Mediterraneo Wine & Deli

Με το Mediterraneo συστηθήκαμε όταν πρωτοάνοιξε τον Ιούλιο του ‘13, ως το μοναδικό delicatessen-παντοπωλείο του Ναυπλίου. Μου είπε «Χάρηκα» και του απάντησα «Εγώ πιο πολύ!». Τώρα που έγινε Wine & Deli, ήρθε η ώρα να ξανασυστηθούμε. Να γεμίσουμε τα ποτήρια μας και να αφήσουμε τον οίνο να ρέει ευφραίνοντας τις καρδιές μας.

Το θεωρούσα πάντα όχι απλά ένα από τα αρτιότερα μέρη της πόλης, αλλά κάτι περισσότερο: ένα μέρος που σε ταξιδεύει. Η διακόσμησή του, οι λιχουδιές του, η αύρα του μου έβγαζαν εισιτήριο για την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά και για αγαπημένα μέρη της Ελλάδας.
Αυτή τη φορά, αφού διέσχισα αργά το γραφικό στενάκι της Σοφρώνη θέλοντας να κλείσω μέσα μου κάθε βήμα, πέρασα την πόρτα του και με περίμενε μια έκπληξη. Μπορεί ένα από τα αγαπημένα μου μέρη να έχει γίνει ακόμα καλύτερο; Ναι, μπορεί!

Ατμόσφαιρα που σε χαλαρώνει
Ενώ ο Δημήτρης, υπεύθυνος του καταστήματος, εξυπηρετούσε κάποιους πελάτες κόβοντας αλλαντικά πίσω από τη βιτρίνα με τα delicatessen, άρχισα να φωτογραφίζω τις γωνιές του. Τον νέο του ανανεωμένο χώρο, τα ράφια γεμάτα κρασιά, φωτισμένα ειδυλλιακά, τα ψηλά τραπεζάκια και σκαμπό έτοιμα να υποδεχτούν οινογνώστες και οινόφιλους, την τόση καλαισθησία.
Αγαπημένο μου σημείο, το μεγάλο τραπέζι με τα ψηλά πολυθρονάκια ντυμένα σε πράσινο βελούδο, ακριβώς μπροστά από τον τοίχο με τα φωτισμένα ράφια. Εκεί καθίσαμε με τον Δημήτρη, τον οποίο παρακίνησα να επιλέξει για μένα το κρασί που θα δοκίμαζα και την ποικιλία που θα το συνόδευε. Όταν δεν ξέρεις τι να πρωτοπάρεις, η καλύτερη λύση πάντα είναι να αφήνεσαι στους ειδικούς.

Εδώ είναι το ταξίδι
Και δεν διαψεύστηκα. Το Sauvignon Blanc μου ήταν γεμάτο αρώματα εσπεριδοειδών και φρούτων, δροσερό, με μια ιδιαίτερη φινέτσα. Έκλεισα ασυναίσθητα τα μάτια μου, και με την πρώτη γουλιά βρέθηκα στην εξοχή, περιτριγυρισμένη από ευτυχία. Για άλλη μια φορά, το Mediterraneo κατάφερε να με ταξιδέψει. Άνοιξα τα μάτια και επέστρεψα από το Αμύνταιο της Φλώρινας, ενθουσιασμένη και πλήρης.

Περισσότερη Ελλάδα
Θαρρώ ότι πια το Mediterraneo, έχοντας διατηρήσει την μεσογειακή του ταυτότητα, έχει κλείσει μέσα του περισσότερη Ελλάδα. Την Ελλάδα με τις ομορφιές της, τους αμπελώνες της, τα εξαιρετικά κρασιά της, τους παραγωγούς της και το ασίγαστο πάθος τους.
Περισσότερη Ελλάδα για εμάς που την ζούμε, αλλά δεν την γευόμαστε όσο της αξίζει.
Περισσότερη Ελλάδα για τους ξένους τουρίστες, που θέλουν να πάνε λίγο πιο μακρυά από τα μνημεία, τον ήλιο και τη θάλασσα. Θέλουν να βουτήξουν μέσα της, να την πάρουν μαζί τους επιστρέφοντας στη χώρα τους, να ανοίξουν ένα μπουκάλι κρασί και να γεμίσει το είναι τους γεύσεις και αρώματα.

