάκι πάνω στο κύμα, φρέσκο ψάρι και ουζάκι. Για μένα, όμως, σημαίνει και ατελείωτα παγωτά. Όχι πως διστάζω να τα γευτώ όλον τον υπόλοιπο χρόνο, αλλά να, τώρα έχω και τη ζέστη σύμμαχο, που δικαιολογεί την αδυναμία μου. Μετράω τις βουτιές, μετράω και τα παγωτά -ναι, όπως κάναμε παιδιά.
Σε αυτή την πόλη, που είναι συνυφασμένη με το παγωτό, έχεις την ευκαιρία να καταλάβεις πόσο άκυρο ήταν το συσκευασμένο που έτρωγες πριν. Γιατί εδώ, το παγωτό είναι φτιαγμένο από γάλα και όχι από σκόνη, με φρέσκες πρώτες ύλες, ντόπια φρούτα, αλλά και υλικά που έρχονται από την Ιταλία.
* Οι επιλογές σου πολλές. Από τα ψυγεία με τα τοπικά ProVio, τους Ιταλούς Μάρκο και Ρομπέρτο, που έχουν κάνει κατάληψη στις γευστικές μας προτιμήσεις με τα gelati τους, τους ντόπιους, όπως ο Κουστένης, το Gelarto, τα τοπικά ζαχαροπλαστεία ή ο φούρνος στο Λυγουριό.
* Μην ξεχνάς, ότι το "πάμε για ένα παγωτό;" είναι η καλύτερη αφορμή για μια βόλτα στο λιμάνι και τα σοκάκια, η φράση που ξεσηκώνει όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως και μια ωραία πρόταση για ρομαντικό ραντεβού.

Αύγουστος, όμως, σημαίνει και θεάματα. Είναι δυνατόν να βρίσκεσαι στο Ναύπλιο και να μην πας έστω και ένα βράδυ να δεις μια παράσταση στο ξακουστό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου; Ένα έργο μπορεί να διαρκεί δύο ώρες, η εμπειρία, όμως, αποτυπώνεται μέσα σου για πάντα. Ακόμα κι αν τελικά αυτό που είδες δεν σου άρεσε.
* Εάν έχεις μικρά παιδιά, που δεν επιτρέπεται να μπουν (6 ετών και κάτω) ή απλά δεν θέλουν να δουν το έργο, μπορείς να τα αφήσεις στη Δημιουργική Απασχόληση, και να περάσετε όλοι ωραία.
* Ιδανικά, πάρε την οικογένεια ή την παρέα σου και κάντε μια μικρή εκδρομή στην Επίδαυρο, για να ξεναγηθείτε στο ιερό του Ασκληπιείου, στο Μουσείο, στο Θέατρο και να νιώσετε τη δυναμική και την αύρα του τόπου.

Και αφού έχεις πάρει μια γεύση από αρχαία τραγωδία, δεν μπορείς να αρνηθείς τη μυσταγωγία ενός... πανηγυριού. Εκεί γύρω στης Παναγίας, θα δεις τις πλατείες και τα μεγάλα οικόπεδα να γεμίζουν τραπέζια και καρέκλες πλαστικές. Να στήνονται σκηνές, να ετοιμάζονται τα γουρουνόπουλα, να γεμίζουν οι στύλοι με αφίσες πανηγυριών.
Αξίζει να μπεις στο κλίμα του τόπου, να ντυθείς, να στολιστείς και να πας να ακούσεις ελληνικά τραγούδια, να χορέψεις, να φας γουρνοπούλα και λουκουμάδες, να αγοράσεις μικροδωράκια στα παιδιά σου.
* Μεγάλο χωριό, μεγάλο πανηγύρι, πολύς κόσμος, συνωστισμός. Εάν έχεις μια τάση αγοραφοβίας, καλύτερα να επιλέξεις ένα μικρό χωριό, όπου σίγουρα θα διασκεδάσεις, αλλά χωρίς να σε ποδοπατάνε ή να μην βρίσκεις ούτε μισό εκατοστό για να καθίσεις.
Το επόμενο πρωί θα σε βρει με το κεφάλι καζάνι. Αλλά ποιος νοιάζεται; Η παραλία θα σε περιμένει! Αύγουστος σημαίνει άρτος και θεάματα, αλλά και ατελείωτη ραστώνη.

Καλές διακοπές σε όλους!

NafplioAugust
NafplioAugust
NafplioAugust

37.563085544965, 22.799248695374