Μύλος Cafe

  • Άργους 67 & Σπάρτης, 21100, Ναύπλιο
  • T +30 27520 96374
  • F +30 27520 28782
  • E dim.ath@windowslive.com
  • U

Εδώ και περίπου πέντε χρόνια μια στάση στο φούρνο του Κατσούλη για το περίφημο ψωμάκι του ξυλόφουρνου είναι μέσα στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 που άνοιξε και το café Μύλος απλά συνδυάζεις αυτή τη στάση με ένα καφεδάκι!

Γιατί τι είναι η ζωή πέρα από ένα συνδυασμό μικρών καθημερινών απολαύσεων; Ένα ζεστό καρβέλι γευστικό ψωμάκι, ένα φλυντζάνι καφές από καλό χαρμάνι... Και εσύ δεν συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από το αυθεντικό, όπως άλλωστε κάνουν εδώ και χρόνια οι ιδιοκτήτες Θωμάς και Γαρυφαλλιά Κατσούλη. Μαζί λοιπόν με τον Δημήτρη Αθανασάκη, Γεωπόνο στο επάγγελμα,συγγενή εξ αγχιστείας και συνεργάτη,αποφάσισαν να βασιστούν στην αξία της παράδοσης για να δώσουν στην πόλη του Ναυπλίου αυτό ακριβώς που της αξίζει: το καλύτερο!
Έτσι δημιούργησαν ένα σύμπλεγμα καταστημάτων, σαν πολυχώρο ο οποίος περιλαμβάνει τον φούρνο, το café, το παραδοσιακό παντοπωλείο, τον Πετρόμυλο φυσικά μαζί με το εργαστήριο αλεύρων και ζυμαρικών και ένα ακόμη με είδη ψιλικών και τσιγάρα. Ένα εντυπωσιακό σίγουρα εγχείρημα,που «πατάει» σταθερά  στο μεράκι και στην αγάπη των ανθρώπων που ανέλαβαν να υλοποιήσουν αυτή την εξαιρετική ιδέα.

Σαν να βρίσκεσαι σε μπιστρό, Άργους και Σπάρτης
Μπαίνω στο Μύλος café, το λουσμένο με φως που οι τζαμαρίες τριγύρω του επιτρέπουν να μπαίνει γενναιόδωρα. Κάθομαι σε ένα από τα τραπεζάκια του, βολεύομαι στην μπαμπού καρέκλα μου και παρατηρώ το χώρο. Το απαλό εκρού στους τοίχους και την οροφή μαζί με ορισμένα μαύρα στοιχεία αλλά και τα σχέδια δέντρων σε γκρι-μπεζ σε κάποιους τοίχους συνθέτουν ένα αποτέλεσμα φίνας και οικείας καλαισθησίας. Στον πάγκο εξυπηρέτησης η διακόσμηση κινείται στο ίδιο ύφος, λιτή και κομψή, θυμίζοντάς μου έντονα μπιστρό, ενώ οι βιτρίνες με τα αλμυρά και γλυκά είναι δελεαστικές και μού ανοίγουν αμέσως την όρεξη!

