BACK TO ALL

Μέγαρο Άρμανσμπεργκ

Σίγουρα θα σου τραβήξει την προσοχή ακόμα και αν δεν προσέξεις την επιγραφή που δηλώνει την ιστορικότητά του. Το πέτρινο κτίριο με τα γκρι, ξύλινα παράθυρα είναι επιβλητικό και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.

Η ιστορία του
Παρόλο που χρονολογείται από την περίοδο της Β Ενετοκρατίας και υπήρξε, λόγω της θέσης του, ένα  από τα σημαντικότερα αρχοντικά σπίτια της οθωνικής περιόδου, έχει γίνει γνωστό από το όνομα του αντιβασιλέα της Ελλάδος,  Άρμανσμπεργκ ο οποίος κατοικούσε εκεί την περίοδο διαμονής του στο Ναύπλιο. Στην αρχική του μορφή, το κτήριο είχε ισόγειο και έναν όροφο αλλά το 1831 ανακατασκευάσθηκε και προστέθηκε δεύτερος όροφος. Η προσθήκη του δεύτερου ορόφου είναι αισθητή αφού ο νέος όροφος δεν είναι φταιγμένος από πέτρα, όπως το υπόλοιπο κτήριο.

O Κόμης του Άρμανσπεργκ (Armansperg)
O Ιωσήφ Λουδοβίκος Κόμης του Άρμανσπεργκ  ήταν Βαυαρός πολιτικός .  Ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τον Όθωνα στις 6 Φεβρουαρίου 1833, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τις κόρες του.
Ο Άρμανσπεργκ δεν ήταν ούτε ευγενής, ούτε διπλωμάτης, ούτε υποστηρικτής των γραμμάτων και των τεχνών. Οι δολοπλοκίες τους, ο απολυταρχικός τρόπος της διακυβέρνησής του δημιούργησε έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στράφηκε εναντίον των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης που διαφωνούσαν με την πολιτική του. Αποκορύφωμα της ανθελληνικής του στάσης,  ήταν η φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, μετά από μια σκηνοθετημένη δίκη, με την κατηγορία της εθνικής προδοσίας.
Μετά την ενηλικίωση του Όθωνα ανέλαβε πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου. Η διακυβέρνησή του ήταν ακόμη πιο απολυταρχική την περίοδο που ο Όθωνας έλειψε στην Βαυαρία για να παντρευτεί και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει το 1837 την θέση του, προς κατευνασμό τόσο των Ελλήνων όσο και εκ των έντονων, εναντίον του, διαβημάτων της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Ρωσίας για την υπέρμετρα αγγλόφιλη πολιτική του. Ο Άρμανσπεργκ επέστρεψε στη Βαυαρία και τελώντας υπό τη δυσμένεια του στέμματος, αποσύρθηκε από τα κοινά μέχρι τον θάνατό του το 1853.

Αυτό το ήξερες;
Αντιβασιλεία ονομάστηκε το διοικητικό όργανο, το οποίο ορίστηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις για να διοικήσει την Ελλάδα στο όνομα του ανήλικου Βασιλέα Όθωνα από το 1833, μέχρι την ενηλικίωσή του. Οι αντιβασιλείς ήταν τρεις: O Κόμης Ιωσήφ Λουδοβίκος Άρμανσπεργκ (Armansperg), ο οποίος ήταν και ο πρόεδρος, ο Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ (Maurer), που επέβλεπε τα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και τα Εκκλησιαστικά και ο Υποστράτηγος Κάρολος Γουλιέλμος Έιντεκ (Heideck) υπεύθυνος για τα Στρατιωτικά και τα Ναυτικά.
Σήμερα, στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί καφετέρια και στεγάζεται φαρμακείο και κατάστημα με souvenirs . Το υπόλοιπο κτήριο δεν κατοικείται.
Η είσοδος στο εσωτερικό δεν επιτρέπεται.

armanberg_4.jpg
armanberg_5.jpg
armansberg_1.jpg

37.5652, 22.8004