Τ' Αλώνια

  • Γ. Γεννηματά 8, Πυργιώτικα Ναυπλίου
  • T +30 27520 24610
  • F
  • E
  • U

Οι ωραίες στιγμές θέλουν μια καλή παρέα μαζεμένη γύρω από ένα τραπέζι στρωμένο με νόστιμο φαγητό και ποτήρια με παγωμένη μπύρα να τσουγκρίζουν. Και η ταβέρνα «Τ’αλώνια» μάς χαρίζει αμέτρητες τέτοιες στιγμές!

Ήταν ένα ζεστό πρωινό του Ιουλίου όταν πήγα να συναντήσω τον Νίκο και την Κατερίνα, το ζευγάρι των ιδιοκτητών της όμορφης και φιλόξενης αυτής ταβέρνας στο χωριό Πυργιώτικα.
Ιούλιος. Ο μήνας που άλλοτε στα χωριά γινόταν το αλώνισμα, εξού και η ονομασία του ως «Αλωνάρης». Με αυτή τη σύμπτωση στο μυαλό μου κάθισα παρέα με τα παιδιά και απολαμβάνοντας ένα κρύο καφεδάκι από τα χέρια της Κατερίνας μιλήσαμε για την ταβέρνα τους και για την αξία του καλού φαγητού.

Βόλτα στο χωριό
Τα Πυργιώτικα, για όσους δεν έχετε πάει, είναι ένα όμορφο και περιποιημένο χωριουδάκι 400 περίπου κατοίκων και απέχει μόλις 7 χλμ από το Ναύπλιο. Απέναντι από την κεντρική του πλατεία, εδώ όπου παίζουν ανέμελα τα παιδιά, τ’Αλώνια στρώνουν τα τραπεζάκια τους έξω και καλωσορίζουν τις παρέες που έρχονται να απολαύσουν τη δροσιά του χωριού και τα καλούδια της ταβέρνας.

Με αναμνήσεις από τα παλιά και φρέσκιες ιδέες του σήμερα
Σε αυτό ακριβώς το σημείο πριν από πολλά χρόνια αμέτρητες παρέες έφαγαν, ήπιαν, συζήτησαν, διαφώνησαν και τα ξαναβρήκαν με ένα ποτηράκι κρασί και έναν μεζέ που τους σέρβιρε αρχικά ο παππούς και μετέπειτα ο πατέρας του Νίκου. Μέχρι το 1994, όταν η οικογένεια αποφάσισε να ακολουθήσει άλλα επαγγελματικά μονοπάτια.
Τον Φεβρουάριο του 2008 ο Νίκος μαζί με τη γυναίκα του αποφάσισαν να ξαναδώσουν ζωή σε αυτό το μέρος. Και έτσι το πέτρινο σπιτάκι της γιαγιάς έγινε ένα με την ταβέρνα, και κουβαλώντας πέτρες, μία-μία, το ζευγάρι με πολλή προσωπική εργασία και αγάπη έφτιαξε Τ’αλώνια.
Στην αρχή ξεκίνησαν δειλά αλλά ξέρετε τι γίνεται με το καλό φαγητό: διαδίδεται από στόμα σε στόμα, κυριολεκτικά! Γιατί σκοπός τους δεν είναι μόνο να έρθει εδώ κάποιος και να φάει αλλά να βρει λόγο για να επιστρέψει ξανά και ξανά. Και πιστέψτε με, το έχουν καταφέρει. Εκτός κι αν εσείς ξέρετε πολλές ταβέρνες σε χωριά όπου βράδυ Σαββάτου πρέπει να κλείσεις τραπέζι για να βρεις να καθίσεις... Και να πεις ότι δεν έχει τραπέζια! Έχει και μάλιστα πολλά!

Τι κρύβεται πίσω από την επιτυχία;
Το πρώτο και το κύριο είναι το καλό αυθεντικό φαγητό. Εδώ θα φας αυγουλάκια από τις κότες της οικογένειας. Κολυκυθοκορφάδες και χόρτα από τον κήπο τους. Κρέατα, που είναι φυσικά το ατού τους, από χασάπηδες στην Αγία Τριάδα και το Άργος. Τζατζίκι και τυροκαφτερή από τα χεράκια τους φτιαγμένα και όχι ετοιματζίδικα. Και τραγανές πατατούλες, σπιτικές και αυτές.
Εδώ θα απολαύσεις μαμαδίστικες γεύσεις από την κα Κατερίνα, τη μαμά του Νίκου, που φτιάχνει μόνη της τις περίφημες γκόγκες, τα τυροπιτάρια της, τους κολυκυθοκορφάδες και τα γλυκά που λατρεύουν όλοι- εκμέκ κανταϊφι και κορμό που τα τρως και μετά τα βλέπεις και στον ύπνο σου.