Ο καλός ο... μύλος
Τι βρίσκει κανείς στο Μύλος cafe; Οι λέξεις «Coffee-sandwich-dessert-ice cream» που είναι γραμμένες σαν μέρος του ντεκό απαντούν στο ερώτημά μου. Καφέδες κάθε είδους, λοιπόν, ροφήματα, αφεψήματα-βότανα και ποτά που, δεν μπορεί, θα συνοδεύσεις με κάτι ελαφρύ. Γνωρίζοντας πως τα σάντουιτς είναι φτιαγμένα από ολόφρεσκα ψωμάκια του φούρνου Κατσούλη αλλά και με ξεχωριστά υλικά του παραδοσιακόυ παντοπωλείου  Πετρόμυλος (που ανήκει στην ίδια οικογένεια) η επιθυμία μου να δοκιμάσω μεγαλώνει. Να πάρω μια μπαγκέτα πολύσπορη ή λευκή, ή μήπως είναι καλύτερο ένα μπριοσάκι με ζαμπόν-γαλοπούλα ή με σολωμό και κοτόπουλο; Εξίσου δελεαστική είναι και η βιτρίνα των γλυκών: Ferrero πάστα, εκμέκ, καρυδόπιτα, μηλόπιτα, κερασόπιτα, σοκολατόπιτα, μιλφέιγ, αμυγδάλου, σουφλέ σοκολάτας...πόσοι πειρασμοί!Έχω ήδη πιει το καφεδάκι μου, το οποίο κατέφτασε στο τραπέζι με ένα πιατάκι νοστιμότατο κέικ, και καθώς με την κουβέντα έχει αρχίσει να μεσημεριάζει σκέφτομαι να συνεχίσω με μια σαλάτα Μύλος με μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, καρύδι, παρμεζάνα, σος βαλσάμικο και προσούτο Ιταλίας που θα συνοδεύσω με μια μπυρίτσα. Τέλεια επιλογή, δεν βρίσκετε;

Θέρος, όπως παλιά...
Έχοντας ήδη απολαύσει το ελαφρύ μεσημεριανό μου, έχω έντονη την περέργεια να μάθω περισσότερα για τον φούρνο του Κατσούλη αλλά και για τα πλάνα του Θωμά,της Γαρυφαλλιάς και του Δημήτρη. Πηγαίνουμε δίπλα από το café, εκεί όπου η ταμπέλα «Φούρνος Κατσούλη, ψωμί ψημένο στον ξυλόφουρνό μας» τα λέει όλα! Με το που μπαίνω μέσα, κυριαρχεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου και του φρέσκου ψωμιού ενώ ο περίφημος ξυλόφουρνος αναδίδει ζεστασιά ακόμα και σβηστός. Θέρος, αυτή είναι η λέξη που σηματοδοτεί το φούρνο και σοφά έχει επιλεχθεί ως κεντρική ιδέα της διακόσμησης: ασπρόμαυρες φωτογραφίες και ζωγραφιές με δεμάτια στάχυα, μια παλιά φωτογραφία της γιαγιάς Γαρυφαλλιάς, όλα εδώ γίνονται με τον τρόπο που μόνοι οι παλιοί ήξεραν.

... θέρος όπως σήμερα
Αυτόν τον τρόπο έψαξαν πολύ ο Θωμάς με τον Δημήτρη και ξεκίνησαν την κάθετη παραγωγή τους. Ταξίδεψαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας για να βρουν παλιές ποικιλίες σταριού με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ώστε να είναι ικανοποιημένοι από τις δικές τους καλλιέργειες, ενώ και η εύρεση ενός καλού, αυθεντικού πετρόμυλου (που τελικά ήρθε από την Αυστρία!) δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, σας πληροφορώ.
Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να προσφέρουν στους φίλους τους(και όχι απλά πελάτες) που εμπιστεύονται την επιχείρηση τόσα χρόνια κάτι πρωτοποριακό και ξεχωριστό:Προϊόντα αυθεντικά,παραδοσιακά και κυρίως προερχόμενα κατευθείαν από την πρώτη ύλη,τον ευλογημένο καρπό του σιταριού.
Και φυσικά γνωρίζοντας πόσα οφέλη έχει η βάση της διατροφικής πυραμίδας,τα δημητριακά για τον ανθρώπινο οργανισμό,μόνο να επαινέσουμε και να ενθαρρύνουμε μπορούμε από την πλευρά μας μια τέτοια προσπάθεια!
Σίγουρα δεν θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερη φράση από το «ό,τι σπέρνεις, θερίζεις» για να περιγράψει τη «διαδρομή» και την προσπάθεια αυτών των νέων ανθρώπων, που οι καρποί του κόπου τους είναι βέβαιο πως αποδίδουν.

