Η Γωνιά του Καβαλάρη

  • Λεωφόρος Αμαλίας 2, 21100, Ναύπλιο (Παλιά Πόλη)
  • T +30 2752 500180
  • F
  • E vaggoskavalaris@gmail.com
  • U

Τελευταία παρατηρώ τις παρέες που για την έξοδό τους επιλέγουν μέρη οικεία, ζεστά, ποιοτικά. Εκεί όπου θα φάνε, θα πιουν, θα τραγουδήσουν, θα μοιραστούν όμορφες στιγμές και θα ξαναγυρίσουν. «Η γωνιά του Καβαλάρη» δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό.

Κατηφορίζω από την ηλιόλουστη πλατεία Συντάγματος την Κωλέττη και σε λίγα βήματα βρίσκομαι στο μεζεδοπωλείο του Βαγγέλη Καβαλάρη. Είναι Τρίτη μεσημέρι και είναι γεμάτο. Είναι μια συνηθισμένη Τρίτη του Νοεμβρίου, ούτε αργία, ούτε κάτι ιδιαίτερο γίνεται στην πόλη. Κι όμως με δυσκολία καταφέρνω να βρω ένα τραπεζάκι για να καθίσω.

Ταβερνάκι όπως παλιά
Περιμένοντας τον ιδιοκτήτη να βρει μέσα στη δουλειά του λίγο χρόνο για να μιλήσουμε, παρατηρώ τον κόσμο στα γύρω τραπέζια. Μεγάλες παρέες κυριών που πιθανόν έχουν έρθει εκδρομή στην πρώτη πρωτεύουσα καθισμένες στα τραπεζάκια στην Αμαλίας και δίπλα στην Κωλέττη και πολλά νεαρά ζευγάρια ανά δύο στον εσωτερικό χώρο με τους πέτρινους τοίχους με τις γκραβούρες.

Η συνταγή της επιτυχίας
Ο Βαγγέλης με κερνάει ένα κρασάκι, βιολογικό, από τη Νεμέα, σκέτο νέκταρ! Το απολαμβάνω και σκέφτομαι τι συμβαίνει άραγε εδώ, στη γωνία Αμαλίας και Κωλέττη, στο ισόγειο αυτού του διατηρητέου διώροφου κτιρίου; Τι κάνει τα ξύλινα τραπεζάκια και τις καρέκλες καφενείου να μη μένουν στιγμή άδεια;
Είναι το ότι βρίσκεται σε ένα τόσο κεντρικό σημείο; Σίγουρα παίζει ρόλο, αλλά αρκεί μόνο αυτό;
Σιγά σιγά, και γουλιά-γουλιά, θα συνειδητοποιήσω ότι εδώ υπάρχει... κυριολεξία. Η Γωνιά είναι γωνία. Ο Καβαλάρης δεν έρχεται με άλογο αλλά είναι το επώνυμο του ιδιοκτήτη. Και όταν η ταμπέλα γράφει «μεζεδοπωλείο», την τιμά την ιδιότητά του. Ε, ναι, αυτό είναι το μεζεδοπωλείο όπου θα φας, θα πιεις, θα τραγουδήσεις, θα χαλαρώσεις και θα ευχαριστηθεί η ψυχούλα σου.
Σε αυτό εδώ το χώρο ο Βαγγέλης μεγάλωσε καθώς υπήρξε για πολλά χρόνια το καφενείο των γονιών του. Αργότερα έγινε μεζεδοπωλείο, κατόπιν πρατήριο άρτου και κρεπερί και από τον Φλεβάρη του 2014 η Γωνιά του Καβαλάρη υποδέχεται με χαμόγελο τους πελάτες-φίλους του.
Η φήμη του διαδόθηκε γρήγορα από στόμα σε στόμα- και όλοι ξέρουμε πως αυτή είναι η πιο έγκυρη διαφήμιση.
Ο Βαγγέλης έχοντας εμπειρία και γνώση της εστίασης, και έχοντας δουλέψει σε όλα τα πόστα, αποφάσισε να επενδύσει στο τρίπτυχο «ποιότητα- καλή τιμή-ευγένεια». Και κέρδισε το στοίχημα.

