BACK TO ALL

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών – Παραμυθομαραθώνιος, 13 Δεκεμβρίου 2015

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιωτών θα πραγματοποιήσει μαραθώνιο παραμυθιού για μικρά και μεγάλα παιδιά και τους γονείς τους, στην αίθουσα Λήδας Τασοπούλου.

Ώρα έναρξης
11:00 έως 20:00 οι πόρτες του χώρου της αφήγησης θα ανοίγουν κάθε μισή ώρα.

Είσοδος
Ελεύθερη

Πρόγραμμα
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που έγραψαν και θα αφηγηθούν με χαρά τα πρωτότυπα παραμύθια τους είναι οι:

Αθανασία Αλτάνη, «Το ταξίδι της Λήδας και της Δροσοσταλίδας»
Ηλικίες 4-8
Ένα παραμύθι για τον κύκλο του νερού και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Μια μικρή δροσοσταλίδα ταξιδεύει στον κόσμο και ανακαλύπτει όμορφα και άσχημα μέρη της γης

Ελένη Κατσιάβου, «H μικρούλα η Φανή που...... άκουγε συνέχεια ΜΗ !!»
Ηλικίες: 4-7
Ένα παραμύθι που πραγματεύεται τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις ενός μικρού κοριτσιού απέναντι στα αγαπημένα της πρόσωπα, που λόγω της ρουτίνας και των υποχρεώσεών τους, την αφήνουν λίγο στην άκρη και αδιαφορούν για τις επιθυμίες της.

Δήμητρα Κουτρουφίνη,  «Ένα θαύμα για την Ψευδούλα»
Ηλικίες: 4-7
Ένα παραμύθι που πραγματεύεται τα συναισθήματα και τις σκέψεις ενός μικρού κοριτσιού που δέχεται σχολικό εκφοβισμό επειδή εκ φύσεως έχει προβληματική προφορά!

Βάσια Λεγκριανού, «Τι κάνεις μ’ ένα χρυσόψαρο;»
Ηλικίες  4-7
Όταν ακούμε κατοικίδιο, σκεφτόμαστε όλοι σκυλάκι ή γατάκι.
Να παίζουμε μαζί τους κυνηγητό, κρυφτό, να κάνουμε χαρές και χάδια!
Ε, αυτά ξεχάστε τα αν έχετε για κατοικίδιο ένα ....χρυσόψαρο!

Φανή Φαρμακάκη, «Το μαγικό συνάχι»
Ηλικίες:                4-7
Ένα παραμύθι που ευελπιστεί να εμπνεύσει την αλληλεγγύη. Ο ήρωας, μέσα από μία σειρά δοκιμασιών, επιλέγει την προσφορά στους άλλους, αντί για την προσωπική του ευτυχία. Χάρη στο θάρρος και την ανιδιοτέλεια του, γίνεται αγαπητός και θαυμαστός από όλους. 

Ιωσηφίνα Τριανταφύλλου, «Οι περιπέτειες της Μελίνας»
Ηλικίες:4-6
Η μικρή καφέ αρκούδα, η Μελίνα, μεγάλωσε σε τσίρκο. Μια μέρα αποφάσισε να φύγει απ’ αυτό το αφιλόξενο μέρος. Σκοπός της, να ζήσει κοντά στο φυσικό της περιβάλλον και να βρει φίλους.

Λαμπρίνα Κανέλλου, «Τι έμαθε στο ταξίδι του ο Τζόνυ»
Ηλικίες: 5-7
Είναι παραμύθι εμπνευσμένο από τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα των ημερών και τα μηνύματα που η γιορτή φανερώνει. Μαθαίνουν τα παιδιά την αξία της αγάπης, της φιλίας, της συνεργασίας, της προσφοράς.

Βαλεντίνα Μιχαήλ, «Το ταξίδι της οικογένειας Φτεροπούλου»
Ηλικίες 5-7
Το ταξίδι της οικογένειας Φτεροπούλου αφηγείται την περιπέτεια μιας οικογένειας πουλιών, της οικογένειας Φτεροπούλου, που αναγκάζεται να αφήσει το μέρος που ζούσε μέχρι τώρα για να αναζητήσει μια καινούρια πατρίδα…

Δέσποινα Διακάκη, «Ο χορός των νεραϊδών»
Ηλικίες: 5-8
Σε έναν κόσμο που οι άνθρωποι ζουν χωρίς έμπνευση και κατανόηση έρχονται οι νεράιδες της μουσικής και φέρνουν μαζί τους την αγάπη και την ελπίδα!