Τα καλούδια του Κατσούλη
Στον φούρνο Κατσούλη, εκτός από το περίφημο και ιδιαίτερο αυτό ψωμί ξυλόφουρνου, και μια τεράστια ποικιλία άλλων ψωμιών, η οικογένεια φτιάχνει και νοστιμότατα παξιμάδια, κριτσίνια, κουλουράκια και είδη ζαχαροπλαστικής,τα περισσότερα με συνταγές της Γαρυφαλλιάς και της μαμάς Κατσούλη,της πάντα χαμογελαστής κυρά-Γεωργίας. Από τα κουλούρια τους, τι να πρωτοδιαλέξεις; Παστέλι-κανέλα και ζάχαρη, με φιλέ αμυγδάλου, περγαμόντο, λεμονιού, ούζου, με κομματάκια σοκολάτας, γλυκάνισου, σταφίδας, μελιού; Έχουν και πολύ ωραία κριτσίνια (ολικής, καλαμποκιού), παξιμαδάκια (σταφίδας, γλυκάνισου) αλλά και σάντουιτς, τυροπιτοειδή, μπουγάτσες, κέικ, γλυκά ενώ εδώ μπορείς να παραγγείλεις και καφεδάκι καθώς και να βρεις και την πιτούλα, «η πιτούλα μας» την ονομάζουν, φτιαγμένη χωρίς συντηρητικά, με αλεύρι, αλάτι και μαγιά, έτσι όπως θα στην έφτιαχνε η γιαγιά σου στο χωριό.
Τελευταία εξέλιξη αυτής της προσπάθειας αποτελεί το ψωμί του Πετρόμυλου,ένα  «Ψωμί όπως άλλοτε..! » όπως λέει και το χαρακτηριστικό μότο της επιχείρησης.Πρόκειται για ένα ψωμί για να το μοιράζεσαι,φτιαγμένο με μεράκι από αλεύρι προερχόμενο από δύο διαφορετικές ποικιλίες  σταριού με εξαιρετικά χαρακτηριστικά,αλεσμένες στον Πετρόμυλο με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.
Και να είστε σίγουροι πως δεν θα μείνουν εκεί!Στο άμεσο μέλλον προβλέπονται κι άλλα ιδιαίτερα είδη ψωμιού για να καλυφθούν έτσι  όλες οι προτιμήσεις των ανθρώπων που «αγκαλιάζουν» με την προσέλευσή τους καθημερινά τα καταστήματα.
Πέρα από τη ζεστασιά που έχουν πάντα οι φούρνοι, για ευνόητους λόγους, εδώ στο φούρνο του Κατσούλη όπως ακριβώς και στο Μύλος café είναι και οι άνθρωποι που σε εξυπηρετούν που σε κλείνουν στη θαλπωρή και στη δική τους αυθεντικότητα. Ίσως για αυτό ό,τι φτιάχνουν, κάνει το μέσα σου να ζεσταίνεται, και σε κάνουν να το αναζητάς ξανά και ξανά.

Αυτό το ήξερες;
Όταν έχει καλό καιρό είναι όμορφα να καθίσεις και στον εξωτερικό χώρο του cafe, σε κάποιο από τα τραπεζάκια κάτω από τις μεγάλες ομπρέλες χαζεύοντας τον βραχόκηπο με τον μικρό νερόμυλο,ενώ αν έχεις μικρό παιδάκι υπάρχει και μια γωνιά με μίνι παιδότοπο.
Το προσωπικό είναι εξαιρετικά ευγενικό και χαμογελαστό.
Οι ιδιοκτήτες ετοιμάζονται να κάνουν καινοτομία στο κομμάτι των ζυμαρικών- θα δημιουργούν μια μεγάλη ποικιλία φρέσκων αλλά και αποξηραμένων. Ανυπομονούμε!


Στις επιλογές σου..
Καφές, Πρωινά, Ποτά, Γλυκό, Κρύα Πιάτα, Σαλάτες, Ποικιλίες κρύες, Wifi, Πακέτο

Περίοδος Λειτουργίας
Όλο το χρόνο
Επίσημες αργίες κλειστά

Ωράριο Λειτουργίας
Από τις 07:00π.μ. μέχρι τις 00:00 τα μεσάνυχτα

map
«Επιστροφή στη Λίστα
Developed by eproductions | Design S. Grammenos