Βουλευτικό - Εκδήλωση Μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντίνου Πόλεως, 29 Μαΐου 2018

Gallery_main_alosi_konstantinoupolis2018

Ήταν το πρωί της 29ης Μαΐου 1453, όταν πραγματοποιήθηκε η τελική έφοδος των Οθωμανών κατά της Βασιλεύουσας. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής. Έκτοτε ο ελληνισμός με μοιρολόγια και θρήνους προσπαθεί και κρατά στην μνήμη του την απώλεια της Πόλης.

565 χρόνια μας χωρίζουν από την αποφράδα ημέρα. Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. μας προσκαλούν στην εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντίνου Πόλεως, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29η Μαΐου 2018 και ώρα 8:00μ.μ. στην αίθουσα της πρώτης Βουλής των Ελλήνων (Βουλευτικό) στο Ναύπλιο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Βυζαντινούς ύμνους, θρήνους για την άλωση από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού καθώς και τραγούδια παραδοσιακά, δημοτικά και έντεχνα, αναφερόμενα στην Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, το Βόσπορο και την Αγιά Σοφιά, με το μουσικό σχήμα (ορχήστρα, χορωδία, μονωδίες) “Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι”, σε διδασκαλία και διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Έναρξη
20:00

Είσοδος
Ελεύθερη

«Επιστροφή στη Λίστα
Developed by eproductions | Design S. Grammenos