Άνθρωποι που μοιράζονται
Τις συνταγές τις δίνουν; Όλες! Είναι άνθρωποι που μοιράζονται και ίσως αυτό παίζει το ρόλο του για το πώς έγινε η ταβέρνα τους τόσο αγαπητή...
Μιλάμε με τον Νίκο για το κρέας και πόσα πράγματα δεν ξέρουμε για αυτό, εμείς που είμαστε απλοί πελάτες. Μου λέει για το αρνάκι γάλακτος που δεν το βρίσκεις όλο το χρόνο (τον Οκτώβριο θα το ζητήσω), για το κρέας της προβατίνας και πώς πρέπει να σιτέψει πρώτα για να γίνει νόστιμο στο ψήσιμο, για τη μοσχαρίσια γάλακτος που ελληνική δεν υπάρχει...

«Ψήνεστε» για κρέας;
Ωραία η γνώση αλλά σου ανοίγει και την όρεξη! Μου λένε ότι αρέσει πολύ το κοτόπουλο: παϊδάκια στα κάρβουνα με μια απλή αλλά σούπερ γευστική σάλτσα λαδολέμονο, με μπόλικες τηγανητές πατάτες μέσα σε μια απλάδα (όπως λένε τη μεγάλη πιατέλα), τέλειο για να χορτάσουν 4-5 άτομα.
Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε και το παστό με αυγά, τα λουκάνικα με πράσο που έρχονται από την Καρδίτσα, τις σαλάτες (μη χάσετε τους κολοκυθοκορφάδες και την πολίτικη της κας Κατερίνας) και αν πάτε χειμώνα ζητήστε την πρασοτηγανιά με χοιρινό και πράσο στο φούρνο. Και δεν είναι μόνο αυτά τα πιάτα. Για το καθετί όμως που θα διαβάσετε στο μενού ο Νίκος και η Κατερίνα σας εγγυώνται ότι θα το χαρείτε.
Θα πιείτε και κρασάκι από τη Νεμέα, τσιπουράκι και μπυρίτσα περιποιημένη σε παγωμένα ποτήρια.
Και στο τέλος θα έρθει στο τραπέζι σας κέρασμα, γλυκό και φρούτο. Και είναι σίγουρο πως όταν φεύγετε, θα ρωτήσετε την παρέα σας: «Πότε ξαναερχόμαστε στα Αλώνια;»

Αυτό το ήξερες;
Αν έχετε παιδάκια, θα μπορούν να παίξουν στην πλατεία τα μεγαλύτερα και σε έναν όμορφο κήπο της ταβέρνας τα μικρότερα.
Είναι πολύ όμορφος και ο εσωτερικός χώρος για το χειμώνα, με τζάκι, απλά τραπέζια και καρέκλες και μεγάλη τηλεόραση. Ακριβώς δίπλα, ο εξωτερικός χώρος κλείνει με τζαμαρία τους χειμωνιάτικους μήνες και ζεσταίνεται από εξωτερικές θερμάστρες-σόμπες αλλά και πάλι το μάτι σου βλέπει στο ειδυλλιακό εξωτερικό περιβάλλον του χωριού!
Οι τιμές είναι οικονομικές αφού θα φάτε από 10 ευρώ το άτομο για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.


Ελληνική κουζίνα

Υπηρεσίες
Πακέτο, WiFi

Περίοδος λειτουργίας
Όλο το χρόνο
Κλειστά: 19 - 23 Σεπτεμβρίου

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή: 17:30 έως αργά το βράδυ
Σάββατο - Κυριακή: 12:00 έως αργά το βράδυ
Καθαρά Δευτέρα και Μεγάλη Βδομάδα κλειστά

Ενδεικτική τιμή
Κατ΄άτομο (χωρίς ποτά): 10€
 

map
«Επιστροφή στη Λίστα
Developed by eproductions | Design S. Grammenos