Ευγενία Φασουλή, «Η ζούγκλα της καρδιάς»
Ηλικίες 5-8
Τα ζώα της ζούγκλας ζουν ήρεμα και ειρηνικά σε ένα μαγευτικό μέρος. Ξαφνικά μια μέρα εμφανίζονται κάποια παράξενα πλάσματα και τους ζητούν να μείνουν μαζί τους στη ζούγκλα. Το παραμύθι έχει ως θέμα την διαφορετικότητα και το ρατσισμό.

Αλίνα Σαπρανίδου,  «Ο Ιπποπόταμος , το μυρμήγκι και ένας τρελλός τρελλός χορός»
Ηλικίες 5-8
Μία φορά, όχι πολύ πολύ παλιά, μα πολύ πολύ μακριά ήταν μια ζούγκλα κι εκεί έγιναν πράγματα καταπληκτικά...Μέσα στη ζούγκλα, κάτω απ τον ήλιο, κάτω απ τον ουρανό όλα τα ζώα μαζεύτηκαν για να προλάβουν το κακό....(τραγούδι)

Μαρία Πάντου, «Το τσακάλι, το ξεφτέρι και το περδίκι»
Ηλικίες: 5 - 10
Μια ιστορία απροσδόκητης φιλίας ανάμεσα σε τρία πλάσματα ολότελα διαφορετικά. Άραγε, πώς θα καταφέρουν να συνυπάρξουν;

Αναστασία Σιαχάμη, «Το Μαγικό Κλαρινέτο»
Ηλικίες:5+
Στον μαγικό κόσμο, Ονειρούπολη, ο ήχος του Μαγικού Κλαρινέτου κάνει όλους τους κάτοικους χαρούμενους. Μέχρι που μια μέρα όλοι πέφτουν σε λήθαργο. Μόνο μια ελπίδα υπάρχει και αυτή είναι το Μαγικό Κλαρινέτο.

Σταματίνα Ντελοπούλου, «Το Τιτινάκι»
Ηλικίες:6 +
Ένα παραμύθι που πραγματεύεται τη φιλία μεταξύ παιδιών φαινομενικά αταίριαστων και την ωρίμανσή τους μέσα απ’ αυτή τη σχέση. Το Τιτινάκι, ένα ντροπαλό, ήσυχο και ώριμο παιδάκι, συναντά τον Λια τον Σκανταλιά ... και από κείνη τη στιγμή όλα αλλάζουν.

Δήμητρα Ποταμιάνου, «Το παιδί με την άδεια βαλίτσα»
Ηλικίες: 6-8
Ξεκινάς ένα ταξίδι με άδεια βαλίτσα; Τι αποσκευές παίρνεις μαζί σου; Όταν γυρίσεις τι θα κουβαλάς πίσω; Ο μικρός της ιστορίας μπορεί να είσαι εσύ, εγώ ή όλοι μαζί.

Παρασκευή Βοιτσίδου, «Νούλης ο γυμνούλης»
Ηλικίες: 6+
Μια οικογένεια σαλιγκαριών υποδέχεται το νέο της μωράκι στο σπίτι το οποίο όμως είναι διαφορετικό από τα άλλα σαλιγκαράκια! Πώς θα δεχτεί άραγε η οικογένεια το μωράκι αυτό και πώς θα εξελιχθεί στη ζωή του στο μέλλον; Θα το αγαπήσουν όλοι όπως και τα τρία αδερφάκια του ή μήπως όχι;

Καλαμπρέζου Αναστασία, «Το τυφλό αγόρι που το έλεγαν Λεονόρ»
Ηλικίες: 6-12
Ένα παραμύθι που πραγματεύεται τόσο την αγάπη προς τον πλησίον όσο και τη συγχώρεση, τόσο την ανάγκη για επιβίωση όσο και την αυτοθυσία. Η ιστορία μιλάει για ένα αγόρι, το οποίο έδιωξε o πατέρας του από το σπίτι επειδή γεννήθηκε τυφλό. Με μια νεραϊδίσια ευχή και έπειτα από σειρά απρόσμενων γεγονότων, το αγόρι θα βρει τη σωτηρία.

