Ευαγγελίστρια

Όπου και να κοιτάξεις από την πόλη του Ναυπλίου θα την δεις. Στέκεται εκεί, πάνω από την ιστορική συνοικία της Πρόνοιας, επιβλητική. H Ευαγγελίστρια πανέμορφα φωτισμένη την νύχτα, σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, προστατεύει χρόνια την πόλη.

Ο ναός
Από τον τρόπο που είναι δομημένος ο ναός, έχοντας δίπλα του 2 μεγάλες αίθουσες (που σήμερα χρησιμοποιούνται ως πνευματικό κέντρο της ενορίας) υποθέτουμε ότι κάποτε ήταν μοναστήρι. Αφού πρέπει να ανακατασκευάστηκε τουλάχιστον 4 φορές, το 1975 ο ιερός ναός αναστηλώθηκε, χωρίς αλλαγές από την αρχική του μορφή και διατηρείται έτσι μέχρι σήμερα.
Βόρεια του ναού υπάρχει βαπτιστήριο, με σκοπό να βαπτίζονται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Νότια, μπορείς να δεις το παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου όπου αξίζει να παρατηρήσεις την συλλογή ιστορικών αντικειμένων.

Ο μεγαλοπρεπής εορτασμός
Δύο μέρες πριν την 25η Μαρτίου, όπου γιορτάζεται πανηγυρικά η χάρη της, ο δρόμος προς την εκκλησία κλείνει. Από τον Αϊ Γιάννη - δίπλα από την Πυροσβεστική και από το σημείο όπου αρχίζουν τα σκαλιά για το Παλαμήδι – μπορείς να χαζέψεις χιλιάδες πράγματα από μικροπωλητές. Αξίζει τον κόπο να ανέβεις ως την εκκλησία περπατώντας. Οι δύο εικόνες της Παναγίας, η μεγαλοπρέπεια του ναού και του εορτασμού της, σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα στο προαύλιο της εκκλησίας, πραγματικά θα ομορφύνουν την ψυχή σου.
Η εικόνα της Παναγίας περιφέρεται στην συνοικία της Πρόνοιας, παραμονή της γιορτής, παρουσία του στρατού, τοπικών αρχόντων, όλων των εκπροσώπων της εκκλησίας και πλήθος κόσμου να ακολουθεί.

Η θέα
Πρέπει να πας για να το καταλάβεις. Να  σταθείς εκεί, στο πεζούλι του προαύλιου χώρου και να αφήσεις το μυαλό να ταξιδέψει. Όλη η πόλη, όλος ο Αργολικός κάμπος στα πόδια σου.

Πρόσβαση
Ανεβαίνοντας την 25ης Μαρτίου, στον δρόμο προς το Παλαμήδι και την Καραθώνα, στρίβεις δεξιά στον Λόφο Ευαγγελιστρίας. Μπορείς να φτάσεις με το αυτοκίνητο μέχρι την είσοδο του ναού ή εναλλακτικά μπορείς να ανέβεις τα ανακατασκευασμένα, επιβλητικά σκαλιά.

Αυτό το ήξερες;
Ο Ιερός ναός της Ευαγγελίστριας είναι γνωστός και για το φιλανθρωπικό του έργο.
Λόγω της θέσης και της μεγαλοπρέπειας του ναού, αν θέλεις να πραγματοποιήσεις κάποιο μυστήριο, πρέπει να δεσμεύσεις την ημερομηνία, πολύ νωρίτερα.
Ο ναός διατηρεί το δικό του blog, όπου μπορείς να ενημερώνεσαι καθημερινά.
http://evagelistrianafpliou.blogspot.gr/

map
«Επιστροφή στη Λίστα
Developed by eproductions | Design S. Grammenos