BACK TO ALL

Απόκριες στο Ναύπλιο

Ενώ στην Αθήνα, με τις συνθήκες της ζωής, σαν να αργούμε να νιώσουμε το πνεύμα της Αποκριάς, στο Ναύπλιο οι καρναβαλικοί εορτασμοί είναι εξαρχής στα καλύτερά τους, με ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, μουσικές και χορό να γεμίζουν κέφι την πόλη.

Ναι, αυτή είναι η πιο διασκεδαστική περίοδος του χρόνου και μπορείς να τη ζήσεις σε δύο ταχύτητες:
Πρώτον χαλαρά και σφυρίζοντας αδιάφορα, καθώς περιμένεις την κορύφωση του Καρναβαλιού, λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα.
Δεύτερον, να το ζεις από την αρχή μέχρι το τέλος, να το βιώνεις, να αφήνεσαι στη χαρά, χωρίς πρέπει και κανόνες…

Αυτό το δεύτερο, σου συμβαίνει στο Ναύπλιο, όπου οι εορτασμοί ξεκινούν με το που ανοίγει το Τριώδιο (5 Φεβρουαρίου 2023), με τους ντελάληδες του Αναπλιώτικου Καρναβαλιού να το διαλαλούν από γειτονιά σε γειτονιά.

Τι άλλο μου αρέσει στο Ναύπλιο τις Απόκριες:

* Η αναβίωση των εθίμων, όπως το έθιμο της φωτιάς, το πέταγμα αερόστατων, η αναβίωση του αρβανίτικου γάμου και το αγαπημένο μου γαϊτανάκι με τον κυκλικό χορό, που συμβολίζει την ομόνοια, την αγάπη, τη συναδέλφωση.

* Μπορεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων να είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης και δη η πλατεία Συντάγματος, έθιμα όμως, εκδηλώσεις και γλέντια θα συναντήσεις σχεδόν σε κάθε χωριό.

* Οι δημιουργικές δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για τα παιδιά, όπως η κατασκευή χαρταετού, που γίνεται παραδοσιακά στην πλατεία Συντάγματος, από το Παιδικό Εργαστήρι Τέχνης του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

* Εκεί που περπατάς ανέμελος, μπορεί ξαφνικά να συναντηθείς με κυρίες εποχής, που κάνουν τη βόλτα τους στα στενά της πόλης και να παρασυρθείς από τον ρυθμό της ταραντέλας. Το Ναύπλιο και η Commedia Dell’ Arte είναι τόσο άμεσα συνδεδεμένα, που νομίζεις ότι ζεις μέσα σε σκηνικό θεατρικής παράστασης!

* Χορταίνεις φαγητό (δοκίμασε τις γκόγκες, το αγαπημένο φαγητό της Αποκριάς), κρασί και -πάνω από όλα- αυθεντική φιλοξενία.

Μιλώντας όμως για φιλοξενία, η πρότασή μου για τη διαμονή σου λέγεται Elena hotel! Ένας καλαίσθητος χώρος, απολύτως φιλικός προς τις οικογένειες, αποτελεί μια low budget επιλογή, για όσους θέλουν να χαρούν ξέγνοιαστη διαμονή, αλλά και δυναμωτικό πρωινό, πριν εξορμήσουν στην πόλη για τρελό χορό! Ζήτησε την Άσπα, είναι ο άνθρωπός σου (Σιδηράς Μεραρχίας 17, τηλ. 27520-23217). 

* Μπορείς να πετάξεις τον χαρταετό σου, αυτόν που θα έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου ή θα έχει δημιουργήσει το παιδί σου, δίπλα στη θάλασσα! Σαν να πετάς μακριά κάθε έννοια, σαν να ξεπλένει το γαλάζιο καθετί που σε βασανίζει, ελαφραίνοντας μυαλό και καρδιά…    

Celebrating Carnival in Nafplio, carnival manifestations, carnival customs
Celebrating Carnival in Nafplio, carnival manifestations, carnival customs
Celebrating Carnival in Nafplio, carnival manifestations, carnival customs, kites in Nafplio, Clean Monday in Nafplio, Ash Monday in Nafplio
destination Nafplio, escape in Nafplio, spring customs in Nafplio

37.565868854634, 22.799855166952