Μήνυμα κλεισμένο σε μπουκάλι
«Είναι ο οινοτουρισμός ένα από τα δυνατά μας χαρτιά;» αναρωτιέμαι καθισμένη εδώ, σε αυτή την κουκίδα του χάρτη που λέγεται Αργολίδα. Ναι, με βεβαιότητα, ναι.
«Αλλάζει η κουλτούρα των Ελλήνων;». Εάν σκεφτείς ότι το Mediterraneo γεμίζει από παρέες φίλων, ζευγάρια, ακόμα και οικογένειες που έρχονται εδώ, για να απολαύσουν μια γευστική ποικιλία και ένα ποτήρι κρασί, ναι, η κουλτούρα μας αλλάζει. Σαφώς πιο απαιτητικοί πλέον έχουμε γίνει σε ό,τι μας σερβίρεται. Δεν αναζητούμε πλέον το «πολύ» αλλά το «ευ», σκέφτομαι απολαμβάνοντας λίγο καπνιστό φιλέτο λαβράκι.
«Οι γεύσεις πρέπει να συνοδεύουν το κρασί;» ρωτάω η αδαής τον ειδικό για να πάρω την απάντηση: «Οι γεύσεις πρέπει να αναδεικνύουν το κρασί, όχι απλά να το συνοδεύουν».
Μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής, μια γοητευτική επιστήμη τελικά είναι το κρασί, και πόσο τυχεροί όσοι μαζί του ασχολούνται!
Όταν αλλάζεις ταυτότητα, παίρνεις πάντα ένα ρίσκο. Τολμάς να ξανασυστηθείς στον κόσμο που σε αγαπά. Όχι ότι περίμενα κάτι λιγότερο από τους πολυπράγμωνες και αεικίνητους ιδιοκτήτες Σάκη και Χρήστο Μητσάκο, αλλά να, εδώ το ρίσκο πέτυχε. Και πλέον η αγάπη μεταλλάχθηκε σε λατρεία.
Σηκώνω το ποτήρι μου και κάνω μια πρόποση: «Η ζωή είναι πολύ μικρή για να στερείσαι τις μικρές, καθημερινές απολαύσεις της. Εις υγείαν!».

Αυτό το ήξερες;
Εδώ μπορείς να απολαύσεις με την παρέα σου το κρασί μαζί με μια ποικιλία με 20-25 ευρώ.
Από τις ετικέτες του κρασιού, το 90% είναι ελληνικές (από Νεμέα, Σαντορίνη, Φλώρινα και άλλα μέρη), ενώ η κάβα ανανεώνεται συνεχώς. Αν είσαι αδαής, όπως εγώ, ζήτησε τη βοήθεια του Δημήτρη ή της Κατερίνας.
Επίλεξε και για το σπίτι deli λιχουδιές, όπως τσορίθο και χαμόν, γραβιέρες ντόπιες, ελληνικά και ιταλικά αλλαντικά, ενώ μπορείς να βρεις και ιταλικά ζυμαρικά συσκευασμένα.
Μια διαφορετική πρόταση είναι οι θαλασσινές λιχουδιές, όπως λαβράκι και χέλι καπνιστό.
Ο καραμανλίδικος παστουρμάς από τη Δράμα, που συνοδεύει ιδανικά το τσίπουρο και το ούζο, αποτελεί τη Νο1 επιλογή των ξένων τουριστών.
Θα σου πρότεινα να έρθεις εδώ να γιορτάσεις μια επέτειο, ανοίγοντας μια Μαλαγουζιά ή ένα premium μπουκάλι, που θα μοιραστείς με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σου.
Όταν ο καιρός είναι καλός, μπορείς να καθίσεις στα τραπεζάκια έξω, στη Σοφρώνη.
Το Mediterraneo ανοίγει στις 12 το μεσημέρι και κλείνει στις 11 το βράδυ τον χειμώνα και στις 12 το βράδυ το καλοκαίρι. Ή... όσο πάει.

Περίοδος Λειτουργίας
Όλο το χρόνο

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα έως και Κυριακή: 12:30 – 24:00
 

map
«Επιστροφή στη Λίστα
Developed by eproductions | Design S. Grammenos