Βέρα Σαββίδη, «Ο Λεφτέρης έχει Φ...»
Ηλικίες: 6- 106
Ο Λεφτέρης  ξάφνου καλείται να αναμετρηθεί με απρόσκλητους επισκέπτες που όχι μόνο κατέλαβαν το χώρο του, αλλά του έκλεψαν το "φ" από το όνομά του - και όχι μόνο-!!!  Πώς θα το αντιμετωπίσει; Μόνο εκείνος ξέρει!! !

Χρύσα Καραγκούνη, «Έρημη Χώρα»
Ηλικίες : 7-107
Το παραμύθι δανείζεται τον τίτλο του από την "Έρημη Χώρα" του Τ. Σ. Έλιοτ. Μας διηγείται το ταξίδι ενός γέροντα που κίνησε να βρει την Ειρήνη στα πέρατα της γης.

Χρήστος Θεοχαρόπουλος, «Το τραγούδι του πόνου»
Ηλικίες: 7-12
Ο Φαρούκ, μαγεμένος απ' τη μελωδική φωνή της Χανάν, αποφασίζει να ψάξει σε όλη την Αραβία προκειμένου να την ξανασυναντήσει. Άραγε, θα τη βρει;

Χαρά Τζακώστα, «Του λαγού τα αυτιά»
Ηλικίες: 9-12
Πώς ένα παιδί που ζει σε μια τεχνολογικά εξελιγμένη κοινωνία του μέλλοντος  καταφέρνει να ξεφύγει από τη μοναξιά του με τη βοήθεια ενός λαγού.

Αγγελική Τσάκωνα,  «Αναζητώντας μια αγκαλιά...»
Ηλικίες: 9-12
Η Νάλια είναι μια χρυσή αμμουδιά που αναζητά την ευτυχία στην αψεγάδιαστη ομορφιά της, ώσπου ένας απρόσκλητος επισκέπτης, ένα προσφυγόπουλο, τη βοηθά να δει ότι η ευτυχία φωλιάζει στην προσφορά της ζεστής της αγκαλιάς.

Βάσω Προκοπίου,  «Κυνηγώντας μονόκερους στο δάσος»
Ηλικίες: 9-99
Τι γίνεται όταν το σημαντικότερο είδος για την επιβίωση του πλανήτη χάνει το θάρρος του και πώς μπορεί ένας μονόκερος να δώσει τη λύση που θα εξασφαλίσει το μέλλον της ανθρωπότητας; Μια ιστορία για το κυνήγι του άπιαστου και την αξία της προσπάθειας.

Γιούλη Δούβου,  «Το αγόρι και το θαμνάκι»
Ένα παραμύθι για μικρούς και κυρίως για μεγάλους!
Ένα πολύ, πολύ ζεστό καλοκαίρι σε συνηθισμένη πόλη. Η ανάγκη του μικρούλη θάμνου για νερό γίνεται αντιληπτή από το μοναχικό αγόρι. Θα φροντίσει για την απόλυτη προστασία του! Τι είναι, όμως, αυτό που πραγματικά χρειάζεται το θαμνάκι και τι το αγόρι; Ένα παραμύθι για μικρούς και κυρίως για μεγάλους, που πραγματεύεται την μοναξιά, την φιλία, την πλεονεξία, την ασφυκτική αγάπη και την ανάγκη να βρισκόμαστε κοντά στη φύση

Χαϊτοπούλου Ιωάννα, «Η περιπέτεια του Λουκά»
Σε ένα χωριό, όχι πολύ μακριά από το Ναύπλιο γεννήθηκε ένα σκυλάκι που δεν είχε ούτε σπίτι, ούτε οικογένεια. Του άρεσε να παίζει και να κάνει σκανταλιές, ενώ οι άνθρωποι συνέχεια το έδιωχναν και του φώναζαν. Μόνο ένας ψαράς στο λιμανάκι του χωριού έδειξε αγάπη και στοργή στο σκυλάκι ύστερα από ένα ατύχημα που είχε στα στενά σοκάκια του  χωριού. Έτσι από τότε έγιναν αχώριστοι φίλοι και ο μικρός Λουκάς βρήκε επιτέλους ένα σπίτι και πραγματική αγάπη. 

Επίσης παραμύθια έγραψαν και αφηγούνται οι : Αγγελική Βλασσοπούλου καθώς και Αγγελική Παπαδάκη, Μάγδα Μάρα, Δήμητρα Κούση, Χρυσή Κολεύρη, Κωνσταντίνα Κατσίκη και  Ελένη Γεωργιάδου.

Paramuthia_O1.jpg