BACK TO ALL

Τριανόν - Το παλαιό τζαμί

Ένα από τα παλιότερα σωζόμενα κτίρια από την περίοδο της πρώτης Οθωμανικής κυριαρχίας είναι το Παλιό Τζαμί, που κοσμεί το κέντρο της πόλης του Ναυπλίου.

Το παλιό τζαμί
Το γνωστό σε όλους τους Ναυπλιώτες "Τριανόν", ένα όμορφο κτίριο που χαρακτηρίζει την Πλατεία Συντάγματος, ήταν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας χώρος θρησκείας. Το τζαμί ήταν απλό, χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφιερώματα ή διακοσμήσεις με μεγάλους μιναρέδες και βρισκόταν στη συνοικία του Μεγάλου Βεζίρη ή στη συνοικία του χανιού του Σουλτάν Αχμέτ, στο κέντρο της αγοράς της πόλης.

Η χρήση του στους αιώνες
Το "Τριανόν" μάλλον είναι ένα από τα αυθεντικά οθωμανικά τεμένη που χτίστηκαν την περίοδο της πρώτης Οθωμανικής περιόδου.
Το 1687, κατά την διάρκεια της Β ενετοκρατίας, μετατράπηκε όπως τα περισσότερα τζαμιά σε χριστιανικό ναό αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο της Πάδοβας, δωρεά του Βενετού αρχιστράτηγου Φραγκίσκου Μοροζίνι.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης Οθωμανικής περιόδου χρησιμοποιήθηκε εκ νέου ως μουσουλμανικό τέμενος. Το 1833 στεγάστηκε το πρώτο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο Αρρένων.
Το 1915 μετατράπηκε σε ωδείο και θέατρο, και στην συνέχεια σε δημοτικό κινηματογράφο με την επωνυμία «Τριανόν», ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα από τα μικρότερα θέατρα της πόλης.

Η αρχιτεκτονική του
Πρόκειται για κτίριο με απλή ορθογωνική κάτοψη, του οποίου ο τρούλος είναι οκταγωνικός. Η είσοδος του έχει κιονοστήρικτο προστώο που στεγάζεται από τρεις τρουλίσκους. Δυτικά του κτιρίου υπήρχε μια μικρή αυλή, που σήμερα δεν σώζεται. Λόγω των διαφόρων χρήσεων, το κτίριο έχει υποστεί πολλές αλλαγές από την αρχική του μορφή.

Αυτό το ήξερες;
Το παλαιό τζαμί αποτελεί ίσως το παλαιότερο σωζόμενο δείγμα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην πόλη του Ναυπλίου.
Σήμερα διοργανώνονται θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις τέχνης αλλά και πολλά σχολεία πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους.

nafplio, trianon
TrianonN1.jpg
nafplio, trianon

37.565887745268, 22.797103766352