Ακόμα ένα καραφάκι!
Σχολιάζω το βιολογικό κρασί που με κέρασε. Η αλήθεια είναι ότι όταν το κρασάκι είναι καλό και δεν σε χτυπάει, θέλεις να καθίσεις εδώ με τις ώρες, να τσιμπάς τους νόστιμους μεζέδες και να τα λες με την παρέα σου. Μπορείς ακόμα να πιεις τσίπουρο, ρακή, ούζο και μπυρίτσα.

Μενού που δεν βαριέσαι ποτέ
Ο κατάλογος μοιάζει με φύλλο εφημερίδας, με πληροφορίες για το Ναύπλιο και για την πλατεία Συντάγματος στο εξώφυλλο ενώ μέσα... βρίσκεται αναλυτικά το μενού. Η ποικιλία είναι τόσο μεγάλη. «Για την όρεξη» υπάρχουν... 37 διαφορετικά είδη ορεκτικών, από σαλάτες 8, παρακάτω τηγανιές του χοίρου, τηγανιές της κότας, τυράκια, θαλασσινά, αλίπαστα...

Η γευστική πρόταση του Καβαλάρη
Καθώς η ποικιλία είναι πραγματικά τεράστια, όλα είναι χειροποίητα και δύσκολο να διαλέξω, ρωτάω τον ίδιο τι προτείνει σε κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά:
Σαλάτα του Καβαλάρη (πράσινη, με σος μελιού-μουστάρδας, ντομάτα, κοτόπουλο, ροκανίδια τυριού), κολοκυθοκεφτέδες με σος τζατζικιού,
μπουρεκάκι με φρέσκο σπανάκι, ανθότυρο και φέτα, μελιτζάνα φούρνου με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, σκορδάκι και φέτα, πανσέτα μαριναρισμένη, στη σχάρα με παρμεζάνα και ρόκα, χουνκιάρ μπεγιεντί πολίτικο (μοσχαράκι, κεφαλοτύρι, μελιτζάνα πουρέ), μπερδέματα (αυγά μάτι, σουτζούκι αρμένικο, μπέικον, ντομάτα φρέσκια, πατάτες τηγανητές), σκεπαστό του Καβαλάρη (φιλέτο ψαρονέφρι, ζαμπόν, γκούντα, ντομάτα), τυροκαφτερή με καπνιστή λούζα.

Διαλεγμένες με αγάπη πρώτες ύλες
Ο Βαγγέλης ξέρει και προμηθεύεται τις πρώτες ύλες από ντόπιους κυρίως παραγωγούς. Ο χασάπης του θα του δώσει τα καλύτερα κρέατα, θα πάρει φέτα από ντόπιο τυροκομείο, φρέσκα λαχανικά από την τοπική αγορά, αλλά και λουκάνικο σερραίικο, ελαιόλαδο από παραγωγό και ελιές από την Σπάρτη. Τα διαλέγει για τους πελάτες του με την ίδια αγάπη και ευθύνη, όπως ακριβώς θα τα διάλεγε για το παιδάκι του. Και αυτό τα λέει όλα.
Και έτσι τα πιάτα είναι τόσο νόστιμα και οι τιμές χαμηλές, που δύσκολα θα καθίσεις εδώ για να πιεις μόνο ένα τσιπουράκι και να τσιμπήσεις έναν μεζέ.
Ο Βαγγέλης επένδυσε στην ποιότητα και κέρδισε και αυτός και εμείς ένα αγαπημένο στέκι στο πανέμορφο Ναύπλιο!

Αυτό το ήξερες;
Στο κτίριο υπάρχει πλακέτα που γράφει: «Στο σπίτι αυτό γεννήθηκε -1923- και έζησε ο διανοητής-αγωνιστής Γρηγόρης Φαράκος».
Τις Δευτέρες (πλην αργιών) το μεζεδοπωλείο παραμένει κλειστό.
Τρίτη-Παρασκευή και Σάββατο έχει ζωντανή μουσική.


Υπηρεσίες
Μουσική - Ζωντανή μουσική κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Σάββατο
WiFi
Ελληνική κουζίνα

Περίοδος Λειτουργίας
Όλο το χρόνο

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα κλειστά
Τρίτη – Κυριακή 12:00 - 00:30

map
«Επιστροφή στη Λίστα
Developed by eproductions | Design S. Grammenos